Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

CIA-sjef

Knyttet til torturbruk - blir første kvinnelige CIA-sjef

Gammel traver i amerikansk etterretningstjeneste og mistenkt for bruk av tortur - Gina Haspel settes inn som leder for CIA.

CIA: Tirsdag ble det kjent at Donald Trump bytter ut Rex Tillerson med CIA-sjef Mike Pompeo som utenriksminister. Gina Haspel vil ta over som øverste leder for CIA, og blir dermed den første kvinnelige lederen noensinne. Foto: Reuters/AFP/NTB Scanpix
CIA: Tirsdag ble det kjent at Donald Trump bytter ut Rex Tillerson med CIA-sjef Mike Pompeo som utenriksminister. Gina Haspel vil ta over som øverste leder for CIA, og blir dermed den første kvinnelige lederen noensinne. Foto: Reuters/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag ble det kjent at utenriksminister Rex Tillerson trer inn i rekken av personer som må forlate Det hvite hus. Donald Trump har sparket Tillerson, og bytter han ut med CIA-sjef Mike Pompeo.

Gina Haspel (61) vil erstatte Pompeo, og blir dermed CIAs første kvinnelige sjef.

«Historisk milepæl»
Ifølge CNN har ikke Tillerson fått beskjed om hva som er årsaken til at han har mistet jobben. I en uttalelse sier Trump følgende til Washington Post:

- Jeg er stolt over å kunne utnevne CIA-direktøren Mike Pompeo til vår nye utenriksminister, sier presidenten. ​

Han sier videre i uttalelsen at det er en «historisk milepæl» at CIA får sin første kvinnelige sjef.

- Mike og Gina har jobbet sammen i mer en ett år, og har utviklet en stor gjensidig respekt for hverandre, sier Trump.

FÅTT SPARKEN: Utenriksminister Rex Tillerson fikk i forrige uke beskjed av president Trump om å tre til side. Foto: Reuters/NTB Scanpix
FÅTT SPARKEN: Utenriksminister Rex Tillerson fikk i forrige uke beskjed av president Trump om å tre til side. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Ydmyk overfor muligheten

Haspel sier hun er ydmyk etter å ha blitt spurt om å ta over som CIA-sjef, ifølge Time.

- Det har vært en ære å jobbe som nestkommanderende under Mike Pompeo det siste året. Jeg er takknemlig og ydmyk over president Trumps tillit til meg, sa Haspel.

Haspel har jobbet i CIA siden 1985, og ble oppnevnt til assisterende direktør i februar 2017. Hun er respektert i byrået, og kunngjøringen om hennes nye stilling i 2017 kom med ei lang liste med attester fra pensjonerte tjenestemenn.

Lista inneholdt blant annet framtredende tjenestemenn i Obama-administrasjonen, som James R. Clapper Jr. og Michael J. Morell som begge ga uttrykk for å være veldig fornøyde med forfremmelsen, ifølge New York Times. Morell var assisterende direktør for CIA og har fungert som konstituert direktør for CIA ved to anledninger.

- Forkastelige handlinger
Haspel har hatt en rekke lederstillinger i CIA, og skal ha tilbrakt mye av sin karriere «undercover». Hun har også skapt mye kontrovers gjennom sin 30 år lange karriere, da hun har vært involvert i byråets kontroversielle torturprogram.

- Jeg stemte mot Pompeos nominasjon til å bli CIA-direktør fordi han ikke klarte å uttrykke moralsk opposisjon mot tortur, men Haspel har gjort mye verre, sier senator Tammy Duckworth til USA Today.

- Ikke bare ved å ha tilsyn til tortur av fanger, men hun deltok også i å dekke over det ved å bidra til å ødelegge videobeviset. Hennes forkastelige handlinger burde diskvalifisere henne fra å ha privilegiet å tjene det amerikanske folket i regjering igjen, fortsatte Duckworth.

Torturmistanker​​
Haspel ble i 2013 den første kvinnelige fungerende direktør for CIAs hemmelige virksomhet. Erfaringen ble heller kort, da hun etter tre uker måtte gå av etter mistanker om at hun en ledende rolle i bruk av torturmetoder, inkludert «waterboarding», under avhør etter 11. september-angrepet.

Dette er en torturmetode som skal simulere drukning for personen som blir utsatt for det. Personen blir lagt med hodet lavt og får vann helt over hodet. Brekningsrefleksene fører til at lungene tømmes for luft, og det blir umulig å puste uten å inhalere vann, ifølge oppslagsverket Britannica.

​Washington Post skrev samme år at Haspel hadde ansvar for et hemmelig fengsel i Thailand i 2002, hvor «waterboarding» og andre harde torturmetoder ble brukt på to varetektsfengslede personer.

Abu Zubayde, en av fangene i den thailandske fengselet, skal ha blitt «waterboardet» 83 ganger på en måned, fått hodet slått i veggen gjentatte ganger og blitt utsatt for andre harde metoder før avhørerne konkluderte med at han ikke satt på nyttig informasjon, ifølge New York Times.

DEMONSTRASJON: Dette er en demonstrant som simulerer waterboarding utenfor Justisdepartementet i Washington i 2007. REUTERS/Kevin Lamarque/NTB Scanpix
DEMONSTRASJON: Dette er en demonstrant som simulerer waterboarding utenfor Justisdepartementet i Washington i 2007. REUTERS/Kevin Lamarque/NTB Scanpix Vis mer

Haspel skal også ha tatt del i operasjon for å dekke over alle bevis for at de brutale avhørene i fengselet i Thailand fant sted. Dette fengselet skal ha vært det første CIA-kontrollerte utenfor amerikansk jord.

Får varme ord

Pompeo har tidligere uttalt at waterboarding og andre metoder ikke engang er tortur. De som brukte slike metoder i kampen Al Qaida, kalte Pompeo «patrioter».

Den nye utenriksministeren har tidligere skrytt av Haspel.

CIA: Tidligere CIA-direktør, nå påtroppende utenriksminister, Mike Pompeo. Foto: REUTERS/Aaron P. Bernstein/NTB Scanpix
CIA: Tidligere CIA-direktør, nå påtroppende utenriksminister, Mike Pompeo. Foto: REUTERS/Aaron P. Bernstein/NTB Scanpix Vis mer

- Hun er en eksemplarisk etterretningsoffiser og en hengiven patriot som kommer inn i den nye jobben med 30 års erfaring, sier Pompeo, ifølge NTB.

Pompeo mener Haspel får ting gjort, har utvist lederskap og inspirerer dem rundt henne.

Bekymringsfull retning

Det er allerede bekymring for at Donald Trump vil gjøre amerikansk etterretning friere til å bruke hemmelige pågripelser og utleveringer, så vel som tortur. Utnevnelsen av Haspel som CIA-sjef virker som et steg i samme retning.

Trump har uttalt at han tror tortur virker, men sier også at han bøyer seg for forsvarsminister James Mattis, som sier han stiller seg imot bruk av tortur.

Demokratene har uttrykt bekymring for at både Pompeos og Haspels ståsted for bruk av tortur mot mistenkte terrorister og fanger, og mange demokrater vil sannsynligvis motsette seg begge kandidatene, ifølge USA Today. Men republikanerne har flertall i Senatet, og kan bekrefte begge kandidatene uten demokratisk støtte.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 01.12.2015 ØNSKER TORTURMETODE: Donald Trump sier når folk "kutter av hoder" og "drukner dem i bur," Synes han det er greit med simulert drukning, og han vil "gå et skritt videre enn simulert drukning". Video: NTB Reuters Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!