«Koala-massakre» sjokkerer

En mann og to selskaper er tiltalt på til sammen flere hundre punkter etter at 70 koalabjørner mistet livet som følge av landrydding. Nå risikerer de strenge straffer.

- MASSAKRE: Etter landryddingen ble 21 koalaer funnet døde, mens ytterligere 49 måtte avlives grunnet underernæring, dehydrering eller beinbrudd. Ytterligere 70 led skader. Foto: Claudia Kuster / Rex / NTB
- MASSAKRE: Etter landryddingen ble 21 koalaer funnet døde, mens ytterligere 49 måtte avlives grunnet underernæring, dehydrering eller beinbrudd. Ytterligere 70 led skader. Foto: Claudia Kuster / Rex / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Australske myndigheter har tatt ut tiltale mot en mann og to selskaper på til sammen mer enn 250 punkter, etter at en landryddingsoperasjon førte til at 70 koalaer mistet livet. Det skriver The New York Times.

Koalabjørnene avled som følge av en landrydding utført av de to selskapene, på mannens eiendom. Det melder australske myndigheter i en pressemelding tirsdag.

Mannen og et av selskapene er tiltalt på 126 punkter hver, inkludert 18 tilfeller av grov dyremishandling. Det andre selskapet er tiltalt for å ha forstyrret koalabestanden.

Torsdag hadde de tiltalte fremdeles ikke tatt stilling til skyldspørsmålet, ifølge The Washington Post.

- Jeg er lettet over å kunne dele at hundrevis av tiltalepunkter er tatt ut etter koala-massakren i Cape Bridgewater, skriver parlamentsmedlem Andy Meddick på sin Facebook-side.

Meddick er medlem av partiet Animal Justice Party.

Vakte avsky

Det var i februar i fjor at de døde, skadde og underernærte koalaene ble funnet på den private eiendommen i Cape Bridgewater i delstaten Victoria.

21 koalaer ble funnet døde, mens 49 måtte avlives grunnet underernæring, dehydrering eller beinbrudd. Ytterligere 70 led skader.

Saken vakte nasjonal avsky da den ble kjent i for, skriver The New York Times.

- Mannen og selskapene står anklaget for å landrydding som skadet og forårsaket utilbørlig smerte og lidelse to flere dusin koalaer. De står også anklaget for å ødelegge en beskyttet art, heter det i pressemeldingen.

RØRENDE: Den lille koalaen Ash gir nytt håp for Australias dyreliv. Reporter: Christian Wehus. Video: Australian Reptile Park. Vis mer

- Lukter død

For en privatperson er strafferammen for bare ett tilfelle av grov dyremishandling med døden til følge to års fengsel.

Selskapet risikerer bøter på opptil 218 088 australske dollar (rundt 1,4 millioner kroner) per tilfelle av grov dyremishandling.

Tiltalene er resultatet av en omfattende etterforskning, heter det i myndighetenes pressemelding.

Etterforskningen ble iverksatt etter at sykepleier Helen Oakley oppdaget døde koalaer under ettermiddagstur i området i februar 2020.

- Man kan lukte dem. Det lukter død, sa hun til Yahoo News Australia den gangen.

- Ble foreldreløse

Dyrevernsaktivister hevder at trær ble jevnet med jorda uten at koalaene først ble fjernet.

- Noen døde momentant. Kroppene deres ble funnet under tunge greiner eller strødd blant hauger med felte trær.

Det skriver gruppa Animals Australia i en uttalelse gjengitt av The New York Times.

- Noen led av alvorlige skader og beinbrudd. Noen ble foreldreløse, og andre be funnet tett omslynget i de få trærne som var igjen på eiendommen, fortsetter uttalelsen.

KAOS: En koalas forsøk på å krysse motorveien i Australia, endte med at seks biler havnet i en kjedekollisjon. Reporter: Anton Lier. Video: AP. Vis mer

Beskyttet art

Koalaer er en beskyttet art i Australia, som innebærer at det er ulovlig å skade eller drepe dem. Skogbranner i 2019 gjorde mer enn 48 000 kvadratkilometer ubeboelig for pungdyrene, bare i delstaten New South Wales.

Det er færre enn 100 000 koalaer igjen i det fri, ifølge stiftelsen Australian Koala Foundation.

Ifølge World Wide Fund for Nature har mer enn 60 000 koalaer enten mistet livet, fått skader eller mistet leveområdene sine som følge av brannene, skriver CNN.

Tidligere i år anbefalte australske myndigheter at artens status endres fra «beskyttet» til «utrydningstruet» i delstatene Queensland og New South Wales og det føderale territoriet Australian Capital Territory.

Koalaer er også sterkt utsatt for kjønnssykdommen klamydia, som kan forårsake blindhet, infertilitet og død hos arten. Studier av koalabestander i Queensland indikerer at minst halvparten av villkoalaer er smittet med sykdommen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer