Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Orderud-saken

Knyttes til Lars og Kristin. - Beskrev et helt annet våpen

Forsvarer avviser våpenfunns betydning.

REVOLVER: Dette er revolveren Tore Sandberg mener kan være drapvåpen fra Orderud-saken - en Colt Police Special med .38-kaliber. Foto: Tore Sandberg / NTB Dagbladet
REVOLVER: Dette er revolveren Tore Sandberg mener kan være drapvåpen fra Orderud-saken - en Colt Police Special med .38-kaliber. Foto: Tore Sandberg / NTB Dagbladet Vis mer

Privatetterforsker Tore Sandberg overrasket Presse-Norge da han i dag - en søndag kveld i romjula - kunngjorde at han har funnet en revolver som kan være et av drapsvåpnene fra Orderud-saken.

To våpen ble brukt under trippeldrapet på Orderud gård natt til 22. mai 1999 - en .22-kalibret og en .38-kalibret pistol, men ingen av disse er noensinne funnet.

- Mildt sagt følsomt

Sandberg ble i høst kontaktet av en mann som 6. november overleverte en Colt Police Positive Special-revolver med kaliber .38 til ham «et sted på Østlandet».

- HELT NYE OPPLYSNINGER: Etter å ha holdt hemmeligheten skjult i nesten 20 år, velger 76-åringen nå å fortelle sin historie om Norges mest omtalte raggsokk. Video: Øistein Monsen Vis mer

- Neste dag ble den levert til kommisjonen, sier Sandberg til Dagbladet.

Privatetterforskeren vil ikke gi ytterligere detaljer om hvor han mottok våpenet, og beskytter kildens identitet.

- Dette er mildt sagt følsomt, understreker han - og avviser samtidig at kilden vil bli inkriminert som følge av våpenoverrekkelsen.

VIL HA SAKEN GJENOPPTATT: Tore Sandberg (t.h.) representerer Per (t.v.) og Veronica Orderud, og har begjært Orderud-saken gjenopptatt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL HA SAKEN GJENOPPTATT: Tore Sandberg (t.h.) representerer Per (t.v.) og Veronica Orderud, og har begjært Orderud-saken gjenopptatt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Mener dommen er feil

Sandberg representerer Per og Veronica Orderud, som sammen med Kristin Kirkemo og avdøde Lars Grønnerød er dømt for medvirkning til drapene på Per Orderuds foreldre og søster. Han leverte i juni begjæring om gjenopptakelse av saken til gjenopptakelseskommisjonen, da han mener klientene er feilaktig dømt.

Sandberg har fått opplyst av personen som overleverte ham Colten, at den i «mange år» har befunnet seg i Holmestrand. Det knytter privatetterforskeren til en mye omtalt biltur Grønnerød og Kirkemo foretok i en lånt bil fra Oslo til nettopp Holmestrand natt til 28. mai 1999 - seks dager etter drapene.

- De hadde ulike forklaringer om motivet for turen. Jeg registrerer at våpenet i mange år har befunnet seg i Holmestrand, sier privatetterforskeren.

Grønnerød forklarte i retten at han lille julaften 1998 solgte en pistol han hadde liggende hjemme til Per Orderud, og at dette våpenet ble brukt under drapet. Orderud har hele tida benektet dette.

IMPLISERES: Sandberg mener våpenet kan ha sammenheng med en biltur Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød foretok til Holmestrand kort tid etter drapet i 1999. Her fra Eidsivating lagmannsrett i 2002. Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet
IMPLISERES: Sandberg mener våpenet kan ha sammenheng med en biltur Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød foretok til Holmestrand kort tid etter drapet i 1999. Her fra Eidsivating lagmannsrett i 2002. Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet Vis mer

Stoler ikke på Kripos

Nå ønsker Sandberg at det innleverte våpenet skal prøveskytes, for å avdekke hvorvidt prosjektiler derfra har samme «signatur» som prosjektiler funnet på Orderud gård etter drapene.

- Det vil fastslå om det er drapsvåpenet eller ikke. Jeg legger ikke noen føringer på det, sier Sandberg - som likevel krever at det blir foretatt to uavhengige analyser: en i Norge og en i utlandet. Årsaken er at han ikke stoler på Kripos.

Kripos' krimtekniske funn ble lagt til grunn i dommen, som han altså mener er feilaktig.

- Hvis Kripos kommer til at dette er drapsvåpenet, maser vi ikke mer, sier Sandberg.

BEGJÆRER GJENOPPTAKELSE: Per og Veronica Orderud gir ikke opp forsøkene på å få gjenopptatt trippeldrapet på Orderud, der de sammen med Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød ble dømt for drap på Kristian (80) og Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust (47). Video: DBTV Vis mer

- Tillegger det ikke vekt

Kristin Kirkemos forsvarer Tor Kjærvik tar Sandbergs våpenfunn med knusende ro.

- Jeg tillegger overhodet ikke dette noen vekt. Kristin og Lars har beskrevet våpenet som noe helt annet enn det Sandberg har vist fram, sier Kjærvik til Dagbladet.

Per Orderuds advokat John Christian Elden skriver følgende i en kommentar til Sandbergs våpenfunn:

- Vi er glade for varsleren som kom med våpenet, og besluttet at det straks måtte overleveres til kommisjonen. Dersom varselet holder stikk og våpenet nå er funnet, setter det hele saken i et nytt lys ved at våpenet må spores bakover. Miljøet det har vært i siden drapene, vil da fort gi oss fasiten på gåten. For Per Orderud kan det være et avgjørende skritt for gjenåpning.

Sandberg opplyser at begjæringen til gjenopptakelseskommisjonen er på 685 sider. Opprinnelig var det 51 vedlegg, men siden har det kommet til ca. 20 tilleggsanførsler, hvorav våpenet utgjør den foreløpig siste.

Kommisjonen ventes å komme med en beslutning i løpet av 2020.