Knytter fryktet torpedo til drapene

Et nytt, overraskende vitne i Orderud-saken kommer med nye, oppsiktsvekkende opplysninger: Vitnet - som er en kvinne i 20-årene - knytter en kjent torpedo til drapene på Anne Orderud Paust (47) og hennes foreldre, Kristian Magnus (84) og Marie Orderud (81). I all hast er kvinnen innkalt til rettslig avhør på Romerike allerede mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet får bekreftet at politiet mener vitnet kan ha helt avgjørende opplysninger om trippeldrapet på Sørumsand i pinsen 1999.

Kvinnen skal ifølge berammelsen bli rettslig avhørt i Nedre Romerike forhørsrett på mandag. Kvinnen er tidligere ikke avhørt i trippeldrapet. Samtlige advokater til de fire tiltalte Lars Grønnerød, Kristin Kirkemo Haukeland og Veronica og Per Kristian Orderud skal være til stede under avhøret.

Etter det Dagbladet kjenner til, skal kvinnen forklare seg om en kjent torpedos forhold til drapene. Dagbladet får videre bekreftet at kvinnen knytter mannen, som er en 32-åring fra Oslo, til drapene.

Tilfeldigheter

Det skal være tilfeldigheter som gjorde at drapsetterforskerne på Romerike fikk kjennskap til det kvinnen vet. I forbindelse med en mindre narkotiksak ble det beslaglagt skriftlig materiale seinhøstes i fjor. Kvinnen hadde skrevet ned detaljerte opplysninger om Orderud-saken. Disse opplysningene stammer fra en lengre tur med den kjente torpedoen noen måneder etter drapene på Anne Orderud Paust og hennes foreldre.

- Det skal være et bevisopptak på mandag, men jeg kjenner ikke saken i detalj, sier leder for retts- og påtaleenheten ved Romerike politidistrikt, Kari Torkelsen.

Utover dette ville ingen ved Romerike politidistrikt i går kommentere saken overfor Dagbladet.

Dro til utlandet

32-åringen fra Oslo er en nær bekjent av Kristin Kirkemo Haukeland. De to har vanket i samme miljø i flere år. Dagbladet får opplyst at mannen også skal ha møtt andre av de trippeldrap-tiltalte.

Han har også tidligere vært i politiets søkelys i Orderud-saken.

Bare noen dager etter likvideringene på Orderud gård fikk politiet på Romerike tips fra det kriminelle miljøet om mannen. Også politiet i Oslo mottok etterretningsinformasjon om 32-åringen og hans påståtte tilknytning til trippeldrapet.

Dagbladet får bekreftet at 32-åringen umiddelbart etter trippeldrapet forsvant fra Norge. Han oppholdt seg i en lengre periode i utlandet.

Et halvt år seinere gjorde etterforskerne forsøk på å avhøre 32-åringen. Først da daværende statsadvokat Bjørn Rudjord, etter innstendig anmodning fra politiet på Romerike, henla flere straffesaker mot mannen, var han villig til å la seg avhøre av politiet om Orderud-saken.

Overfor politiet skal 32-åringen på det sterkeste ha avvist at han hadde noe kjennskap til likvideringen av Anne Orderud Paust og hennes foreldre.

- Jeg er kjent med at det har versert flere rykter om min klient og Orderud-saken. Det har i lang tid vært gjort forsøk på knytte ham til saken, sier mannens faste forsvarer, advokat John Christian Elden, som har bistått 32-åringen i flere år.

Sulland er positiv

Kvinnens advokat, Sigurd Klomsæt, vil ikke kommentere saken når Dagbladet konfronterer ham med at hans klient kan sitte med avgjørende opplysninger i Orderud-saken.

- Hun føler at hun ikke har noe å bidra med. Hun stiller seg uforstående til at politiet vil avhøre henne, er alt Sigurd Klomsæt vil si.

Veronica Orderuds forsvarer, advokat Frode Sulland, sier til Dagbladet at han ikke er overrasket over at politiet vil avhøre nye vitner.

- Vi har jo bedt om en lang rekke nye avhør. Riksadvokaten har også gitt ordre om at etterforskningen skal fortsette selv om det er tatt ut tiltale. Jeg ser positivt på enhver etterforskning som kan kaste lys over saken. Nå kan politiet få muligheten til å få nye interessante opplysninger, sier advokat Sulland.

Aldri straffedømt

Til tross for at 32-åringen har vært anmeldt, nitid etterforsket, siktet og tiltalt i flere saker, har han aldri blitt straffedømt.

Hver gang han har møtt på tiltalebenken sammen med advokat John Christian Elden, har 32-åringen kunnet spasere ut av rettssalene som en fri mann.

- At en kvinne skal avhøres om min klient og hans angivelige tilknytning til Orderud-saken, er helt ukjent for meg, sier advokat John Christian Elden.