POLITISKE KNYTTNEVER: Folkevalgte Julio Borges etter slagsmålet i Nasjonalforsamlinga i Venezuela. Da de kom til parlamentet så opposissjonens parlamentarikere at mikrofonene var fjernet fra pultene deres. Foto: AFP / Scanpix / Pressekontoret til Primero Justicia
POLITISKE KNYTTNEVER: Folkevalgte Julio Borges etter slagsmålet i Nasjonalforsamlinga i Venezuela. Da de kom til parlamentet så opposissjonens parlamentarikere at mikrofonene var fjernet fra pultene deres. Foto: AFP / Scanpix / Pressekontoret til Primero JusticiaVis mer

Knyttnever, blåveis og skjellsord i Venezuela

De politiske lederne i Venezuela hisser opp spenningene med knyttneveslag, trusler og skjellsord. Spørsmålet er når dette forplanter seg til gatekamper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går brakte Henrique Capriles og opposisjonen det omstridte president-valget 14. april inn for Høyesterett. Offisielt tapte Capriles valget med 1,5 prosentpoeng for Nicolás Maduro, som er tatt i ed som president for seks år. Opposisjonen anklager makthaverne for tusenvis av brudd på lover og regler under valget.

Capriles vet godt hva som vil skje i Høyesterett, som er fylt opp av avdøde president Hugo Chávez med trofaste medlemmer. Han har ingen sjanser til å vinne fram med å få utfallet av valget omstøtt og få et helt eller delvis omvalg. Men han vil ha prøvd ut alle ankemuligheter innenlands for å så kunne ta valget opp i internasjonale fora.

Fratatt talerett
Tirsdag fikk vi i Nasjonalforsamlinga i Caracas en pekepinne på hvor sterke de politiske spenningene er og hvor langt lederne er villige til å gå i valg av virkemidler. Tidligere har både president Maduro og Capriles vist tegn til å unngå vold og forsøke å forsone det sterkt splittene landet. Men tirsdag endte det i parlamentarisk neveslagsmål.

Idet opposisjonens folkevalgte kom til parlamentet så de at mikrofonene var fjernet fra deres pulter. Så måtte de vente i tre timer mens regjeringspartiet avholdt gruppemøte. Presidenten i Nasjonalforsamlinga, Diosdado Cabello, nummer to blant chavistene, har tidligere nektet å gi ordet til folkevalgte som ikke med klar stemme er villige til å anerkjenne Maduro som Republikkens president og dermed godta valget.

Knust nese
Da de ikke fikk ordet begynte opposisjonens parlamentarikere en pipekonsert og forsøkte å holde opp et banner hvor det var skrevet: «Kupp mot parlamentet». Da gikk regjeringstro parlamentarikere til angrep med knyttnever, og det virker som også vaktene i parlamentet valgte side i slagsmålet, som gikk rett ut på fjernsyn. Det endte med 11 sårede, etter hva man har talt opp, flere av dem alvorlig.

Etter dette fryktet mange fryktet for vold i gatene 1. mai, men i stedet vendte folks oppmerksomhet mot hva som skjedde med de hardest sårede fra det parlamentariske slagsmålet. Julio Borges, María Corina Machado og Américo de Grazia, alle fra opposisjonen, måtte på sjukehus for å lege skadene. Machado fikk nesebeinet brukket i fire, og hun måtte i går opereres.

Fire fra regjeringspartiet ble også skadet. Men opptakene fra slagsmålet viser at disse fire var i fremste rekke i angrepet mot opposisjonen.

«Fascist»
Capriles la all skyld for slagsmålet på Cabello, og han oppfordret alle sine tilhengere til å fortsette kampen, men han understreket på fredelig vis.
 
President Maduro har svart med å kalle Capriles «store fascist».

- Du er en sutrende småborger og en fascist som ønsker å føre landet inn på hatets og voldens vei, uttalte presidenten om opposisjonslederen.

Advarer Spania
Statsråden med ansvar for fengslene har offentlig forklart at cella står klar for Capriles. Capriles er samtidig folkevalgt guvernør i delstaten Miranda.

President Maduro har også advart Spania, som har foreslått å mekle for å unngå ytterligere vold, mot å blande seg inn. Han ber Spania «trekke nesa si ut av Venezuela».

- Vekk herfra, spanske utenriksminister, du nesevise! uttalte president Nicolás Maduro under et folkemøte.

KNUST:María Corina Machado fikk fire brudd i nesebeinet i slagsmålet. Hun måtte opereres i går. Foto: REUTERS / Scanpix / Carlos Garcia Rawlins
KNUST:María Corina Machado fikk fire brudd i nesebeinet i slagsmålet. Hun måtte opereres i går. Foto: REUTERS / Scanpix / Carlos Garcia Rawlins Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.