Knytter dødsfall til Ritalin

En amerikansk ekspertgruppe vurderer nå om det er sammenheng mellom bruken av den populære ADHD-medisinen og 25 plutselig dødsfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Norge er Ritalin et av de mest brukte medikamentene blant personer som lider av ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder).

Det amerikanske legemiddelverket, Food and Drug Administration (FDA), undersøker nå om det er sammenheng mellom 25 plutselige dødsfall blant ADHD-pasienter og bruken av medisiner som Ritalin og Concerta. 19 av pasientene var barn, og dødsfallene skjedde mellom 1999 og 2003. FDA-rapporten avslører også 54 tilfeller av alvorlige hjerteproblemer blant personer som behandles med disse medisinene.

En ekspertgruppe sitter i disse dager og diskuterer hva som bør gjøres.

Påvirker hjerterytmen?

- Vi ville ikke gått gjennom denne øvelsen hvis vi ikke trodde det var en økt risiko, sier dr. David Graham ved FDA, i følge nyhetsbyrået AP. Ekspertene vurderer nå hvordan denne eventuelle sammenhengen best kan studeres.

- Analysene fra rapporten tyder på at et kan være en sammenheng mellom medisinbruken og hjerteproblemene, men det er for tidlig å konkludere. Dette er et spørsmål vi veldig gjerne vil vinne svaret på, sier dr. Kate Gleperin ved DPA.

Noe av det ekspertene lurer på er om bruken av medisiner som Ritalin fører til hjerterytmeforstyrrelser som igjen kan føre til plutselig død. 

Økt bruk  

Her i Norge følger Legemiddelverket nøye på hva ekspertgruppen kommer fram til.

- Vi har så lite data i forhold til det de har i USA, så vi følger med på hva som skjer der. Det kan være at vi kommer til å gå ut med informasjon til norske leger og pasienter, sier Ingebjørg Buajordet, seksjonssjef i Legemiddelverket.

De siste to årene har veksten i bruk av ADHD-medisiner vært på 80 prosent i Norge. I følge Aftenposten viser tall fra Norges Apotekerforening at 11 000 norske barn og unge under 20 år bruker ADHD-medisiner. De fleste av dem er gutter.

<B>ØKT BRUK:De siste to årene har veksten av ADHD-medisiner vært på 80 prosent i NORGE.