Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

København-nei: Trist og uforståelig

Det blir lov å dra til Danmark, men ikke overnatte i hovedstaden. - Hjerte mitt blør, sier borgermesteren.

DAGSPASS: Nordmenn som vil til København i sommer får ikke overnatte i den danske hovedstaden. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
DAGSPASS: Nordmenn som vil til København i sommer får ikke overnatte i den danske hovedstaden. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

Selv om det fra 15. juni åpnes for at nordmenn kan dra på ferie til Danmark, må nordmenn overnatte et annet sted enn i København.

- Turister skal dokumentere at de har booket opphold utenfor København, minst seks overnattinger på hotell, campingplass eller lignende, sier Danmarks statsminister Mette Frederiksen til DR.

I den danske hovedstaden er det ikke alle som tar nyheten godt i mot.

- Jeg synes det er trist og forferdelig uforståelig at man sier at de ikke får komme til København og overnatte, sier den politiske ordføreren for Socialdemokratiet i København, Jonas Bjørn Jensen til DR.

- Hjertet blør

- Danmark er et for lite land til at deler av det skal behandles annerledes. Det er enormt ergerlig at vi ender i denne situasjonen, sier han.

Og han er ikke alene om å ergre seg.

- Det er ærlig talt vanskelig å forstå at turistene ikke får overnatte i København, og at vi som eneste by i landet fortsatt rammes av en form for innreiseforbud, sier byens overborgermester Frank Jensen på Facebook.

- Mitt hjerte blør for Københavns hoteller, restauranter og uteliv, sier han til Ekstra Bladet.

Han sier han har full forståelse for at man «ikke bare kan åpne slusene», men påpeker at turisme er viktig for København, og sysselsetter nesten 40 000 mennesker.

ÅPNER OPP: - Norge og Danmark enige om å gjenåpne for reiser mellom Norge og Danmark 15. juni. Det sier statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse fredag 29. mai. Vis mer

Frykter smitte

Årsaken er at København stenger for turist-overnattinger, er at det er det stedet i Danmark med flest smittede.

- Man må gjerne dra til København og gå en tur og spise på restaurant, men man skal overnatte et annet sted, sier danskenes helseminister Magnus Heunicke.

En annet som er skuffet over det er Søren Faerber, adm. direktør i Scandic Hotels i Danmark.

- Det er svært mange turister som gjerne vil se og oppleve København. Nå kan de booke overnatting i Hvidovre eller Køge og ta offentlig transport inn til København og stå sammen med alle mulige mennesker fram og tilbake, sier han til Jyllands Posten.

Danmark er ifølge VisitDenmarks markedsprofil et av nordmenns favorittreisemål, og nordmenn assosierer ofte Danmark med god mat, København og Legoland. I 2019 sto nordmenn for 2,3 millioner overnattinger, som gjør Norge til det nest største markedet etter Tyskland.

I tillegg til Norge, åpner danskene grensene for Island og Tyskland.

Ulike regler

Erna Solberg gjorde det klart under dagens pressekonferanse at før nordmenn kaster seg over tastaturet for å bestille feriereiser til Danmark, er det viktig å sette seg inn i de nasjonale retningslinjene. Reglene er ikke nødvendigvis like i begge land.

- De danske myndighetene vil fortsatt ha restriksjoner i København. De krever blant annet registrert overnattinger over flere dager for å være i og utenfor København på ferie, sa statsministeren.

- Dette, og andre nasjonale regler, må norske turister altså forholde seg til og sette seg inn i.

I dialog

Statsminister Solberg sier hun er i dialog med Finland, Island og Sverige om åpning med de samme reglene, men dette er foreløpig ikke på plass. Inntil videre er det derfor fortsatt karanteneplikt etter reiser til de landene.

- Vi hadde i utgangspunktet ønsket et felles regelverk for åpning i Norden. Der er vi ikke nå, men vi jobber med bilaterale løsninger.

Hun peker på at smittesituasjonen i Sverige er svært forskjellig fra det vi har her til lands. Det er imidlertid regioner der med lav smitte, og det kan derfor bli aktuelt å gjenåpne for reiser dit, om en avtale kommer på plass.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!