OPPHOLDT SEG I DENNE CAMPINGVOGNA: Politiet mener at en eller flere gjerningspersoner oppholdt seg i denne campingvogna kort tid før en mann i 40-åra ble slått med jernstang og kidnappet på en parkeringsplass i Liakollveien på Holmlia. Foto: Politiet
OPPHOLDT SEG I DENNE CAMPINGVOGNA: Politiet mener at en eller flere gjerningspersoner oppholdt seg i denne campingvogna kort tid før en mann i 40-åra ble slått med jernstang og kidnappet på en parkeringsplass i Liakollveien på Holmlia. Foto: PolitietVis mer

Knytter ungt gjengmiljø til flere grove kidnappinger

- Vi mener det er minst like viktig å ta de som står bak, som de konkrete utøverne som utførte frihetsberøvelsen, sier politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som Dagbladet kunne fortelle tirsdag, sitter sju unge menn varetektsfengslet for å ha kidnappet en mann i 40-åra med irakisk bakgrunn fra en parkeringsplass i Liakollveien på Holmlia i Oslo i september i fjor. Mannen var savnet i to dager, og bilen hans ble etterlyst av politiet, før han ble funnet.

Blant de pågrepne er mannen som utpekes som lederen av et ungt gjengmiljø. Dette miljøet knyttes nå av politiet til flere liknende saker.

Politiet mener han ikke var til stede på parkeringsplassen hvor kidnappingen og volden fant sted, men mistenker at han har en sentral medvirkerrolle.

- Minst like viktig å ta bakmenn Lederen er ikke tidligere straffedømt, men har fått noen bøter for narkotikaovertredelser og brudd på våpenloven. Han har heller ikke vært siktet i andre kidnappingssaker.

Men politiet er svært opptatt av hans rolle i denne saken.

- I denne saken mener vi at det ikke bare er gjerningspersoner involvert, men også bakmenn, sier Jens Johannes Andenæs, politiadvokat i Oslo politidistrikt.

- Vi mener det er minst like viktig å ta de som står bak, som de konkrete utøverne som utførte den, sier Andenæs.

Mannens forsvarer Benedict de Vibe sier at klienten ikke erkjenner straffskyld, og at han ikke leder noe kriminelt miljø.

En av de sju personene erkjenner delvis straffskyld.

Flere kidnappingssaker Flere av personene som knyttes til miljøet er straffet for vold, våpenbruk og narkotikaovertredelser, og dette er ikke den eneste kidnappingssaken som knyttes til det unge gjengmiljøet. 

To av de siktede i denne saken, har også vært fengslet i to andre frihetsberøvelses-saker fra det siste halvåret. Disse to personene pekes ifølge Dagbladets kilder ut som torpedoer for det kriminelle miljøet.

- Disse to tidligere frihetsberøvelse-sakene er ikke direkte relevant for denne siste saken, men det sier noe om miljøet og virksomheten enkeltpersoner har drevet med, sier Andenæs.

Dagbladet kjenner også til en annen sak hvor en annen ung mann som beskrives som sentral i miljøet i 2015 ble dømt for frihetsberøvelse og grov vold.

Alle personene i miljøet er norske statsborgere, flere av dem har vokst opp i samme nabolag, og blant de siktede er det personer med både minoritets- og majoritetsbakgrunn. Politiet mener at alle har direkte eller indirekte kjennskap til hverandre fra oppveksten øst i Oslo.

- Flere er straffet for mindre narkotikaforhold, vold og overtredelse av våpenloven, sier Andenæs.

Politiet har også en mistanke om at det har vært flere kidnappingssaker som de ikke er kjent med.

Avslørt av fotspor I den siste saken har politiet beslaglagt ei campingvogn som sto på parkeringsplassen hvor volden og kidnappingen fant sted.

- Den ble tatt inn til undersøkelse fordi det er ting som tyder på at en eller flere gjerningspersoner oppholdt seg der kort tid før frihetsberøvelsen. Vi har funnet spor der som er relevante i etterforskningen, men den er ikke sentral for saken, sier politiadvokat, sier  Andenæs.

- Vi har funnet fotspor som kan være avsatt av en av de mistenkte i saken. Fotspor er aldri en sikker måte å identifisere en gjerningsperson på, men det var ferske spor som er interessante for saken, sier Andenæs.

CAMPINGVOGN Denne campingvogna som stod på parkeringsplassen i Liakollveien er beslaglagt av politiet. Foto: Politiet
CAMPINGVOGN Denne campingvogna som stod på parkeringsplassen i Liakollveien er beslaglagt av politiet. Foto: Politiet Vis mer
FANT FOTAVTRYKK: Den hvite pila peker mot området hvor politiet fant fotspor som knyttes til en av de siktede. Foto: Politiet
FANT FOTAVTRYKK: Den hvite pila peker mot området hvor politiet fant fotspor som knyttes til en av de siktede. Foto: Politiet Vis mer
BORTFØRINGSBILEN: Denne svarte BMW X5-en skal ha blitt brukt til å kidnappe 40-åringen. Foto: Politiet
BORTFØRINGSBILEN: Denne svarte BMW X5-en skal ha blitt brukt til å kidnappe 40-åringen. Foto: Politiet Vis mer