Knyttes til omstridt sektmiljø

KrF-leder og statsråd Dagfinn Høybråtens politiske rådgivere Aksel Jakobsen og Eva-Charlotte Stenset er nært knyttet til et sektmiljø hvor den omstridte lederen for Livets Ord i Sverige, Ulf Ekman, er et forbilde. Han er anmeldt for homohets, oppfordrer til fysisk straff av barn og transporterer russiske jøder til okkuperte Vestbredden, i strid med folkeretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På landsmøtet i fjor lovet Dagfinn Høybråten å gjøre partiet tydeligere, men ikke smalere. Nå viser det seg at KrF-lederen som statsråd har rekruttert to politiske rådgivere fra et miljø som er svært kontroversielt i Kristen-Norge.

Aksel Jakobsen og Eva-Charlotte Stenset utgjør halvparten av Høybråtens politiske ledelse i Arbeids- og sosialdepartementet. Deres jobb er å gi råd om politikk, strategi og mediehåndtering.

Jesus Revolution

Aksel Jakobsen er medlem av Jesus Church, en menighet som ble startet i 2000 av Stephan og Anne Christiansen. Tre år tidligere stiftet de Jesus Revolution.

I 1998 advarte generalsekretæren i Det Vestlandske Indremisjonsforbund, Karl Johan Halleråker, ungdom mot å delta på stiftelsens festival i Bergen.Grunnen var at Christiansen skrev i ei bok at barnedåp er en løgn fra helvete. Den konservative generalsekretæren mente at ungdommen ble ført inn i en manipulerende sammenheng med teologi som er uakseptabel både i språk og innhold. Året etter ba Christiansen om tilgivelse for uttalelsene.

Jesus Revolution er i dag en misjonsstiftelse som driver evangelisering over hele Europa, blant annet ved hjelp av TV-produksjonen Youth of Europe. Den ble ledet av politisk rådgiver Eva-Charlotte Stenset i 2002 og fram til 2003. I Norge er det TV Visjon Norge som sender programmene og utdanner TV-produsenter gjennom FM Bibelskole. De nekter homofile og samboende studenter opptak.

Demonutdrivelse

Seinest 24. februar i år gjestet Jesus Revolution menigheten Troens Ord i Brande i Danmark, som åpent framhever sin praksis med demonutdrivelse.

 NÆRE RÅDGIVERE:  Dagfinn Høybråtens politiske rådgivere Aksel Jakobsen og Eva-Charlotte Stenset har på ulike vis vært engasjert i Jesus Church/Jesus Revolution, som samarbeider nært med den lukkede og autoritære sekten Livets Ord i Sverige. Her sitter de sammen med sjefen på KrFs landsmøte i år. Foto: Torbjørn Berg
NÆRE RÅDGIVERE: Dagfinn Høybråtens politiske rådgivere Aksel Jakobsen og Eva-Charlotte Stenset har på ulike vis vært engasjert i Jesus Church/Jesus Revolution, som samarbeider nært med den lukkede og autoritære sekten Livets Ord i Sverige. Her sitter de sammen med sjefen på KrFs landsmøte i år. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

Jesus Church definerer seg som en del av den norske pinsebevegelsen. Samtidig samarbeider de nært med den kontroversielle sekten Livets Ord i Sverige, som blant andre Carola Häggkvist og Runar Søgaard er avhoppere fra. Livets Ord har siden oktober i fjor arrangert pastorkurs i Norge i lokalene til Jesus Church i Oslo.

Dagbladet var til stede forrige søndag, da avslutningen av kurset ble markert ved at den mektige sjefen for den svenske menigheten, Ulf Ekman, talte til forsamlingen. Her ville Høybråtens rådgiver Aksel Jakobsen vært til stede, hvis han ikke hadde vært på reise med statsråden i USA. Ekman startet med å beskrive hvor sterk Den Hellige Ånd er, og hvordan man kan vite at det nettopp er ånden som snakker til deg, og ikke dine egne indre stemmer. Før han avsluttet seansen foran flere hundre tilhørere i tungetale, suggererende summing og lovprising, fortalte Ekman hvor stor makt Den Hellige Ånd har i samfunnet: Den kurerer sykdom, redder liv, forhindrer flystyrter, oppretter friskoler og transporterer russiske jøder til Israel.

