København ruster seg for nytt slag

Nye demonstrasjoner i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du i København? Send inn bilder og tips på SMS/MMS 2400 eller e-postadresse 2400@dagbladet.no.(Dagbladet.no): Beredskapen i København er på topp også dagen etter det store gateslaget. Mye tyder nemlig på at nye opptøyer er på vei, det er allerede planlagt nye demonstrasjoner i tida framover, og i kveld fryktes opptøyer i kjølvannet av et møte demonstrantene holdt på Nørrebro.

- Det er vårt hus. Dette er bare starten, sier demonstranter til BT i kveld.

SMS

I 20-tida var et hundretall demonstranter samlet på Blågårds Plads, og Folkets Hus på Nørrebro var fullt av aktivister. En SMS som er gått ut til Ungdomshusets støttespillere, lyder:

- Vi tar gatene og Ungeren.

Ungeren er det populære navnet på Ungdomshuset, som ble ryddet for husokkupanter i går.

I 22-tida var det planlagt «gatefest» fra Gammeltorv i sentrum til Sankt Hans Torv på Nørrebro, og ved midnatt var det planlagt en demonstrasjon ved Sankt Hans Torv.

Politiken melder at møtet i Folkets Hus sluttet klokka 20.45, og aktivister strømmet ut av forsamlingshuset og ut på gata, der en del av dem begynte å maskere seg.

DAGEN DERPÅ: Gårsdagens opptøyer gikk hardt ut over biler som sto parkert utenfor Fristaden Christiania, samt veidekket, fordi brustein ble brukt som kastevåpen. Foto: EPA/SCANPIX
DAGEN DERPÅ: Gårsdagens opptøyer gikk hardt ut over biler som sto parkert utenfor Fristaden Christiania, samt veidekket, fordi brustein ble brukt som kastevåpen. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

I 22-tida var store grupper av unge på vei mot sentrum, der store politistyrker er utplassert. Talsmann for Københavns-politiet Flemming Steen Munch sier de er forberedt på det verste.

- Vi har ikke fått meldinger om at stemningen er noe særlig annerledes enn den har vært det siste døgnet, men stemningen er generelt anspent, sier Munch til Politiken.

Fikk tillatelse

Aktivistene har fått tillatelse av politiet til å bevege seg fra Gammeltorv i sentrum til Sankt Hans Torv på Nørrebro. En taler oppfordret de frammøtte til å unngå uroligheter:

- Dette kommer til å bli en fest. Det skulle vi også hatt på Ungdomshuset i kveld. Det betyr ikke at det skal bli opptøyer. Vi må jo heller ikke kaste brustein i Ungdomshuset, men politiet var heller ikke velkomne i Ungdomshuset. Så hvis de holder seg borte fra vår fest i kveld, kommer nok det hele til å gå bra, sa taleren ifølge Politiken.

Demonstrasjonstoget skal ifølge Politiken bestå av minst 800 mennesker. Stemingen skal være «festlig», men politiet holder opptoget under nøye oppsikt og har sperret alle sidegater langs ruta.

Kastet ut

Gårsdagens opptøyer startet etter at politiet i et kommandoaktig raid kastet ut dem som har okkupert det såkalte Ungdomshuset på Nørrebro. Huset skal nå tas i bruk av frimenigheten Faderhuset, som kjøpte eiendommen i 2001.

I alt 219 personer ble arrestert etter demonstrasjonene, blant dem en nordmann, ifølge NTB.

I kveld holdt demonstrantene strategimøte i Folkets Hus på Nørrebro fra klokka 19. Allerede er flere demonstrasjoner planlagt, den første allerede i morgen. Ifølge nyhetsbyrået Ritzaus opplysninger var det allerede før møtet planer om å gjennomføre en demonstrasjon i kveld.

Politiet er forberedt på bråk og har satt opp vakthold både ved Københavns Rådhus og ved Faderhusets menighet på Rødovre, melder Politiken.

På grunn av gårsdagens mange bål er beredskapen hos brannvesenet forsterket.

Okkuperte partibygning

Tidligere i dag okkuperte en gruppe demonstranter Socialdemokraternes bygning, men de trakk seg ut igjen etter at politiet ba dem fjerne seg.

I mellomtida er frimenigheten Faderhuset i full sving med å kaste ut de unges ting fra Ungdomshuset. Maskerte arbeidere arbeider under streng politibeskyttelse, melder Berlingske.

Uroen begrenser seg ikke til København. I går demonstrerte blitzere utenfor den danske ambassaden i Oslo, og 500 tyskere demonstrerte i Berlin-bydelen Kreuzberg. I Hamburg arresterte politiet et 15-tall demonstranter utenfor det danske konsulatet i byen.

I dag har Berlin-politiet sperret av området rundt de nordiske ambassadene, av frykt for nye sympatiaksjoner. Runt 100 mennesker dukket opp, men alt gikk fredelig for seg, melder NTB. I Helsinki demonstrerte ca. 70 personer på sentralbanestasjonen, og i Dublin ble det holdt solidaritetsdemonstrasjon utenfor den danske ambassaden.

ÅSTEDENE: Gårsdagens opptøyer foregikk hovedsakelig på Nørrebro og i Christianshavn.
I GÅR: Demonstranter setter fyr på barrikader i Københavns gater.