SPOR TIL OSLO:  Britiskfødte Rashid Rauf, her på vei til retten i Rawalpindi 5. januar 2007, er regnet som en nøkkelmann bak bombeeksplosjonene i Oondon i 2005. Han ledet et nettverk som inkluderte Mikael Davud, som ble pågrepet i Oslo i sommer, ifølge Daily Telegraph. FOTO: AP/SCANPIX.
SPOR TIL OSLO: Britiskfødte Rashid Rauf, her på vei til retten i Rawalpindi 5. januar 2007, er regnet som en nøkkelmann bak bombeeksplosjonene i Oondon i 2005. Han ledet et nettverk som inkluderte Mikael Davud, som ble pågrepet i Oslo i sommer, ifølge Daily Telegraph. FOTO: AP/SCANPIX.Vis mer

Knytter terrorsjef til Oslo-siktet

Mann bak London-bombene i 2005 hadde tette bånd til terrorsiktede Mikael Davud, hevder britisk avis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Britisk etterretning knytter den terrorsiktede nordmannen Mikael Davud til et al-Qaida-nettverk som skal ha vært involvert i bombene i London i 2005.

London-avisen The Daily Telegraph viser til etterretningskilder og utpeker den 39 år gamle uigur-kineseren Mikael Davud, som har sittet varetektsfengslet i Norge siden 8. juli, til leder for en av fire terrorceller i et nettverk som ble dannet av briten Rashid Rauf.

Davud kom til Norge i 1999 og ble senere norsk statsborger.

Drept av drone Rauf forsvant fra pakistansk varetekt i 2007 og ble drept i et amerikansk droneangrep året etter.

Raufs nettverk besto av fire celler i henholdsvis, Storbritannia, Belgia, USA og Norge, hevder de britiske etterretningskildene.

Nettverket knyttes blant annet til bombene som kostet 52 mennesker livet i London i juli 2005, og til planer om å sprenge fly i lufta over Atlanterhavet.

I Pakistan 2008 Medlemmer av alle de fire terrorcellene var i Pakistan mot slutten av 2008, hevder britisk etterretning.

Ifølge den tyske avisa Der Spiegel deltok Davud på en treningsleir i Waziristan på grensen til Afghanistan i 2008, men dette har 39-åringens forsvarer Carl Konow Rieber-Mohn benektet.

- Han har vært i Pakistan en gang etter at han kom til Norge. Det var forsommeren eller sommeren 2001, sa Rieber-Mohn til TV 2 i forrige måned.

Ifølge The Daily Telegraph har terrorcellene i nettverket, med unntak av den belgiske, kommunisert med en mann som nå sitter fengslet i Pakistan. Mannens identitet er uklar, men han skal ha kalt seg selv enten Sohaib, Ahmad eller Zahid.

(NTB).