I 1993 startet Ulf Ekman «Operation Jabotinsky», oppkalt etter en militant sionist, og har siden finansiert og organisert transport av 7000 jøder til Israel. Homoseksualitet er ifølge Ekman det fremste eksemplet på det moralske forfallet i samfunnet. I tråd med disse holdningene er homofile nektet adgang til Livets Ord University i Uppsala hvor Ekman er rektor. Pastorens uttalelser har også ført til at han er anmeldt for homohets i Sverige. Homofile kan imidlertid helbredes ved sterk tro og omvendes til den «naturlige» legning.

Etter over tjue års virksomhet i Sverige har en lang rekke avhoppere fra den strengt hierarkiske og autoritære bevegelsen fortalt om overgrep på bibelskolen. Ninni Ledfelt (41), som i dag er prest i Uppsala, forteller til Dagbladet at hun lærte at det var riktig å slå barn til de adlyder, da hun gikk på bibelskolen fra 1989 til 1991. Hun forlot sekten i 1993, etter at hun nektet å la menigheten drive ut demonene de mente hun var besatt av fordi hun hørte på rock-musikk. Som prest i samme kommune som Livets Ord holder til, får hun i dag henvendelser fra flere av dem som har meldt seg ut.

Undertrykkelse

-  De beskriver en virkelighet jeg kjenner igjen fra min tid i Livets Ord. Det handler om undertrykkelse, sier Ledfelt til Dagbladet. Hun kan ikke gå mer i detaljer på grunn av taushetsplikten.

Dagbladet møtte i går stifteren av Jesus Church/Jesus Revolution, Stephan Christiansen. Han ser ingen grunn til å distansere seg fra Livets Ord og Ulf Ekman.-  Nei, når vi inviterer ham til å preke for oss, betyr det at vi har en grunnleggende opplevelse av at han beriker oss. Vi er glad for det arbeidet Livets Ord gjør, og vi har mye å lære derfra, sier Christiansen.

-  Det er ingenting han gjør som du vil ta avstand fra?-  Nei. Det eneste jeg reagerer på, er bildet som skapes av Livets Ord i media.

-  Støtter du Ekmans organisering av russiske jøder til Vestbredden?-  Jeg kjenner ikke til at de ender på Vestbredden, og vi er ikke engasjert i virksomheten.

-  Dere ville også ha nektet homofile adgang til bibelskoler?-  Homofile er velkomne hos oss på møtene, men de kan ikke være ansatte medarbeidere eller ha lederverv. Det strider mot Guds ord, sier Christiansen.

Politisk rådgiver Eva-Charlotte Stenset kjenner godt til Ulf Ekman. Hun avsluttet i fjor et fireårig engasjement i ukeavisa Magazinet, som Ekman startet i Sverige, men som nå utgis i Norge. Mens hun jobbet der, skrev Ekman lederartikler og «Ukens preken». Stenset er i dag ikke medlem av Jesus Church.

Hun ville i går ikke kommentere Dagbladets opplysninger. Aksel Jakobsen bekrefter medlemskapet, men vil ikke la seg intervjue.

I likhet med mange andre kristne frikirker har Jesus Church søkt Utdanningsdirektoratet om å få starte grunnskole til høsten. Kristen Kultur Skole (merk skrivefeilen) skal bygge på pinsebevegelsens trosbekjennelse. De har ennå ikke fått svar fra myndighetene.

FORBILDE: Forrige søndag var Ulf Ekman hovedtaler i Jesus Church i Oslo. Her fortalte Ekman hvor stor makt Den Hellige Ånd har i samfunnet: Den kurerer sykdom, redder liv, forhindrer flystyrter og oppretter friskoler.
TETT KONTAKT: - Vi er glad for det arbeidet Livets Ord gjør, sier stifteren av Jesus Church/Jesus Revolution, Stephan Christiansen.