TRUET: Australias koalaer kan være utryddet i delstaten New South Wales innen 2050, viser funn i ny rapport. Foto: Scanpix
TRUET: Australias koalaer kan være utryddet i delstaten New South Wales innen 2050, viser funn i ny rapport. Foto: Scanpix Vis mer

Varsler koaladød innen 2050

Koalaen er utryddingstruet

I fjor herjet enorme skogbranner Australia. Nå truer begrensede leveområder koalaens eksistens flere steder.

Publisert

Koalaene i Australia har mistet åtti prosent av sitt naturlige habitat i brannene som herjet landets østkyst i fjor.

Hvis man ikke gjør noe for å forhindre at koalaene får mindre plass å leve på, kan arten bli utryddet innen 2050, viser en ny rapport fra det australske parlamentet som ble framlagt tirsdag.

Ifølge The Guardian, som omtaler rapporten, er tap av habitat artens største trussel, men avskogingen fortsetter også, til tross for konsekvensene det har.

Enorme områder

Komiteen bak rapporten anslår at de store skogbrannene som rammet Australia rundt årsskiftet, har ført til at koalaen anslagsvis har 24 prosent mindre plass å boltre seg på i nasjonalparkene.

Så mye som 81 prosent er brent i andre områder bjørnene lever i.

Klimaendringene har ført til flere trusler mot koalaene, ifølge rapporten. Fare for økt tørke og flere skogbranner, truer deres eksistens.

- Denne rapporten må skape en endring for koalaer og beskyttelse av deres habitat i New South Wales, sier komitéleder Cate Faehrmann.

HJERTESKJÆRENDE: Leken til de to koalaene ender i tårer for den minste etter at den mannlige koalaen river henne ned fra treet. Oppførselen er vanlig under parringssesongen på denne tiden av året. Vis mer

42 anbefalinger

Komiteen mener strategiene og retningslinjene som skal beskytte koalaene ikke fungerer og kommer derfor med 42 anbefalinger for beskytte koalaene.

Det inkluderer å hasteprioritere habitatkorridorer for koalaer, forberede overvåkingsmetoder og flere insentiver for bønder som beskytter land framfor å fjerne den.

Naturvernrådet i New South Wales i Australia, mener at funnene viser at en av Australias mest ikoniske dyrearter trenger hjelp.

- Vi er glade for at det er en økende politisk enighet om at utryddelsen av koalaer er en reell mulighet hvis vi ikke haster med å beskytte koala-habitatene, uttaler naturvernrådets leder, Chris Gambian til The Guardian.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer