HARD KRITIKER:  Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen har vært en av Knut Storbergets hardeste kritikere i høst. Foto: Lasse Ljung
HARD KRITIKER: Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen har vært en av Knut Storbergets hardeste kritikere i høst. Foto: Lasse LjungVis mer

Knytter ikke omstridt telefonsamtale til Storbergets avgang

Bistandadvokat Mette Yvonne Larsen følte Knut Storberget forsøkte å presse henne. Hun tror ikke kritikken av telefonsamtalen bidro til at Storberget nå går av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Knut Storberget har fått hard kritikk for beredskapen 22. juli. En av dem som har målbåret denne kritikken høyest er advokat Mette Yvonne Larsen, bistandsadvokat for flere etterlatte og overlevende fra massakren på Utøya.

Det ble åpen konflikt mellom de to da Larsen fortalte at Storberget hadde ringt henne og bedt henne dempe seg.

I går ville hun ikke kommentere at ministeren går av.

- Jeg føler at det blir feil. Jeg forholder meg til at han har trukket seg, sier Larsen til Dagbladet.

Press Det var 19. august at telefonsamtalen med justisministeren personlig ringte til Larsen som er bistandsadvokat for mange etterlatte og overlevende fra Utøya. I de foregående dagene hadde Larsen flere ganger vært ute i media og kritisert politiets beredskap på veien av sine klienter.

Ifølge Larsen skal Storberget i løpet av samtalen ha bedt henne om å «dempe seg».

- Han må skjønne rollen sin. Han må skjønne at når justisministeren ringer og kommer med en kommentar til hvordan en advokat utfører jobben sin, blir det oppfattet som kritikk og som et press, sa Larsen til TV2-nyhetene da saken ble kjent.

Storberget sa at han hadde flere telefonsamtaler med Larsen, men han kan ikke kunne huske å ha bedt henen  «dempe seg».

Ønsket unnskyldning - Det at folk ikke husker ting, det er jo vi advokater vant til, svarte Larsen da, og fortsatte:

- Jeg skjønner en del, jeg har liksom levd noen år. 

Også torsdag gikk Mette Yvonne Larsen ut mot Knut Storberget. Hun mente ham burde sagt unnskyld til de pårørende da han sammen med påtroppende justisminister Grete Faremo redegjorde om terrorangrepet for Stortinget

- Det virker som om det er noen som ikke skjønner hvor viktig det er for dem å få både beklagelser og konkrete svar på hva som skjedde med deres barn og med hele operasjonen, sa Mette Yvonne Larsen da.

Mette Yvonne Larsen tror ikke hun bidro til Storbergets avgang ved å gå ut med innholdet i samtalen fra august.

- Nå var det ikke jeg som gikk ut med det og det var han som ringte meg. Jeg ser ikke noen sammenheng mellom at han trekker seg og denne samtalen. Nå har jeg også hørt Stoltenberg si at han ønsket å gå av allerede i februar, sier hun til Dagbladet.

Flere, blant dem advokat Arne Seland mente Norge ikke kunne ha en justisminister som øvde press på en bistandsadvokat og krevde Storbergets avgang.

En av Larsens klienter Jarl Robert Christensen sier til Dagbladet at det var på tide at Storberget gikk av.

- Han har vist seg som en sterk politiker, men ikke sterk nok. Han burde gitt oss direkte svar på spørsmål vi har stilt, og han burde vist mer ydmykhet, sier han. (Se egen sak.)