Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skogbranner i Australia

Koalaen Lewis er død

Livet var ikke å redde da brannskadene forverret seg.

DØD: Australia har vært preget av mange og kraftige skogbranner de siste ukene, og de rammer dyrelivet hardt. Nå hylles Toni Doherty for sin heltedåd. Klipp: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Dyrlegene ved Koala Hospital Port Macquarie ga i natt opp å redde koalaen Ellenborough Lewis og valgte å avlive ham.

Den stygt brannskadde koalaen har de siste dagene kjempet mot skadene han fikk i skogbrannene, som herjer i Australia.

- Han ble lagt i bedøvelse i morges for å behandle brannskadene og bytte bandasjer. Tidligere har vi uttalt at «brannskader kan bli verre før de blir bedre». I Ellenborough Lewis sitt tilfelle ble skadene verre, men dessverre ville de ikke blitt bedre. Koala hospitals første mål er dyrevelferd, så det var på bakgrunn av den verdien avgjørelsen ble tatt. Vi takker for deres støtte, skriver sykehuset på Facebook.

TRUET: Over halve bestanden i et naturreservat i New South Wales, Australia, har brent inne i de intense skogbrannene. Video: CNN/NTB. Klipp: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Reddet

Posten har skapt et enormt engasjement. Koalaen Lewis ble reddet fra flammene. Den rørende videoen av den desperate koalaen som skriker av smerte før den blir reddet har gått verden rundt.

Østkysten av Australia har vært rammet en rekke skogbranner den siste tida. Flere har omkommet og flere hundre hjem har blitt slukt av flammene. Busk- og gressbranner er vanlig på våren i Australia, men det er ventet at det vil bli en lang og brutal sesong i år. Uvanlig lite nedbør har ført til at det svært tørt øst i Australia, skriver NTB.

For koalaen og andre dyr i den australske villmarka er skogbranner en trussel. Stiftelsen Australian Koala Foundation anslår at over tusen koalaer kan ha blitt drept av brannene, og at så mye som åtti prosent av dyrenes naturlige habitat er ødelagt etter brannene i områder som Queensland og New South Wales.

- Hvis vi kombinerer alle estimatene vi har, kan det være totalt tusen koalaer som er blitt drept de siste to måneder, uttalte styreleder Deborah Tabart til Forbes og Daily Mail Australia i helga.

Krangler om «utdødd»

De mangler bekreftende tall som underbygger påstanden, men hun mener det er sannsynlig, ut fra hvor mange koalaer stiftelsen tror finnes i de berørte områdene.

- Vi vet at det er 31 koalaer som er blitt drept i Port Macquarie, men jeg tror ikke det er et høyt nok tall, sier Tabart, som mener tallet er nærmere 350 drepte koalaer bare i dette området.

Det er i så fall skremmende nytt for koalaene, som stiftelsen mener fra før av i praksis kan sies å være utryddet fordi bestanden er så liten; en påstand som riktignok er blitt møtt med skepsis i deler av forskningsmiljøet.

Med det mener de at bestanden - som stiftelsen i mai anslo er på cirka 80 000 individer i hele Australia - er så liten at de ikke lenger spiller sin rolle i økosystemet, og at den er for lav til å sikre bestandens langsiktige overlevelse.

Brannene som har herjet Australia de senere månedene, gjør situasjonen enda mer dramatisk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media