TRUSSEL: Natt til torsdag ble huset og bilen til justisminister Tor Mikkel Wara tagget med ordene «rasisit» og «rasist» og tegningen av et hakekors. I tillegg hang en hyssing ut av bensintanken på bilen. Fredag møtte han pressen på statsministerens kontor. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Knyttet Wara til rasisme og viste video av hjemmet hans på teater. Nå er husveggen åsted for trusler

PST etterforsker trusler mot justisministeren.

PST har satt inn store ressurser for å finne ut hvem som står bak nedtaggingen, hærverket og forsøket på ildspåsettelse av bilen og huset til justisminister Tor Mikkel Wara natt til torsdag.

Dagbladet vet at PST nå innhenter all mobiltrafikk i området, bilder fra overvåkingskameraer i området og passeringer fra de nærliggende bomstasjonene og andre elektroniske spor.

Truslene skjer ei uke etter siste forestilling av teaterstykket «Ways of seeing» på Black Box Teater i Oslo. Stykket har fått enorm oppmerksomhet, blant annet fordi videoopptak av hjemmet til Wara var en del av forestillingen

I stykket, som hadde premiere 21. november, hevdes det også fra scenen at Wara er del av et rasistisk nettverk.

Vil ikke spekulere

Justisministeren selv sier han ikke har noe grunnlag for å si at det kan være en kobling mellom hærverket og teateroppsetningen.

- Disse uttrykkene er brukt i teateroppsetningen og de har filmet det som nå er åstedet. Er det ikke naturlig å tenke at dette kan ha vært til inspirasjon?

- Jeg vil ikke spekulere i om det er noen sammenheng mellom teaterstykket og det som har skjedd på huset mitt, sier Tor Mikkel Wara til Dagbladet.

I en kronikk i VG har Waras kone, Laila Anita Bertheussen, langet ut mot stykket: «De kaller det kunst, jeg kaller det en grov invasjon av mitt privatliv», skrev hun. Justisministeren selv er heller ikke særlig fornøyd.

- Min samboer har jo gitt uttrykk for at man bør få kunne være familien til en politiker og få være i fred. Norsk presse har stort sett respektert dette i 24 år uten overtramp. Så jeg synes at alle andre, i tillegg til norsk presse, skal respektere det, sier Wara til Dagbladet.

Det var tagget «rasisit» på husveggen hans og «rasist» på bilen hans. På bilen var det også tagget en hakekors, mens det hang en hyssing fra bensinlokket.

Bombe og teater

Det er fortsatt ikke klart når huset ble nedtagget. Det eneste kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken vil si til Dagbladet er at en eller flere personer har vært på eiendommen til Wara natt til torsdag.

- Har dere noen formening om Black Box-teateroppsetningen kan være relevant eller kan ha vært til inspirasjon?

- Jeg kan ikke gå inn på hva vi ser etter eller hvordan vi jobber. Vi har startet bredt i etterforskningen. Vi undersøker alt relevant for å få oppklart dette, sier Hugubakken til Dagbladet.

Stykkets regissør, Pia Maria Roll, har flere ganger vist til at hun ikke brøt noen lover ved å filme huset til Wara. Hun har ikke besvart Dagbladets gjentatte henvendelser i denne saken.

- Håper de finner de ansvarlige

Teatersjef Anne-Cécile Sibué-Birkeland ved Black Box, som viste stykker, sier følgende til Dagbladet:

- Jeg kan ikke spekulere om det er noe sammenheng mellom stykket og trusselen. Jeg fordømmer all mulig vold. Jeg leser at saken nå er under politietterforskning, og jeg håper de finner ut hvem som er ansvarlige, sier teatersjef Anne-Cécile Sibué-Birkeland ved Black Box teater til Dagbladet.

BLE TRUET: Justisminister Tor Mikkel Wara sier han ikke vil gjøre jobben sin på en annen måte selv om han be utsatt for trusler. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BLE TRUET: Justisminister Tor Mikkel Wara sier han ikke vil gjøre jobben sin på en annen måte selv om han be utsatt for trusler. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hun sier at politiet ikke har tatt kontakt med dem i forbindelse med denne saken. Hun har heller ikke snakket med regissør for «Ways of seeing», Pia Marie Roll, etter at saken har kommet ut.

- Vi presenterer omkring 50-60 ulike forestillinger i året. Dette er én av dem. Jeg står bak avgjørelsen at vi har vist forestillingen og kunstnerne har full frihet om innholdet og metoden i stykket, og vi blander oss ikke i det, sier Sibué-Birkeland til Dagbladet.

Hun så selv stykket dagen før premieren.

- Metodene kan virke ubehagelig, men de gjorde ikke noe ulovlig eller ga ut noe hemmelig informasjon.

Har faktisk sett stykket

En av landets ledende eksperter på ytringsfrihet, Jon Wessel-Aas, støtter synspunktet til Roll og teatersjefen og sier det kontroversielle stykket ligger «godt innenfor ytringsfriheten».

- I motsetning til mange av dem som har uttrykt meninger om dette, har jeg sett selve stykket. Det følger av rettspraksis at ytringer må tolkes og vurderes i en konteksten de er framsatt i, sier Wessel-Aas, partner i Bing Hodneland, til Dagbladet.

Wessel-Aas, som regnes blant Norges fremste eksperter på ytringsfrihet, minner om at bildene som er brukt av husene til Wara og Tybring-Gjedde er nøytrale bilder av husfasader.

- Og uten at noen personer eller andre personlige elementer inngår i bildene. De personene som omtales ved navn i forbindelse med visningen av den enkelte husfasade, er dessuten alle personer som selv har en offentlig rolle med hensyn til den aktuelle tematikken. De gis ingen opplysninger om presise adresser til de enkelte husene, og det er heller ikke noe i stykket som antydningsvis oppfordrer publikum til å oppsøke de omtales hjem, sier Wessel-Aas.

- Kan virkelig hvem som helst filme ditt og mitt hus uten tillatelse?

- Det klare utgangspunktet er at det ikke finnes noe forbud mot å fotografere eller filme hus som sådanne. Skal det være i strid med regler om privatlivets fred eller andre personvernbestemmelser, må det være fordi bildene brukes i en kontekst der de sammen med andre opplysninger om eller omtale av en person, bidrar til at formidlingen samlet sett krenker personvernet, svarer Wessel-Aas.

Han minner likevel om at et unntak kan være dersom filmingen skjer over tid og kan rammes av det straffeloven § 266 kalles hensynsløs atferd.

- Det skal imidlertid en del til, og det forutsetter at den som bor i huset oppfatter at det skjer, forklarer Wessel-Aas.

Skei Grande vil ikke gripe inn

Som Dagbladet tidligere har fortalt, er en av scenekunstnerne i stykket utsatt for grove trusler etter at stykket fikk kritikk.

- De skriver at de vet hvor jeg bor, at jeg er snart deportert, og de sammenlikner meg med Quisling, fortalte kvinnen som har kurdisk bakgrunn til Dagbladet.

Statsministerens kontor avviser overfor Dagbladet at de har fått noen henvendelser i saken. Det samme gjør kulturminister Trine Skei Grande (V), som uansett gjorde det klart at hun aldri ville blandet seg.