Birgitte Tengs - mann siktet

Kø av cold case-saker

Flere store drapssaker ville stått på stedet hvil uten Kripos' spesialgruppe.

ULØST: Etter 26 år er drapet på Birgitte Tengs fremdeles uløst. Her fra den innledende tekniske etterforskningen på Sund utenfor Kopervik. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Kristian Ridder-Nielsen. Foto: Jan-Petter Dahl / Dagbladet Vis mer
Publisert

At en mann nå er siktet for å ha drept Birgitte Tengs, 26 år etter hendelsen, skyldes i stor grad Kripos' seksjon for kalde saker - langt mer kjent som cold case-gruppa. Uten deres anbefaling om å gjenoppta etterforskningen i 2016 ville lite ha skjedd.

- Det er tilfredsstillende at det er mulig å komme videre etter så mange år, sier seksjonens leder Espen Erdal til Dagbladet.

Nye øyne

Gruppa har markert seg kraftig på de seks åra den har eksistert, og har bidratt til oppklaring eller vesentlige steg i en rekke uoppklarte drapssaker, etter å ha sett på de til dels svært gamle sakene med nye, friske øyne.

COLD CASE-SJEFEN: Espen Erdal har ledet seksjon for kalde saker i Kripos siden starten i 2015. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
COLD CASE-SJEFEN: Espen Erdal har ledet seksjon for kalde saker i Kripos siden starten i 2015. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

I forrige uke ble det også kjent at samme mann som er siktet i Birgitte-saken, også er mistenkt for å ha drept Tina Jørgensen i 2000. I begge sakene er etterforskningen gjenopptatt etter anbefaling fra cold case-gruppa.

Men pågangen på det høyt kvalifiserte etterforskningsteamet er stor - så stor at sakene hoper seg opp.

- Flere politidistrikt ønsker å benytte seg av muligheten som ligger i at vi gjennomgår og vurderer deres uløste saker. Vi avviser normalt ikke anmodninger som gjelder saker innenfor vårt mandat, men enkelte saker har måttet stå på vent inntil et år av kapasitetsgrunner, forteller Erdal.

Fire saker

Ifølge Kripos' oversikt er det registrert 32 uoppklarte drap i perioden 1991-2020. Anne-Elisabeth Hagen-saken figurerer ikke på lista og går under kategorien «andre uløste saker», selv om politiet går ut fra at hun er drept.

FUNNET I KUM: Tina Jørgensen ble funnet død i denne kummen utenfor Bore kyrkje høsten 2000. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
FUNNET I KUM: Tina Jørgensen ble funnet død i denne kummen utenfor Bore kyrkje høsten 2000. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

Det er fra før kjent at cold case-gruppa jobber med den såkalte Tonsåsen-saken. Det ble avdekket at Knut Øyvind Mo (34) fra Valdres - som ble funnet død i brannruinene av huset sitt på nyåret 1999 - var skutt og drept.

- Vi bistår fremdeles i Tonsåsen-saken. I tillegg arbeider vi med Ørje-saken, Trine Frantzen-saken og ytterligere én sak som gjelder mistenkelig dødsfall, forteller Erdal og ønsker ikke å gå i detalj om sistnevnte.

I Ørje-saken ble 76-årige Marit Ødegaard drept i huset sitt nær svenskegrensa i oktober 2000. I Trine Frantzen-saken forsvant 31-årige Frantzen fra Os utenfor Bergen i mai 2004 og er ikke funnet.

Fellende dom

Cold case-gruppa ble opprettet i 2015 - det sammenfalt med at Stortinget året før opphevet foreledelsesfristen for drapssaker. Siden starten har de jobbet med et 15-tall uoppklarte saker, som dreier seg om drap, mistenkelige dødsfall og forsvunnede personer.

Flere av disse har endt med fellende dom - som den såkalte Sjøvegan-saken, hvor 59 år gamle Marie-Louise Bendiktsen ble voldtatt og drept i 1998. En srilankisk mann ble dømt 21 år seinere. I den såkalte Martine-saken, hvor den 13 måneder gamle jenta døde i 2006, ble dagmammaen hennes i 2019 dømt, etter først å ha blitt frikjent i 2007.

ANBEFALT AVSLUTTET: Therese Johannessen er, tross iherdig etterforskning, aldri funnet etter at hun forsvant i 1988. Cold case-gruppa har anbefalt at etterforskningen avsluttes. Foto: Politiet/NTB
ANBEFALT AVSLUTTET: Therese Johannessen er, tross iherdig etterforskning, aldri funnet etter at hun forsvant i 1988. Cold case-gruppa har anbefalt at etterforskningen avsluttes. Foto: Politiet/NTB Vis mer

Også Therese Johannessen-saken fra 1988 har ligget på gruppas bord, men de anbefalte i 2019 at etterforskningen ikke fortsetter, fordi det er svært små sjanser for et gjennombrudd.

