LEI AV SØPPEL: København-byråkrater ønsker å kunne bøtelegge innbyggere som kaster papir, sigarettsneiper og annet søppel på gata. Foto: Scanpix
LEI AV SØPPEL: København-byråkrater ønsker å kunne bøtelegge innbyggere som kaster papir, sigarettsneiper og annet søppel på gata. Foto: ScanpixVis mer

København vil gi bøter til folk som kaster søppel på bakken

Vil bli en renere by.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du er i København og kaster en flaske, et stykke papir eller en sigarettsneip på gata, skal kommunen snart kunne gi deg bøter, melder danske DR.

Det håper i hvert fall København kommune, som nå har søkt om å få lov til å bøtelegge folk som kaster fra seg søppel. Dansk Radio skriver at de i Danmark har en såkalt frikommuneordning, der utvalgte kommuner får lov til å prøve ut nye måter å få gjennomført de kommunale oppgavene på, enn det som har vært vanlig.

- Vi fikk ideen etter å ha besøkt andre byer som vi normalt sammenligner oss med. Byene er mye renere enn København, og der gir de ofte bøter til folk som kaster søppel i gatene, sier Jon Pape, servicesjef i Teknik- og miljøforvaltningen.

Han nevner ikke hvilke byer København-byråkratene sammenligner seg med.

Kommunen har ikke bestemt seg for hvor høye bøtene skal være ennå.

- Men vi håper at søppelbøtene kan ha en preventiv effekt. Fordelen blir at folk vil tenke seg om før de kaster ting på gata, sier Pape.

Dansk politi har allerede lov til å bøtelegge folk med 8000 danske kroner for å kaste søppel i byer eller i naturen, ifølge DR.