- KONTROLLFREAK: Sven Ekholt sier han ønsker å se om det som gjengis i avisene i morgen fra fengslingsmøtet stemmer overens med virkeligheten han opplever i tinghuset i dag. Foto: Arnhild Aass Kristiansen
- KONTROLLFREAK: Sven Ekholt sier han ønsker å se om det som gjengis i avisene i morgen fra fengslingsmøtet stemmer overens med virkeligheten han opplever i tinghuset i dag. Foto: Arnhild Aass KristiansenVis mer

Kø utenfor tingretten før terrorfengslingen

Sven Ekholt er nummer 37 i køen til å slippe inn i Oslo tingrett og fengslingsmøtet mot Anders Behring Breivik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Like rundt klokka 08 i dag var det rundt 50 personer i kø utenfor Oslo tinghus. Tingretten skal i dag ta stilling til videre varetektsfengsling for terroristen Anders Behring Breivik.

Like etter 08.30 fikk tilhørere slippe inn i tinghuset.

I KØ:
Hilde Aasen og Michael Mamkowitz sto som en av de første i køen inn til tinghuset fremfor rettsmøtet mot Anders Behring Breivik i morges. 
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
I KØ: Hilde Aasen og Michael Mamkowitz sto som en av de første i køen inn til tinghuset fremfor rettsmøtet mot Anders Behring Breivik i morges. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer

Fengslingsmøtet vil gå for åpne dører, noe som betyr at hvem som helst kan være til stede for å se og høre hva som foregår.

Sikkerhetsnivået er høyt: Det foretas nå bombesøk i rettsalen hvor fengslingsmøtet mot Behring Breivik skal foregår, får Dagbladet opplyst.

METALLDETEKTOR: Sikkerhetsnivået er høyt i Oslo tingrett i dag. Alle som skal inn i rettsalen må igjennom denne metalldetektoren. Foto: Arnhild Aass Kristiansen.
METALLDETEKTOR: Sikkerhetsnivået er høyt i Oslo tingrett i dag. Alle som skal inn i rettsalen må igjennom denne metalldetektoren. Foto: Arnhild Aass Kristiansen. Vis mer

Alle som skal inn i salen må igjennom en streng sikkerhetskontroll før de får slippe inn. Det innebærer blant annet en gjennomgang med metalldetektor.

Nummer 37 En av dem som vil få med seg fengslingsmøtet er pensjonisten Sven Ekholt fra Oslo. Han var på plass utenfor i går kveld for å se om det lå noen i telt. Da det ikke var det bestemte han seg for å møte i 06-tida i dag tidlig.

- Jeg er her for å få med meg det som skjer og stemningen. Jeg ønsker å være i dette huset hvor dette spesielle skjer, sier Ekholt til Dagbladet.

PÅ SKJERM: For dem som ikke får komme seg inn i salen, kan de følge fengslingsmøte via en TV-skjerm. Foto: Arnhild Aass Kristiansen.
PÅ SKJERM: For dem som ikke får komme seg inn i salen, kan de følge fengslingsmøte via en TV-skjerm. Foto: Arnhild Aass Kristiansen. Vis mer

De som møter opp utenfor tingretten har fått utdelt nummerlapper. Ekholt har fått nummer 37. Han beskriver seg selv som samfunnsinteressert og noe kontrollfreak.

- Jeg vil se om det som gjengis i avisene stemmer med virkeligheten, sier han.

Pensjonisten sier han ikke har noe ønske om å få se siktede Anders Behring Breivik.

Ønsker svar Venninnene Hannah Løken og Sigrid Sandøy (15) har ventet siden halv sju i dag. De sier de har tatt fri fra skolen for å være i tingretten i dag.

- Vi ønsker å få svar på hva som har skjedd og vi ønsker å se hvordan han oppfører seg, sier venninnene til Dagbladet.

KØ: Rundt 50 personer møtte opp foran tinghuset før de slapp inn i dag tidlig. Foto: Line Brustad
KØ: Rundt 50 personer møtte opp foran tinghuset før de slapp inn i dag tidlig. Foto: Line Brustad Vis mer

De sier de er opptatt av å få vite om han viser følelser eller ikke.

- Vi har hørt mye om han og sett mye på tv. Det er en spennende sak og også litt skummel, sier de.

- Se om han står oppreist Rett etter klokka 7 var det en kø på omtrent 35 mennesker utenfor Oslo tingrett, ifølge NTB.

STEMPEL: De som sto i kø fikk utlevert nummerlapper og fikk stempel på hånda da slapp inn. Foto: Line Brustad
STEMPEL: De som sto i kø fikk utlevert nummerlapper og fikk stempel på hånda da slapp inn. Foto: Line Brustad Vis mer

Nesten først i køen sto Hilde Aasen og broren hennes, Michael Mamkowitz. Begge vil se massemorderen Anders Behring Breivik med egne øyne.

- Jeg vil se om han kan stå oppreist. Det er helt uvirkelig det han har gjort. Jeg vil se om han virkelig klarer å stå på to bein og være like rolig slik som det rapporteres at han er i avisene, sier Hilde Aasen til NTB.

Hun sier det er helt ubegripelig at Breivik tilsynelatende klarer å være så rolig. Da Hilde Aasen og broren hennes kom til Oslo tinghus klokka 5, var det kun noen få som hadde kommet dit. Ved 7-tiden kom det flere og flere til.

- Jeg hadde hørt at folk skulle telte og stå i kø hele natta, så vi tenkte det var viktig å komme tidlig. Det er viktig for meg å høre forklaringen hans. Hvorfor drepte han venninnen vår? spør Hilde Aasen.