AKSJON:  Her på denne kaféen ble fire personer pågrepet av det danske politiet i går. Foto: Scanpix.
AKSJON: Her på denne kaféen ble fire personer pågrepet av det danske politiet i går. Foto: Scanpix.Vis mer

København-terroren: Derfor ble fire personer pågrepet på en nettkafé

- De forsøkte å reise seg opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN/OSLO(Dagbladet): Til sammen fire personer ble i går pågrepet inne på en internettkafé ved Nørrebrogate i sentrum av København.

Det var i går usikkert om hvilken rolle disse fire personene hadde i terroraksjonen mot kulturhuset «Krudttønden» der debatten om «Kunst, blasfemi og ytringsfrihet» fant sted.

Aksjonen Da kaféens eier, Ammanat Hussain, oppsøkte politiet for en forklaring, skal han ha fått høre dette:

- Da de stormet inn ba de alle om at legge seg ned på bakken. Etter cirka et kvarter var det fire som forsøkte å reise seg opp, og det var i den forbindelse at de ble pågrepet, hevder Ammanat Hussain overfor danske BT.

Han skal selv ikke ha vært til stede da politiet stormet kaféen hans «Powerplay», men ifølge innehaver Hussain ble stedet sjekket fordi den antatte terroristen Omar Abdel Hamid El-Hussein (22) skal ha vært innom kaféen.

- Jeg spurte flere fra politiet, men de ville ikke fortelle nøyaktig hvorfor de ransakte oss. De var primært interessert i bilder fra vår overvåkning, samt loggfiler fra datamaskinen, forteller innehaveren til BT.

Innehaveren forteller at han ikke selv var til stede da politiet aksjonerte mot «Powerplay», og at han poengterer overfor BT at hans kafé ikke har vært med i planleggingen av terroren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette skjedde Cirka klokka 15.30 på lørdag startet Omar Abdel Hamid el-Hussein å skyte mot kulturhuset «Krudttønden» der debattmøtet «Kunst, blasfemi og ytringsfrihed» på Østerbro i København fant sted.

Der ble dokumentarfilmskaperen Finn Nørgaard drept av ett skudd i brystet. Gjerningsmannen skjøt så tre politifolk, før han stakk av fra stedet. Ingen av politifolkene ble kritisk skadet.

Deretter er det usikkert hvor gjerningsmannen har oppholdt seg fram til han igjen slår til ca. klokka 01 natt til søndag. Utenfor en synagoge i Krystalgade i København skyter og dreper han Dan Uzan (37), mens to politibetjenter blir skutt i henholdsvis armen og beinet.

Cirka klokka 05 søndag morgen slo politiet til mot en adresse i Nørrebro. Her blir Omar Abdel Hamid el-Hussein skutt og drept.

Kartlegger bevegelser Politiet jobber nå med å kartlegge mannens bevegelser, samt med å finne ut hvorvidt han handlet alene.

Den antatte gjerningsmannen ble oppdaget av politibetjenter som patruljerte i området rundt Mjølnerparken natt til søndag.

Ifølge københavnpolitiet skjøt mannen mot dem da forsøkte å kontakte ham.

Politiet skriver at det er de er av den oppfatning at den drepte personen er den samme som åpnet ild både under et arrangement på kulturhuset Krudttønden og utenfor en synagoge i København.

Den antatte gjerningsmannen var i besittelse av to pistoler da han ble drept, og klærne hans tilsvarte signalementet fra skyteepisoden ved synagogen i Krystalgade.

Kjent for politiet 22-åringen er kjent for politiet fra flere kriminelle forhold, blant annet overtredelser av våpenloven og vold. 22-åringen er også kjent for politiet for å ha gjengtilknytning.

Ifølge den danske avisa BT var mannen bosatt i Mjølnerparken, hvor politiet i dag ransaket en leilighet. Her holder også Brothas-gjengen til.

En talsperson for Brothias bekrefter overfor BT han de kjenner til den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein, blant annet fordi han har sittet fenglset på samme avdeling som flere Brothas-medlemmer.

Men Brothas avviser at El-Hussein er et av deres medlemmer, og tar avstand fra helgas skyting i København, skriver BT.