Knyttes til al-Zarqawi

Mullah Krekar og broren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mullah Krekar og broren Khalid Faraj Ahmed skal ha hatt tett kontakt med den kjente terrortoppen Abu Musad al-Zarqawi. Det skriver TV2 Nettavisen i dag.

I en biografi lagt ut på flere nettsteder for hellig krig (jihad) skrevet av al-Qaida-toppen Sayf al-Adl, nummer tre etter Osama bin Laden, skal det stå at Ansar al-Islam smuglet al-Zarqawi og hans jihadsoldater inn i Irak i 2002. Dette skjedde mens Krekar var antatt leder for terror-organisasjonen.

Nektet

Mullah Krekar nektet for dette i Oslo tingrett tirsdag, og mente informasjonen var plantet.

- Jeg har aldri truffet al-Zarqawi, sa han, ifølge TV2 Nettavisen.

I tingretten kom det også frem at telefonavlytting har avslørt kontakt mellom Khalid og nettverket rundt Zarqawi.

Ringte treningsleir

Blant annet skal Khalid ha ringt til en satelittelefon som tilhørte en treningsleir for ikke-konvensjonelle våpen for islamske ekstremister fra nettverket til al-Zarqawi.

I RETTEN:Mullah Krekar og forsvareren Brynjar Meling i Oslo tingrett sist torsdag. Foto: Scanpix
I RETTEN:Mullah Krekar og forsvareren Brynjar Meling i Oslo tingrett sist torsdag. Foto: Scanpix Vis mer

Internasjonal etterforskning bringer flere opplysninger i saken. Assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell fortalte retten at Khalid også skal ha hatt kontakt med navngitte terrormistenkte som er blitt etterforsket av italiensk politi. Krekar skal ha hatt telefonnummeret til italienske terrortiltalte da han ble pågrepet i Amsterdam.

Mullah Krekar skal forklare seg i dag og fredag i oslo tingrett. Khalid skal forklare seg om telefonsamtalene i neste uke.

Ettersøkt

Al-Zarqawi er en av verdens mest ettersøkte terrorister. Han har påtatt seg ansvaret for en rekke angrep mot sivile og sikkerhetsstyrker. Han skal også stå bak drap og halshogging av en rekke utlendinger, blant andre Ken Bigley, Nick Berg og Margaret Hassan. Han knyttes til bombeaksjoner i Casablanca, Istanbul og Madrid, bomberaid mot shiamuslimer i Karbala og Bagdad og angrepet på Iraks største oljeterminal. Zarqawi regnes som en ekspert på kjemiske og biologiske våpen, skal opprinnelig være av palestinsk avstamning og startet sin terrorkarriere i Ansar al-Islam. Zarqawi har fått opplæring i treningsleire i Afghanistan og regnes som en av bin Ladens viktigste hjelpere.

Det er utlovet en dusør på 25 millioner dollar, eller ca 150 millioner norske kroner, til den som gir opplysninger som fører til at han blir tatt.

FARLIG: Terroristen Abu Musab al-Zarqawi.