Kø, kaos og kolonnekjøring

Uværet skaper store problemer for juletrafikken i Sør-Norge. I ettermiddag sto over 4 000 passasjerer i kø på Gardermoen. 33 veier er stengt. Togene er fulle, og på Vestlandet sliter ferjene med å legge til kai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ettermiddag sto tusenvis av passasjerer i endeløse køer på Gardermoen. Snø og underkjølt regn skapte full stopp i flytrafikken i flere timer, og da trafikken endelig startet opp igjen var det bare til 30 prosent av vanlig kapasitet. Hele 20 000 passasjerer skal ha blitt rammet av forsinkelser. Ved 19-tiden bestemte SAS seg for å kansellere de resterende avgangene for dagen. Selskapet har begynt å sende passasjerer med buss til Stockholm og Göteborg, men håper å være i rute i morgen tidlig.

Stormen på Vestlandet har ført til at Ålesund Lufthavn Vigra har vært stengt store deler av dagen, og skal også ha ført til kansellerte avganger på Årø Lufthavn Molde. Men det er snøen og regnet på Østlandet som har skapt de største problemene for flypassasjerene på Vestlandet. For står Gardermoen, står fly-Norge.

- Her er det ille, sa Kjell Ivar Johansen, vaktsjef for Braathens på Stavanger Lufthavn Sola til Dagbladet i ettermiddag. I ventehallen sto det flere hundre mennesker som ikke fikk fly ut.

- Vi henstiller at de som ikke absolutt må til Oslo i kveld booker om til lørdag eller søndag.

Også på Flesland har det vært problemer, men i likhet med Sola begynte situasjonen å normalisere seg ut over kvelden etterhvert som flyene kom i gang igjen. Mange valgte også å booke om til et fly seinere i helgen.

- De fleste har skjønt at dette ikke er den store dagen å reise på, sa Henning Ogann ved Braathens Flesland like før kl. 22.00. Da var forsinkelsen for passasjerene på rundt 2 1/2 time, men mange hadde dratt hjem.

I Molde var situasjonen verre, for der har blåsten vært så sterk at det til tider har vært vanskelig å få fly inn og ut. Vaktsjef Atle Skavdal i Braathens var imdlertidig optimistisk, og håper å få avgårde 200 ventende passasjerer til Oslo og Bergen i løpet av kvelden.

Ved Kristiansund flyplass, Kvernberget, har trafikken gått om normalt, men er preget av at Vigra utenfor Ålesund var stengt store deler av dagen.

I Hordaland og Rogaland har en rekke ferjeforbindelser måttet innstille, redusere kapasiteten eller legge om rutene. Tau-ferja turde tidlig i ettermiddag ikke å legge til kai i Stavanger i frykt for å ødelegge båten. Et supplyskip fortøyd nord for Stavanger sentrum skal ha slitt seg fra fortøyningene.

33 veier stengt

Det dårlige været førte også til store problemer for folk som forsøkte å forflytte seg på bakken. Glatt veibane førte til flere ulykker, og mange veier var midlertidig stengt. I Bergen så politiet seg nødt til å stenge Sotrabroen for større kjøretøy på grunn av vinden.

Dette er de mest trafikkerte veiene som fredag var midlertidig stengt på grunn av uvær:

Riksvei 7 over Hardangervidda, riksvei 13 over Gaularfjell og Vikafjellet, riksvei 50 over Hol-Aurland (Øyestøl-Myrland), riksvei 52 over Hemsedalsfjellet, riksvei 53 over Tyin-Årdal og riksvei 45 (Hunndalsvegen). Tidligere på kvelden var det kolonnekjøring på flere strekninger.

I tillegg er 27 andre stengte veier i Telemark, Hordaland, Sogn og Fjordane, Vest-Agder, Rogaland, Buskerud, Møre og Romsdal, Troms og Akershus.

- Det er foreløpig ikke uklart hvor lenge veiene vil være stengt, opplyste Veidvesenet til NTB i kveld.

Fulle tog

Kaoset i flytrafikken har ført til stor pågang for NSB.

- Alle fjerntog er fulle fredag kveld, spesielt Dovrebanen til Trondheim er helt utsolgt, sier informasjonssjef Jan Erik Kregnes i NSB til NTB i kveld.

Her finner du trafikkinformasjon:

Vegvesenet

Gardermoen

Braathens

Widerøe

KØ OG KAOS: Over 4000 mennesker sto i kø på Gardermoen i ettermiddag.