CHRISTIANIA: I fristaden Christiania i København var det i mange år akseptert at det ble solgt marihuana og hasj. Nå kan hasjbodene gjenoppstå i lovlige former. Foto: KELD NAVNTOFT/SCANPIX NORDFOTO
CHRISTIANIA: I fristaden Christiania i København var det i mange år akseptert at det ble solgt marihuana og hasj. Nå kan hasjbodene gjenoppstå i lovlige former. Foto: KELD NAVNTOFT/SCANPIX NORDFOTOVis mer

København vil ha fri hasj

Danmarks hovedstad utreder nå hvordan de skal avkriminalisere det forbudte stoffet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et flertall av Københavns lokalpolitikere gikk i går kveld inn for at Danmarks hovedstad skal bli forsøksby for fri hasj/marihuana. Målet er å sette en stopper for kriminelle dopselgeres milliardgevinst.

Går forslaget gjennom Folketinget, vil København bli den første byen i Norden der det offentlige selger THC-inneholdende rusmidler. Tidligere er Amsterdams «Coffee Shops» det nærmeste nordmenn har vært lovlig mariuhana.

- Jeg er overbevist om at et flertall i Folketinget også vil tenke nytt på rusmisbruksområdet. Vi kan ikke bare fortsette den foreldede forbudsstrategien, sier Lars Aslan Rasmussen, leder for Socialdemokraterne i København, til Jyllands-Posten.

Rasmussen møter imidlertid motbør fra sine partikolleger i Folketinget, som så seint som i fjor fikk nei fra Folketinget på spørsmål om det samme.

- Hvis vi gjør det lettere å få tak i hasj, ender flere på tyngre stoffer, sier folketingsrepresentant Ole Høkkerup for Socialdemokraterne.

Møter motstand Venstre, som hadde statsministeren fram til høstens valg, er også i mot forslaget.

- Vi oppfodrer i kraftigst mulige ordelag Frank Jensen, som Danmarks tidligere justisminister, å få stoppet dette vanvittige forslaget, sier folketingspolitiker Martin Geertsen.

Lokalpolitikerne i København håper likevel at det skal bli lovlig å fyre opp en joint, siden Danmark i høst fikk ny regjering.

- Med dannelsen av den nye regjeringen etter folketingsvalget 15. september, anser Socialistisk Folkeparti det å være hensiktsmessig å komme med en ny henvendelse til justisministeren vedrørende problemstillingen med ulovlig hasjhandel i København, skriver partiet Socialistisk Folkeparti i sin innstilling.

Kriminelle tjener For Lars Aslan Rasmussen i Socialdemokraterna er det viktigste at kommunen selv får kontroll på handelen med rusmidler, som uansett skjer i millionbyen.

- Hvert år omsetter «bandene» for 1,5 milliarder på hasjhandel alene. Det er da bedre at det er kommunen som står for utlevering av hasjen, enn at kriminelle tjener store penger på den, sier Rasmussen.

Sosialkomiteen i København vil nå utbedre forslaget og finne ut hvordan en avkriminalisering kan gjennomføres.

OFFENTLIG: Politiekerne vil ha offentlig kontroll på omsettingen av marihuana og hasj. Totalt anslår de at det ulovlige stoffet har en omsetning på 1,5 milliarder i året. Foto: EPA/SRDJAN SUKI/Scanpix
OFFENTLIG: Politiekerne vil ha offentlig kontroll på omsettingen av marihuana og hasj. Totalt anslår de at det ulovlige stoffet har en omsetning på 1,5 milliarder i året. Foto: EPA/SRDJAN SUKI/Scanpix Vis mer