Knyttneven i Schibsted

Navn: Gunnar NordbyAlder: 58 årYrke: Klubbleder

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • «Isch, nu streiker de igjen» var tittelen på kunstverket klubbformann Gunnar Nordby ga som gave til Aftenpostens redaktør ved avisas 125-årsjubileum. Slik ville han demonstrere at han også mestrer selvironien. Den er for øvrig ikke det mest framtredende karaktertrekk hos denne mannen som på mange måter er mektigere enn både sjefredaktør og administrerende direktør.
  • Det er ikke så ofte han har tydd til streikevåpenet, det bare virker sånn. For like sikkert som våren er kommet de siste 20 år, har de hvite feltene i Aftenposten dukket opp, like visst som liljekonvallen. Da er det ikke streik. Det er en situasjon. Det er i slike situasjoner Nordby har ledet Aftenpostens grafiske klubb (AGK) siden han overtok formannsklubba i 1981. Nederlagene kan knapt registreres.
  • Men han har fått riper i lakken. En var stygg. Det var da et av hans medlemmer for drøye tre år siden ut fra sin arbeidssituasjon fant det formålstjenlig å melde overgang til Norsk Journalistlag. De grafisk ansatte reagerte med å nekte å ha noe med henne å gjøre. De gjorde det på en slik måte at hun ble syk. Nordby nektet ved den anledning å kommentere saken ved å påstå at alle journalister var inhabile i denne saken. Også derfor kunne alle journalister med sterk indignasjon underskrive karakteristikkene i lederen i Dagens Næringsliv som sa at Nordby representerte «et pøbelvelde». Denne saken fant sin løsning på annet vis enn det Nordby forutsatte.
  • Denne helga har et par hundre tusen mennesker over hele landet sendt uvennlige tanker til AGK-formannen etter å ha konstatert at Aftenposten ikke lå på dørmatta eller i postkassa. Jeg er ikke sikker på om det er riktig adresse, selv om Aftenposten og VG truer med å saksøke Schibsted-trykk som produserer begge avisene. Trykkeriet truer igjen med å saksøke Aftenpostens grafiske klubb, som organiserer Schibsted-trykkerne. Konfliktens kjerne er bemanningen, som trykkeriet vil ha ned. AGK hevder det er uforsvarlig, fordi de fortsatt blir pålagt over 300 overtidstimer i året.
  • Det var lettere før, den gang Nordby og majoritetseier Tinius Nagell-Erichsen kunne gjøre opp under fire øyne, før bedriften ble børsnotert og økonomene strømmet inn i lederfunksjoner. Men fortsatt sitter Nordby trygt i formannsstolen; det er ikke registrert fnugg av opposisjon mot hans posisjon.
  • Og medaljen han i sin tid fikk av Kim Il-sung har han lånt bort til Lars-Jacob Krogh.