Israel:

Knytter Pfizer til bivirkninger

Helsedepartementet i Israel oppgir at de har funnet en sannsynlig sammenheng mellom vaksinasjon med Pfizer-vaksinen og tilfeller av hjertemuskelbetennelse hos unge menn. Legemiddelverket er ikke kjent med den påståtte sammenhengen.

REGNESTYKKE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier tall fra Pfizer og Moderna viser at vaksinene i stor grad også beskytter mot smittespredning. Reporter: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag opplyste helsedepartementet i Israel at de har funnet at det er en sannsynlig sammenheng mellom vaksinasjon med andre dose av Pfizer-vaksinen og tilfeller av hjertemuskelbetennelse hos menn mellom 16 og 30 år.

Legemiddelverket opplyser til Dagbladet at man på nåværende tidspunkt ikke vet om det er en sammenheng mellom vaksinasjon med Pfizer-vaksinen og forekomst av den aktuelle tilstanden.

Pfizer-vaksinen regnes for å være svært trygg og effektiv. Tidligere har studier vist at vaksinen er over 90 prosent effektiv mot både covid-19-smitte og covid-19-sykdom.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Israelske funn

Det er nyhetsbyrået Reuters som gjengir israelske myndigheters uttalelser om hovedfunnene i en ny studie av problemstillingen.

Funnene viser at tilstanden har blitt registrert hos en svært liten andel av de vaksinerte, og at sykdomsforløpet i de aller fleste tilfeller har vært mildt og forbigående.

Israelske myndigheter opplyser at de har fått tilbakemeldinger om 275 tilfeller av hjertemuskelbetennelse blant over fem millioner vaksinerte personer. 95 prosent av tilfellene opplevde et mildt og forbigående sykdomsforløp, og blant dem som ble innlagt på sykehus, ble de aller fleste utskrevet i løpet av fire dager eller mindre.

Også i Norge

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Legemiddelverket sier til Dagbladet at man er oppmerksomme på denne problemstillingen i Norge også.

- Det er jo et spørsmål som vi arbeider med i Norge også, og vi har fått en del meldinger om særlig to tilstander: Hjerteposebetennelse (perikarditt) og hjertemuskelbetennelse (myokarditt). Vi har mottatt 20 meldinger om førstnevnte og fire meldinger om sistnevnte tilstand, sier Madsen til Dagbladet og fortsetter:

- Samtidig vet vi at dette er tilstander som forekommer naturlig. Den vanligste årsaken til disse tilstandene er virusinfeksjoner, men det finnes også flere andre årsaker. Vi vet foreløpig ikke om det er en sammenheng mellom vaksinasjon og disse tilstandene, men det er klart at dette er noe som vi følger veldig nøye med på, og vi vil gjøre nøye vurderinger av hvert meldte tilfelle.

Madsen forteller at man også i Norge har registrert milde sykdomsforløp hos de aller fleste tilfellene.

- Tilstanden har vært forbigående for de aller fleste tilfellene av hjertepose- og hjertemuskelbetennelse som vi har hatt i Norge, og pasienten har blitt bra igjen eller vært i bedring på tidspunktet når vi har fått melding om dette.

INDISK VIRUSMUTASJON: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad om den indiske virusmutasjonen i Norge. Video: Dagbladet TV. Reporter: Edward Stenlund Vis mer

Tas på alvor

Kommunikasjonssjef Joachim Henriksen for Pfizer Norge sier til Dagbladet at uønskede hendelser kan forekomme kort tid etter vaksinasjon, selv om det ikke er forårsaket av vaksinen.

- Vi er kjent med at det har kommet noen få tilbakemeldinger om tilfeller av hjertemuskelbetennelse (myokarditt) etter vaksinasjon med mRNA-vaksiner mot covid-19. 11. mai fastslo PRAC at det på nåværende tidspunkt ikke er noe som indikerer at disse tilfellene forekommer på grunn av vaksinen.

Henriksen understreker at de tar alle meldinger om mulige bivirkninger med største alvor.

- Både vi og forskjellige tilsynsmyndigheter gjennomgår meldinger om uønskede hendelser, inkludert meldinger om tilfeller av hjertemuskelbetennelse, regelmessig og nøye, sier han og fortsetter:

- Det er viktig å understreke at det nå pågår en grundig gjennomgang av disse tilbakemeldingene, og at det på nåværende tidspunkt ikke har blitt konkludert med at det er en sammenheng mellom mRNA-vaksiner mot covid-19 og tilfeller av hjertemuskelbetennelse.

Alternative årsaker

I likhet med Madsen påpeker Henriksen at virusinfeksjoner ofte er årsaken til hjertemuskelbetennelse. Han sier at det også er rapportert om personer som har utviklet hjertemuskelbetennelse som følge av covid-19-infeksjon.

- Globalt har det blitt distribuert flere hundre millioner doser med Pfizers koronavaksine. Bivirkningene som er registrert har i all hovedsak vært milde eller moderate. Vi fortsetter arbeidet med å overvåke og følge opp bivirkninger, og forholdet mellom risiko og gevinst av vaksinen regnes fortsatt som overveiende positivt, sier Henriksen.

ORIENTERTE: Helseminister Bent Høie orienterte om coronasituasjonen. Video: Dagbladet TV / Regjeringen.no Vis mer

Langt framme

De siste månedene har hele verden sett til Israel for informasjon om Pfizer-vaksinen. Dette fordi de er blant landene som har ligget lengst framme når det gjelder vaksinasjon av befolkningen.

På nåværende tidspunkt er over fem millioner personer i Israel fullvaksinert, noe som tilsvarer 59,3 prosent av befolkningen, ifølge Our World in Data.

- Det er ikke uventet at dette også er en aktuell problemstilling i Israel, ettersom de har vaksinert en stor andel av befolkningen med Pfizer-vaksinen, samt gjort mye forskning på effekten av den, sier Madsen i Legemiddelverket.

- Personer mellom 16 og 30 år er en aldersgruppe som vi foreløpig har vaksinert i liten grad i Norge. Så her ser vi at tilfellene forekommer i forskjellige aldersgrupper, og også hos både menn og kvinner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer