Soya

Knyttes til avskoging og svartebørshandel med sprøytegift. Eies av Oljefondet, DNB og Storebrand

Et stort brasiliansk soyaselskap som knyttes til alvorlig miljøkriminalitet i en ny rapport, eies av Oljefondet og av flere av Norges største banker.

OLJEFONDET: Administrerende direktør Yngve Slyngstad i Statens pensjonsfond utland, Oljefondet, da han presenterte resultatene for første kvartal i år.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
OLJEFONDET: Administrerende direktør Yngve Slyngstad i Statens pensjonsfond utland, Oljefondet, da han presenterte resultatene for første kvartal i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet avdekket forrige uke innholdet i en rapport om de tre brasilianske soyaselskapene Caramuru, Selecta og Imcopa. De tre selskapene leverer soya til flere av Norges aller største oppdretts- og fiskefôrselskaper.

I rapporten kommer det fram at leverandørene deres knyttes til slaveliknende arbeidsforhold, voldelige konflikter om landområder, ulovlig avskoging, bruk av ulovlige sprøytemidler, soya dyrket på urfolksterritorier og landområder gitt til jordløse.

Avsløringene har slått ned som ei bombe blant norske oppdrettsgiganter – der flere selskaper har varslet full gjennomgang av, og mulig oppsigelse av, sine leverandøravtaler.

Men leverandøravtalene til noen av Norges fremste fiskeselskaper er ikke de eneste norske sporene til den kontroversielle brasilianske soyabransjen. For på eiersiden i det brasilianske selskapet Selecta finnes flere av Norges største banker.

Over 200 millioner

Selecta ble i fjor kjøpt av det børsnoterte sørkoreanske selskapet CJ CheilJedang Corp.

På eiersiden i CJ finnes både Oljefondet, DNB, Handelsbanken, KLP, Storebrand og også Danske Bank.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer