København frykter gatekamper

60 arrestert i lynaksjon, butikker har stengt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Banker og mange butikker i Nørrebro-området i København har allerede stengt i dag og satt opp lemmer og beskyttelse foran vinduene.

Det er anspent stemning i den danske hovedstaden, der både politi, aktivister rundt Ungdomshuset og beboere er forberedt på rene gatekamper når danske blitz\'ere skal ha en demonstrasjon på Blågårdsplass klokka 17 i ettermiddag. 

Politiet har innkalt forsterkninger fra Fyn og Jylland, og politiskolestudenter har fått beskjed om å være i beredskap.

Ungdomshuset på Nørrebro er den danske parallellen til Blitz-huset i Pilestredet i Oslo.

Siden 1999  har «Ungeren» vært okkupert av ungdommer som ikke har akseptert København kommunes salg av huset til den kristne menigheten Faderhuset.

Lillevolden: - vi støtter

Den mangeårige Blitz-talsmannen Stein Lillevolden mener Københavns politikere har ansvaret for det han kaller «dagens tragedie og politiovergrep».

- Ungeren var en viktig støttespiller for oss hver gang Blitz har vært truet av populistiske politikere, og derfor er det en selvfølge for oss å støtte dem nå, skriver Lillevolden i en mail til Dagbladet.no fra sin danske epost-adresse.

 VENTER MER BRÅK:  60 personer ble arrestert i og utenfor Ungdomshuset på Nøreebro i København. Politiet har tilkalt forsterkninger og venter trefninger utover dagen. FOTO: EPA/Scanpix.
VENTER MER BRÅK: 60 personer ble arrestert i og utenfor Ungdomshuset på Nøreebro i København. Politiet har tilkalt forsterkninger og venter trefninger utover dagen. FOTO: EPA/Scanpix. Vis mer

Han nevner ikke hvordan Blitz-miljøet skal støtte sine danske venenr. Oslo-politiet har tatt høyde for at den danske ambassaden i Oslo kan være utsatt.

- Vi kjenner situasjonen fra København. Det er alt operasjonsleder Stig Tonsjø ved Oslo politidistrikt vil si på spørsmål fra Dagbladet.no om det er satt i verk noen beredeskap.

Lynaksjon i  07-tiden

København-politiets aksjon i morges for å kaste ut okkupanter fra Ungdomshuset på Nørrebro hadde  militært preg, forteller øyenvitner til danske.

Politistyrkene kom til «danske Blitz» ved 07-tiden i fire pansrede biler og med helikopter til taket på bygningen i Jagtvej 69. Fra gateplan kom politifolk inn vinduene med heisekran etter å ha brukt vannkanoner mot vinduene først.

- Det gikk så fort. I løpet av to sekunder var plassen full av politifolk fra helikopter og biler, forteller et øyenvitne til Berlingske Tidende.

17. desember i fjor ble 213  demonstranter arrestert samme sted - blant dem 26 nordmenn - etter de verste opptøyene i den danske hovedstaden på mange år.

Siden 10-tiden har det vært rolig, men svært anspent rundt Ungdomshuset. Både politiet og sympatisører med okkupantene venter at det kan blusse opp voldsomme gatekamper når som helst.

København-politiet betegner aksjonen mot Ungdomshuset som en suksess.

Politiet har bedt om forsterkninger fra Sjælland for å slå ned opptøyene i kjølvannet av at Ungdomshuset på Nørrebro er overtatt av politiet.

- Vi har tilkalt hjelp fra alle steder som overhodet kan bidra, sier politiets talsmann, Flemming Steen Munch.

60 arrestert - tysker alvorlig skadd

I formiddag var i alt 60 personer pågrepet i forbindelse med politiaksjonen, 35 inne i det okkuperte huset og 25 ute på gaten. Minst én person er skadd, melder NTB - Ritzau.

Ifølge Ekstrabladet er en 20 år gammel tysker alvorlig skadd etter at han fikk en tung gjenstand i hodet. Brostein og flasker suste gjennom lufta da politiet slo til i morgentimene.

Aktivister har bygget barrikader flere steder i hovedstaden i protest mot at de ikke får beholde huset.

I Stockholm har politiet skjerpet sikkerheten rundt den danske ambassaden i forbindelse med at det muligens planlegges demonstrasjoner mot ambassaden.