Et knippe saker har endt med oppklaring uten dom - typisk fordi savnede personer er funnet omkommet etter antatte ulykker. Dette gjelder blant andre polske Maja Herner, som ble funnet i Sunnmørsalpane etter å ha vært savnet i to år.

Hemmelighold

Det er heller ikke alle pågående saker cold case-gruppa er åpne om, som den nevnte mistenkelig-dødsfall-saken Erdal ikke vil spesifisere.

EN VERKEBYLL: Dette tenker lokalsamfunnet om mannen som er siktet for å ha drept Birgitte Tengs. Reporter: Ralf Lofstad og Marte Klausen. Video: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer

- Linja er at de vi av etterforskningshensyn kan være åpne om, er vi åpne om - og vice versa, sier Axel Due, kommunikasjonsrådgiver i Kripos, til Dagbladet.

Gruppa selv legger vekt på at de er et tverrfaglig team på tolv personer som jobber tett sammen. Flertallet er erfarne drapsetterforskere; i tillegg består laget av en påtalejurist, en kriminalanalytiker og en psykologspesialist.

Erdal har tidligere forklart Dagbladet at det er det aktuelle politidistriktet som anmoder gruppa om å gjennomgå en uløst sak.

FUNNET I BRANNRUINER: Knut Øyvind Mo ble funnet i ruinene av sitt nedbrente hus i 1999. Han viste seg å være skutt. Foto: Privat
FUNNET I BRANNRUINER: Knut Øyvind Mo ble funnet i ruinene av sitt nedbrente hus i 1999. Han viste seg å være skutt. Foto: Privat Vis mer

- Vi starter med å foreta en grundig gjennomgang av alle saksdokumentene. Gjennomgangen munner ut i en rapport til politimesteren, med en begrunnet vurdering av hvorvidt etterforskningen bør gjenopptas, fortalte han i 2016.

Titusenvis av sider

Å gå igjennom en gammel avsluttet etterforskning kan være svært ressurs- og tidkrevende; ofte er saksmaterialet på titusenvis av sider.

- Av og til vil det foreligge nye relevante opplysninger samt kanskje biologiske spor det kan være verdt å undersøke med dagens teknologi. Da kan saken være hensiktsmessig å prioritere, opplyste han og utdypet:

DØDE: Martine på 13 måneder døde i 2006. Dagmammaen hennes ble dømt først i 2019. Foto: Privat
DØDE: Martine på 13 måneder døde i 2006. Dagmammaen hennes ble dømt først i 2019. Foto: Privat Vis mer

- Når det gjelder muligheter og utvikling i dag, har jo det også naturlig sammenheng med utviklingen innenfor vitenskapen når det gjelder typisk DNA, der man har helt andre muligheter i dag enn man hadde den gangen.

Nettopp nye analyser av biologisk materiale fra Birgitte-saken har stått sentralt i gjenopptakelsen av etterforskningen. Politiet har opplyst at blant annet DNA-analyser fra 2019 spiller en vesentlig rolle.

Oftest nye opplysninger

På tross av de tekniske framskrittene understreket Cold case-sjefen i 2016 viktigheten av at alle som vet noe om en uoppklart sak, melder seg.

DRAPSMANNEN DØMT: Mannen som drepte Marie-Louise Bendiktsen i 1998, ble dømt 21 år seinere. Foto: Privat
DRAPSMANNEN DØMT: Mannen som drepte Marie-Louise Bendiktsen i 1998, ble dømt 21 år seinere. Foto: Privat Vis mer

- Erfaringer vi ser fra uløste drapssaker internasjonalt, er at selv om tekniske spor og DNA er viktige, er det oftest nye opplysninger fra noen som vet noe, som fører til oppklaring, opplyste han.

Seksjonsleder Erdal forteller nå at det gleder gruppas medlemmer at arbeidet deres bærer frukter - selv om han understreker at det gjenstår mye etterforskning i Birgitte- og Tina-saken.

- Det å gjennomgå uløste drapssaker er tid- og ressurskrevende. Gjennomgangene krever komplementær kompetanse, en sterk motivasjon og et sterkt ønske om å finne svar. Når sakene får en løsning, er det klart at det er tilfredsstillende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer