Knytter fem til Bandidos-bomben

Mannen som kjørte fluktbilen etter bombeattentatet i Drammen, knytter fem av sine medtiltalte til bombeeksplosjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kai Mosether, som kjørte fluktbilen etter bomben mot Bandidos i Drammen, naglet i retten fem av de andre tiltalte til bombeeksplosjonen

32-åringen fortalte i Drammen tingrett tirsdag at han fikk forespørsel fra medtiltalte Roger Elvsveen om å kjøre fluktbilen etter eksplosjonen 4. juni i 1997. Mosether fortalte også at det var han og Elvsveen som hadde laget kassen som sto i fluktbilen. Denne kassen gjemte John Gerhard Berg seg i under bilturen fra Drammen til Hamar etter eksplosjonen. Berg har i retten fortalt at det var han som plasserte bomben og utløste eksplosjonen som kostet 51 år gamle Irene Astrid Bækkevold livet og forårsaket skader for mer enn 200 millioner kroner.

- Hevnaksjon

Mosether var selv ikke medlem av motorsykkelklubben Screwdrivers på Hamar - som senere er blitt en Hells Angels-klubb - men hadde mange kamerater som var med. Han er utdannet murer og skal blant annet ha lagt ned mye tid i forbindelse med bygging av nytt klubbhus.

32-åringen hevder han fikk inntrykk av at hele motorsykkelklubben sto bak bombeaksjonen, som han ble fortalt var en hevnaksjon for at en sprengladning hadde gått av utenfor klubblokalet på Furnes høsten 1996.

Mosether fortalte også at bombeaksjonen egentlig var planlagt uka før den fant sted, men at han selv fikk «kalde føtter» og mente det ble for sent på kvelden.

Dårlig stemning

- Jeg og Elvsveen hadde montert kassen Berg skulle gjemme seg i, og vi ventet på beskjed om når jeg skulle dra. Da beskjeden ikke kom, dro vi opp til klubbhuset, fortalte Mosether.

Utenfor klubbhuset skal han så ha truffet tre av de andre tiltalte - Roger Ekeberg, Hans Mikkelsen og Morten Hoelstad.

- Roger Ekeberg sa da at han kunne kjøre i mitt sted, men det ble det ikke noe av. Alle tre var opptatt av å ha alibi.

32-åringen beskrev stemningen utenfor klubbhuset som svært dårlig.

- Morten Hoelstad gikk en runde på plassen før han sa at neste onsdag skal det skje, forklarte Mosether.

- Alsaker visste

Han skal selv ha tatt bombebilen med seg hjem og hatt den stående i garasjen sin til bombeaksjonen ble gjennomført ei uke senere. I denne perioden hadde Mosether også selskap hjemme i forbindelse med at hans eldste barn ble døpt.

- Jeg ante ikke at bomben var så kraftig. Det skulle være beskjedne greier, et skremmeskudd. Jeg ble fortalt at den bare skulle lage materielle skader, fortalte Mosether.

Han hevdet videre at han ikke vet hvem som laget den kraftige bomben.

Medtiltalte John Gerhard Berg pekte mandag på Hells Angels president i Oslo, Torkjel Alsaker, som den som hadde gitt ordre om å utføre bombeeksplosjonen. Alsaker er også den som mange mener er hovedmannen bak bombeeksplosjonen.

Mosether hevdet at han kun hadde hørt om Alsaker en gang.

- Politiet begynte å oppsøke meg mye våren 2001. Derfor spurte jeg Elvsveen om hvem som visste at vi sto bak eksplosjonen. Han skrev da tre navn i hånda si. Ett av disse var Alsakers, sa 32-åringen.

<B>SJU TILTALT: Sju personer står nå tiltalt for mordbrann i forbindelse med Bandidos-bomben i Drammen 4. Juni 1997. Alle sju risikerer 21 års fengsel.
<B>SKJERPET SIKKERHET: Politiet er sterkt representert under rettssaken i Drammen Tingrett.