ANKLAGES: Toppsjef i OMV, Wolfgang Ruttenstorfer. Foto: REUTERS/Heinz-Peter Bader/Scanpix
ANKLAGES: Toppsjef i OMV, Wolfgang Ruttenstorfer. Foto: REUTERS/Heinz-Peter Bader/ScanpixVis mer

Knytter Oljefondet til krigsforbrytelser

Norge har eierinteresser i tre oljeselskaper som skal ha medvirket til krigsforbrytelser i Sudan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som Oljefondet, har eierinteresser i tre oljeselskaper som anklages for å ha medvirket til krigsforbrytelser i Sudan.

Oljefondet har om lag 750 millioner kroner stående i svenske Lundin Oil, østerrikske OMV og malaysiske Petronas, som gjennom Lundin Consortium beskyldes for grove forbrytelser i Sudan.

Rapporten Unpaid Debt fra nettverket ECOS, omhandler oljeselskapenes rolle i krigen om oljefeltet Blokk 5A i Sudan fra 1997 til 2003. Lundin Consortium skal ha medvirket til at krigsforbrytelser kunne skje, slår rapporten fast.

- De menneskelige lidelsene var enorme på grunn av kampen om oljefeltet. Ifølge rapporten forlot selskapene Sudan med stor profitt, uten å gi ofrene en krone i kompensasjon, sier generalsekretær Atle Sommerfelt i Kirkens Nødhjelp, som er en del av nettverket ECOS.

10 000 drept Bakgrunnen for saken er at 10 000 mennesker ble drept og nærmere 200 000 tvunget på flukt i de sørlige delene av Sudan i perioden 1997-2003.

Anklagene blir tilbakevist av selskapene. De hevder det ikke kommer fram noe nytt i rapporten, og at de bidro til å skape fred i regionen. Men regjeringens etikkråd vil se på saken.

- På generelt grunnlag kan jeg si at når slike saker blir kjent, så undersøker vi dem. Men ofte kan det være vanskelig å knytte selskapene til selve regelbruddene, sier leder Eli Ane Lund i etikkrådet til NTB.

Ber om gransking - Vårt synspunkt er at våre fond ikke skal medvirke til normbrudd. Vi skal vurdere ikke bare hva som har skjedd, men også sannsynligheten for om det kan skje igjen. Denne konkrete saken kan jeg imidlertid ikke si noe om, sier Lund.

- STØTTET KRIGSFORBRYTELSER: Shamsul Azhar og hans Petronas Oil. Her er Azhar på en storskjerm under en konferanse i mars. Foto: AP/Mark Baker/Scanpix
- STØTTET KRIGSFORBRYTELSER: Shamsul Azhar og hans Petronas Oil. Her er Azhar på en storskjerm under en konferanse i mars. Foto: AP/Mark Baker/Scanpix Vis mer

Kirkens Nødhjelp ber den norske regjeringen om umiddelbart å ta til orde for at ofrene får kompensasjon, samt at regjeringen ber myndighetene i Sverige, Malaysia og Østerrike om å undersøke selskapenes rolle i menneskerettighets- bruddene.

- Videre må Statens pensjonsfond utland og andre norske investorer klart uttrykke at man forventer at de aktuelle selskapene stiller all informasjon tilgjengelig for undersøkelsene, sier generalsekretær Atle Sommerfelt.

(NTB)

KRITISERER: Generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp. Foto: Tore Meek / Scanpix
KRITISERER: Generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer