Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forgiftningsdødsfallet i Amesbury

Knyttes til gassangrepet mot Sergej Skripal. Giftekspert: - Har mest sannsynlig vært tilfeldige ofre

Dawn Sturgess (44) og samboeren Charlie Rowley (45) kan ha vært utsatt for den samme Novitsjok-giften som Sergej Skripal.

DØDE: Åtte dager etter at Dawn Sturgess (44) ble innlagt på sykehus etter å ha blitt eksponert for nervegiften Novitsjok, døde hun. Foto: NTB scanpix
DØDE: Åtte dager etter at Dawn Sturgess (44) ble innlagt på sykehus etter å ha blitt eksponert for nervegiften Novitsjok, døde hun. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag kveld ble det kjent at 44 år gamle Dawn Sturgess døde etter å ha blitt eksponert for nervegiften Novitsjok åtte dager tidligere.

Sturgess etterlater seg to sønner på 23 og 19 år, og en 11 år gammel datter. Samboeren, Charlie Rowley, som også har fått i seg giften, ligger innlagt på sykehus med kritiske skader.

Forgiftningen skjedde bare 13 km unna Salisbury, hvor eksspionen Sergej Skripal og dattera Julija ble forsøkt drept med den samme giften i mars.

Tilfeldige ofre?

Saken har fått massiv medieoppmerksomhet, og politiet i England har engasjert over 100 britiske antiterrorpolitifolk i en storstilt drapsetterforskning. De vet fortsatt ikke hvordan samboerparet ble forgiftet.

- Mens det kan ha vært grunn til at Skripal og datteren ble angrepet, kan jeg ikke se noen grunn til dette angrepet, sier Alastair Hay, professor emeritus i miljøgifter ved Universitetet i Leeds, til Dagbladet.

Ifølge Hay finnes det en mulighet for at Sturgess og Rowley har blitt utsatt for rester etter nervegass-angrepet mot Skripal.

- Det er blitt foreslått at giften kan ha kommet fra en beholder som har inneholdt Novitsjok i forbindelse med angrepet mot Skripal. Akkurat nå er dette bare gjetning, men jeg mener at bevisene i saken viser at Dawn Sturgess og Charlie Rowley mest sannsynlig har vært tilfeldige ofre, sier han.

Settes i sammenheng med Skripal-angrepet

Ifølge The Guardian har også lederen for det britiske antiterror politiet uttalt at det er meget sannsynlig at Sturgess er blitt drept av den samme nervegiften som ble brukt i angrepet mot Skripal og datteren for fire måneder siden.

Neil Basu, assisterende politimester ved London Metropolitan Police, som har ansvaret for etterforskningen, har også uttalt at paret må ha vært i kontakt med gassen, og at denne må ha vært i en beholder.

- Det er både sjokkerende og forferdelig at en britisk statsborger har dødd etter å ha blitt utsatt for Novitsjok, men vi er bestemt på å finne ut hvordan Dawn og hennes partner Charlie Rowley ble utsatt for denne dødelige gassen, sier han.

Politiet vet foreløpig ikke om hendelsene er knyttet til hverandre, men skriver i en pressemelding at det er noe av det mest sentrale de undersøker.

Politiet skriver videre i pressemeldingen at samboerparet er de eneste som har blitt forgiftet siden angrepet mot eksspionen Skripal, et angrep britiske myndigheter mener Russland står bak.

Ikke lett nedbrytbart

Ifølge Hay finnes det ikke god nok dokumentasjon på hvor raskt Novitsjok brytes ned, men ifølge professoren er ikke kjemikalier i nervegiften lett nedbrytbare.

- Det finnes en del data som sier noe om nedbryting av flere typer nervegasser, men det finnes lite dokumentasjon på hvor raskt Novitsjok brytes ned, sier han.

Hay opplyser til Dagbladet at nervegass forsvinner enten ved hjelp av fordampning eller hydrolyse - en prosess som starter når ulike typer gass kommer i kontakt med vann.

Sjokkerte verden

Fire måneder har gått siden giftangrepet som sjokkerte hele verden og skapte en alvorlig diplomatisk krise mellom Storbritannia og Russland.

4. mars ble den tidligere russiske dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter Julija utsatt for et ukjent stoff i Salisbury. De ble funnet bevisstløse på en benk. Det tok ikke lange tiden før det ble slått fast at de hadde blitt utsatt for nervegiften Novitsjok.

Samboerparet Sturgess og Rowley ble utsatt for den samme giften 30. juni.

Mandag opplyste politiet på en pressekonferanse at blant annet har gått opp bevegelsesmønstret til Sturgess og samboeren Charlie Rowley (45).

Stor drapsetterforskning

Politiet i Storbritannia deler detaljer om hva samboerparet gjorde dagen da de fikk i seg nervegiften.

Fredag 29. juni tilbrakte Dawn og Charlie hele dagen sammen, ifølge politiet. De opplyser i en pressemelding at Charlie kom på besøk hos Dawn rundt klokka 12.20, og at paret blant annet hadde besøkt Salisbury denne dagen.

Politiet har sperret av områder i frykt for at andre kan bli eksponert for giften, men har uttalt at de ikke har noen bevis på at samboerparet har vært på noen av stedene som har vært knyttet til angrepet mot Sergej og Julija Skripal.