Knytter terrorfaren til innvandrere

- Det er ikke asylsøkere, men andre- og tredjegenerasjons innvandrere, som utgjør størst terrorfare, sier PST-sjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste, Jørn Holme, frykter at andre- og tredjegenerasjons innvandrere vil utgjøre den største terrorfaren i Norden i fremtiden.

- Den største utfordringen når det gjelder forebygging av terrorisme er knyttet til egne statsborgere. I Europa er det først og fremst andre- og tredjegenerasjons innvandrere som utgjør faren. Ikke asylsøkere, slik mange synes å tro, sa Holme på et miniseminar om bekjempelse av terrorisme på Stortinget i dag.

- Vi kommer til å se flere problemer med folk med andre etniske bakgrunner i fremtiden, sa Holme.

Frykter salafi-jihadister

Kjernegruppen for de nordiske sikkerhetstjenestenes oppmerksomhet, er de såkalte salafi-jihadistene, som i tillegg til å være fundamentalistiske, oppfordrer til bruk av vold. Holme frykter at ungdom som faller utenfor i samfunnet kan komme til å søke mot fundamentalistiske, ekstreme grupperinger. Bedre integrering er stikkordet for å unngå dette, mener han.

- De er viktig å fange dem opp og gi dem jobb, på samme måte som man må fange opp norsk ungdom som faller utenfor, sa Holme, og trakk en parallell til etnisk norsk ungdom som søker til høyreekstreme organisasjoner som Vigrid.

- De fører en krig mot oss

Ifølge Holme er terrorsituasjonen alvorlig i Europa.

- TERRORSITUASJONEN ER ALVORLIG: PST-sjef Jørn Holme sier det er større grunn til å frykte egne statsborgere enn asylsøkere når det gjelder terroraksjoner. Foto: Agnete Brun/ Dagbladet
- TERRORSITUASJONEN ER ALVORLIG: PST-sjef Jørn Holme sier det er større grunn til å frykte egne statsborgere enn asylsøkere når det gjelder terroraksjoner. Foto: Agnete Brun/ Dagbladet Vis mer

- Et stort antall uavhengige, islamistiske nettverk fører en krig mot oss. Det er en svært spesiell situasjon som vi må lære oss å leve med, sa Holme.

Han tar til orde for at terrorlovgivningen i Norge må være like streng som lovgivningen i andre land.

- Vi må unngå at Norge blir en slags «safe haven», der man ikke bare kan gjennomføre terroraksjoner, men også planlegge angrep i andre land, sa PST-sjefen.

Siden begynnelsen av 2000-tallet er mellom 30 og 40 terrorangrep blitt avverget i Europa.