Knytter funn opp mot savnedes bil

Innsatsleder Trond Hatlenes opplyser overfor Dagbladet at det er grunn til å tro at vrakdelene som er blitt funnet i Jølstravatnet, stammer fra bilen til den savnede.

MINIUBÅT: Det søkes fortsatt både med sonar, miniubåt og magnet etter bilen som ble tatt av et jordras i Jølster. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MINIUBÅT: Det søkes fortsatt både med sonar, miniubåt og magnet etter bilen som ble tatt av et jordras i Jølster. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Politiet fortsetter søket etter mannen i 50-åra som har vært savnet siden det gikk flere jordras i Jølster kommune i Sogn og Fjordane for ei uke siden.

Lørdag bekreftet politiet at de har gjort funn av vrakrester fra en bil i Jølstravatnet. Den gang var det snakk om diverse deksler som kan stamme fra bunnplater på bil.

Nå opplyser innsatsleder Trond Olav Hatlenes overfor Dagbladet at pårørende knytter vrakdelene opp mot den savnedes bil.

- Vi har vist vrakdelene til pårørende, som har sagt at det er grunn til å tro at de stammer fra bilen. Det er ikke 100 prosent sikkert, men det gir oss en pekepinn på hvor i rasmassene vi skal lete, sier Hatlenes til Dagbladet.

JØLSTER: Politiet har tatt i bruk nye metoder for å finne den 50 år gamle mannen som skal ha blitt tatt av jordskred. Reporter: Frode Andresen. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Fortsetter søket

Innsatsleder Hatlenes forteller at politiet fortsatt søker med miniubåt med sonar tirsdag, og at de har søkt seg sektorvis ut til 26 meters dyp. Antagelivis er det omkring 100 meter dypt utenfor rasstedet. I tillegg deltar en båt med magnet i søket utover ettermiddagen.

Brannvesenets søk med metalldetektor på land førte til diverse utslag i jordmassene søndag kveld. Som følge av dette satte politiet inn en gravemaskin i søket mandag.

- Etter gårsdagens søk med gravemaskin, har vi ingen grunn til å tro at bilen kan ha blitt begravd av raset på land, sier innsatslederen.

- Føler dere at dere nærmere dere?

- Vi føler i hvert fall at vi har påbegynt en fase som kan gi oss svar. Og med det kan finne ut av hva som har skjedd, og lokalisere bilen.

Etter pårørendes ønske har politiet besluttet å ikke frigi navnet på den savnede.

SØKER: Fredag morgen var både lensmann Dag Fiske og innsatsleder Kjell Bollsø til stede på rasstedet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SØKER: Fredag morgen var både lensmann Dag Fiske og innsatsleder Kjell Bollsø til stede på rasstedet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vitner

En rekke personer har fortalt til Dagbladet at de så at bilen ble tatt av raset tirsdag kveld. Blant annet fortalte Mona Nordsveen Solheim og ektemannen Norman at de sto på den andre siden av Jølstravatnet da raset gikk.

- Samtidig som raset kom så vi en bil som kom kjørende langs Jølstravatnet. Mannen min sa med en gang at «dette kommer til å gå gærent - den kommer til å gå rett i raset», fortalte Mona til Dagbladet.

Skredet startet høyt oppe i fjellet, og det føltes som at det gikk i sakte film.

- Jeg så både bilen som kjørte, og raset som gikk. Så sa jeg: «Dette klarer han aldri», sa Norman og tilføyet:

- Han var midt i raset da det tok ham.

SE TV: Erna Solberg befinner seg nå i Førde, men er blitt kritisert for ikke å besøke Jølster, hvor det har gått flere jorddras. Her forklarer hun hvorfor hun likevel ikke kommmer til å besøke Jølster. Reporter: Frode Andresen. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Ekstremt

Forrige uke bekreftet politiet overfor Dagbladet at de antar at føreren av bilen er omkommet. Da Dagbladet snakket med lensmann Dag Fiske torsdag i forrige uke, fortalte han at dagene hadde vært ekstreme.

- Det har vært relativt ekstremt fra vår side. Spesielt med tanke på at det har vært vanskelig tilkomst, lite mobildekning. Det har gjort både redning- og søksarbeidet veldig vanskelig, sa Fiske om situasjonen.

Ordfører i Jølster kommune, Oddmund Klakegg, fortalte til Dagbladet forrige uke at lokalsamfunnet var preget av at en person antakeligvis har omkommet i raset over fylkesvei 451.

- At en person antakeligvis har omkommet, preger selvfølgelig kommunen. Det er veldig mye som har skjedd det siste døgnet. Dette har nok skaket opp lokalsamfunnet her, sa ordføreren til Dagbladet dagen etter rasene.