Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mikael Bystedt:

Knyttes til hatefulle ytringer. Nå får han sparken

Mikael Bystedts dager i Sverigedemokraterna virker å være talte etter at Expressen avslørte hundrevis av hatefulle kommentarer.

KONFRONTERT: Mikael Bystedt (37) er Riksdagskandidat for Sverigedemokratene og har i årevis skrevet anonyme hatmeldinger på nettet. Her blir han konfrontert med det han har skrevet fra kontoret til det svenske partiet. Video: Expressen TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en Expressen-avsløring som ble publisert denne uka, hevdes det at Riksdagskandidaten og rådgiver for Sverigedemokraterna, Mikael Bystedt (37), systematisk skal ha delt hatefulle kommentarer i årevis. Nå skal han sparkes, ifølge partiets pressesjef.

Ifølge den svenske avisa skal det dreie seg om hundrevis av kommentarer, som er blitt delt på de svenske nettstedene Avpixlat og Fria tider, samt den amerikanske siden Breitbart.

En av kommentarene skal ha kommet da den svenske innvandringskritiske nettavisa Fria Tider omtalte at moskeer i London brant ned.

«Jævla bra gjort. Nå håper vi at dette sprer seg til Sverige som en ild», kommenterte Bystedt ifølge Expressen.

Sparkes

Bystedt ble medlem i Sverigedemokraterna i 2013 og har fram til nå jobbet som presserådgiver for partileder Jimmie Åkesson.

- Vår innstilling er at han ikke kan fortsette å arbeide for oss, sier partiets pressesjef Henrik Vinge i et intervju med svenske TT, som gjengis av Expressen.

Vinge forteller at det er fastslått at Bystedt står bak de hatefulle kommentarene som ble omtalt av Expressen. Han forteller at partiet har undersøkt saken grundig og hatt samtaler med Bystedt, og at de på bakgrunn av dette kan knytte ham til kommentarene på teknisk vis, og til innholdet.

Hvorfor Sverigedemokraterna?

Over helga skal partiet innlede forhandlinger med Bystedts fagforbund, og ifølge Vinge har han lovet å trekke seg fra alle verv i forkant av høstens valg i Sverige.

På spørsmål om hvorfor slike skandaler stadig rammer nettopp Sverigedemokraterna, svarer Vinge at han tror det finnes flere grunner til det.

- Blant annet blir vi undersøkt på en annen måte enn hva andre partier blir. I tillegg har vi et forholdsvis lite parti rent organisatorisk, noe som fører til at vi fortsatt har en del personer som kommer til å forsvinne med tida, forklarer han overfor TT.

TIDLIG VALGVIDEO: På Sverigedemokraternas facebookside ble denne videoen lagt ut. Det har skapt sterke reaksjoner. Video: Sverigedemokraterna Vis mer

Fire år

Ifølge Expressen-avsløringen har 37-åringen anonymt delt de hatefulle kommentarene i fire år, fra 2012 til 2016. Kommentarene skal ha blitt skrevet fra en konto som er koblet til hans private e-postadresse, som han brukte da han ble medlem i Sverigedemokraterna.

Våren 2016 skal Bystedt har skrevet følgende på Avpixlat:

«Altså, det er ikke innvandrere som voldtar … det er MUSLIMER. Over alt der de kommer skaper de alltid problemer».

Året før skal han på samme side ha foreslått at «Sverige skal utvise alle muslimer» under begrunnelsen «Islam er ren ondskap». Han skal videre ha beskrevet arabere som «jordas avskum».

500 kommentarer

Totalt skal mannen ha skrevet omtrent 500 slike kommentarer på de ulike nettsidene, skriver Expressen som har konfrontert Bystedt med meldingene.

Til avisa sier politikeren at han ikke kjenner igjen kommentarene. Samtidig bekrefter han at det i kommentarene er spesifikke personopplysninger om ham selv. Resten av forklaringen kan du se i videovinduet øverst i artikkelen.

Dagbladet tok kontakt med kommunikasjonsavdelingen til Sverigedemokraterna tidlig tirsdag ettermiddag for kommentar. De har ennå ikke svart.

Sverigedemokraterna ble grunnlagt i 1988 og ledes av Jimmie Åkesson. Selv definerer de seg som sosialkonservativt og nasjonalistisk, men omtales som høyreradikalt og fremmedfiendtlig av motstanderne.