Paris:

Kø-kaos ved Louvre

- Det ser ut som Dantes «Inferno» i gangene.

LANG KØ: Louvre er verdens mest besøkte museeum med så mange som 50,000 besøkende hver dag. Foto: Thibault Camus / NTB Scanpix.
LANG KØ: Louvre er verdens mest besøkte museeum med så mange som 50,000 besøkende hver dag. Foto: Thibault Camus / NTB Scanpix.Vis mer

Enorme køer og kaos er beskrivelsene som brukes om tilstanden på det verdenskjente museet Louvre i Paris.

Så mange som 50 000 besøker Louvre hver dag, og etter at museets mest kjente attraksjon ble flyttet har det blitt for mye.

The Times skriver at bare de som hadde bestilt billetter på forhånd fikk lov til å komme inn og at folk blir avvist i døra. Dette skal ha skapt kaotiske scener.

Kaos

Det er flyttingen av Leonardo da Vincis berømte maleri Mona Lisa, dets vanlige plassering pusses opp, som har skapt kaoset. Louvre skal ikke ha greid å håndtere at trafikken flyttet seg til andre deler av museet.

- Jeg har aldri sett sånt kaos. Jeg trodde det var umulig å utvise slik amatørmessig håndtering, skal en besøkende ha fortalt avisa Le Parisien.

Den besøkende, Isabella, skal selv ha jobbet som museums-guide i 15 år. Hun forteller til avisa at de brukte over fire timer på en guidet tur som normalt tar to.

Inferno

Didier Rykner, som driver kunst-nettstedet La Tribune de l’Art, er ikke spesielt imponert over hvordan Louvre har håndtert den store trafikken.

- Tilstanden ved museet kan sammenliknes med Dantes «Inferno».

Han sier Louvre burde ha latt Mona Lisa stå på bakrommet mens rommet hun henger i pusses opp, for å unngå kaoset.

- Louvre viser ved hver eneste anledning at de er fullstendig inkompetente når det gjelder å kontrollere strømmen av besøkende, sier han ifølge Times.

Dårlig informasjon

80 prosent av de besøkende kommer til Louvre for å se Mona Lisa. Dette har ført til at galleriet der maleriet står midlertidig er smekkfullt, mens andre deler av museet står tomt.

Corinne Menegaux, sjefen for turistkontoret i Paris, sier Louvre har undervurdert hvor mange som faktisk ønsker å besøke museet. Louvre har heller ikke har rådført seg med turistmyndighetene, forteller hun.

- Det er synd og skam ettersom vi kunne ha informert turistene om problemet på forhånd, sier hun til Le Parisien.

Har kontroll

Museets vise-direktør, Vincent Pomarède, sier til Le Parisien at de etter noen hektiske dager nå har kontroll over trafikken igjen.

- Etter at vi flyttet Mona Lisa hadde vi tre dager med problemer, men nå skal alt være tilbake til normalen.

Han anmoder folk om å bestille billetter på forhånd, noe han sier gjør det mye lettere for både museet og publikum og håndtere køene.