København-bomberen sendt til Norge etter at han mistet beinet

Tsjetsjenske Lars Doukaiev (24) er fremdeles et mysterium for dansk politi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Tsjetsjenske Lors Doukaiev (24) er fremdeles et mysterium. I danske medier har han blitt kalt for terrorist, radikal muslim, ikke-troende muslim, spion.

Selv politiet er usikre på hvem mannen egentlig er. Politiinspektør Svend Foldager bekreftet på en pressekonferanse i København i dag at bombemannen etter all sannsynlighet er Doukaiev. Han understreket likevel at identifikasjonen ikke er endelig før politiet får DNA-prøver og fingeravtrykk.

Bombemannen har selv nektet å oppgi sin identitet, men ifølge Svend Foldager avviser han ikke at han er Lors Doukaiev.

Norge-ferie 24 år gamle Lors Doukaiev er et av de mange barneofrene av urolighetene i Kaukasus, og tråkket på en mine i familiens bakhage da han bare var ti år gammel, melder Danmarks Radio (DR).

Han ble innlagt på sykehus i Groznyj, hovedstaden i den russiske republikken Tsjetsjenia, med store skader. Hans høyre fot måtte amputeres.

24-åringen og hans mor ble av hjelpeorganisasjonen Russlands Barnefond invitert med på en tre uker lang rekreasjonsferie i Norge.

- Han var en søt liten gutt. Han var så rolig og behagelig å være sammen med, sier organisasjonens tidligere leder Labov Krsjisjanovskaja til DR Nyheter.

Tsjetsjensk bokser Det var danske avisa B.T. som fant ut hvem mannen var. Bilder av mannen viste at han hadde en brukket nese, og det tok avisa som et tegn på at han kunne være bokser. Dermed tok journalistene en ringerunde til bokseklubber i fransktalende land i Europa. Til slutt traff de på trener Albert Syben i bokseklubben Cocktail i Liege i Belgia. Han mente han visste hvem mannen på bildene var.

Politiet undersøker nå hva 24-åringen foretok seg før eksplosjonen som rystet København fredag 10. september i år:

Tirsdag samme uke klokken 06.30 sjekket Doukaiev inn på Hotel Jørgensen i indre København. Onsdag klokken 12.30 kjøpte mannen en kasse og en taperull på posthuset. I tillegg kjøpte han en bussbillett til Belgia hos firmaet Eurolines med avreise fredag ettermiddag.

Bombet toalett Fredag besøkte mannen det samme posthuset for andre gang. Han kjøpte en konvolutt med bobleplast. Denne ble senere funnet på det sprengte toalettet. Mannen sjekket ut av hotellet, men etterlot sin baggasje. Han vendte senere tilbake til den, og gikk deretter inn på toalettet der han oppholdte seg i 38 minutter.

skjedde eksplosjonen.

KRIGSOFFER: Da 24 år gamle Lors Doukaiev var ti år gammel skal han ha tråkket på en mine i familiens bakhage. Foto: BT/Dansk politi
KRIGSOFFER: Da 24 år gamle Lors Doukaiev var ti år gammel skal han ha tråkket på en mine i familiens bakhage. Foto: BT/Dansk politi Vis mer

Mannen ble selv såret i eksplosjonen, i tillegg til at toalettet ble totalskadd. Såret forlot mannen hotellet og forsvant inn i Ørstedparken. Politiet rykket ut og sperret av området rundt hotellet, Israels plass og Ørstedparken.

Klokka 15.38 ble bombemannen pågrepet i Ørstedparken. Politiet fryktet at mannen hadde sprengstoff i en veske han hadde på seg og benyttet seg derfor av bombeeksperter. Veska viste seg ikke å innholde sprengstoff og bevæpnede politistyrker gikk til aksjon mot mannen.

Klokka 20.15 ble han ført bort etter å ha ligget i parken i nesten fem timer.

På mannens hotellrom fant politiet en pistol.

- Oppfører seg som en spion Lørdag 11. september ble terrorberedskapen økt fordi politiet ikke kunne avvise at mannen hadde til hensikt å begå en terrorhandling. Den mistenkte ble samme dag avhørt, men nektet å si noe annet enn at han nektet skyld. Han hevdet å ikke huske sitt eget navn eller alder.

Politiet offentliggjorde dagen etter en rekke overvåkningsbilder av mannen, og gikk ut med tre forskjellige falske identiteter mannen skal ha brukt: Raoul Foltz, David Francois J de Vicq de Cumptich og Hans Veller.

Mandag denne uka sperret politiet igjen av Ørstedsparken for å kunne gjennomsøke den etter ytterligere spor. Samtidig opplyste politiet at Doukaiev nektet å samarbeide, og at han er vegetar og har bedt om å få utlevert en rekke bøker som peker i forskjellieg religiøse retninger.

Dette har gjort det vanskelig for politiet å finne ut hvem mannen er og om motivet var religiøst motivert. Tidligere operativ sjef i Politiets etterretningstjeneste i Danmark, Hans Jørgen Bonnichsen, sier til den danske avisa Politiken (papirutgaven tirsdag), at bombemannen på denne måten oppfører seg provoserende.

- Det er jo en utfordrende og nærmest provoserende mann politiet står overfor. For det første er det at han opplyser at han er vegetarianer noe som utelukker muligheten for å vurdere hans foretrukne kjøtt. For det andre er det hans krav om litteratur, der han vil ha både Koranen og Bibelen. Igjen står man i en situasjon der man ikke er i stand til å avgjøre noe som helst i forhold til hans tro, sier Bonnichsen.

Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp vil ikke utelukke at mannen kan være en spion.

BEINPROTESE: Dansk politi gikk ut med bilder av den mystiske bombemannens beinprotese. Serienummeret er fjernet. FOTO: BT/Dansk politi
BEINPROTESE: Dansk politi gikk ut med bilder av den mystiske bombemannens beinprotese. Serienummeret er fjernet. FOTO: BT/Dansk politi Vis mer

- I vår verden kan man aldri utelukke noen ting. Jeg tror ikke han er spion, men han oppfører seg sånn. De fleste terrorister gjør seltt ikke så mye for å skjule sin identitet, sier Ranstorp til Politiken.

Besøkte København i 2008 I går offentliggjorde politiet et bilde av Doukaiev. Og i dag ble identiteten kjent i B.T. og senere bekreftet av politiet.

Danske TV2 melder at han besøkte København i 2008 som ledd i sin utdannelse ved arkitektskolen Institut Superior d'Architecture Saint-Luc. Det bekrefter skolens dekan. Reisen til København stemmer overens med et turistkort politiet har funnet blant mannens ting.

Til det danske nyhetsbyrået Ritzau forteller Doukaievs eks-svoger Shepa Bersanov at han verken var særlig religiøs eller anså seg selv som en tsjetsjener.

- I starten anså jeg dem (Doukaiev og hans familie, red.) for å være helt normale, men senere fant jeg ut at de er mentalt syke, sier Bersanov, som var gift med Doukaievs søster i to år.

De to har også et barn sammen, men Bersanov har ikke sett verken barnet eller Doukaievs søster på flere måneder, forteller han til Ritzau.

FANT IDENTITETEN: Den danske avisa B.T. fant identiteten til Lors Doukaiev. (Faksimile av den danske avisa B.T. 15. september 2010)
FANT IDENTITETEN: Den danske avisa B.T. fant identiteten til Lors Doukaiev. (Faksimile av den danske avisa B.T. 15. september 2010) Vis mer