Kobler al-Qaida til Orderud-saken

Privatetterforsker Harald Olsen undersøker nå om terrororganisjonen al-Qaida drepte Per Paust, hevder to journalister som dekket saken i en ny bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Paust kan ha blitt kreft-drept av terrorister som en hevn for hans mulige fortid i CIA. Det er en av teoriene Harald Olsen jobber med, skriver Nettavisen i dag. Paust døde av kreft kort tid før trippeldrapene våren 1999.

Olsens oppsiktsvekkende teori om at al-Qaida kan kobles til trippeldrapet omtales i boka «Da døden kom til Orderud», som legges ut for salg i dag. Boka er skrevet av Erik Tumyr og Frank Gander, som var sentrale i VGs dekning av trippeldrapet, og de er sterkt kritisk til Olsen rolle i Orderud-saken.

Forfatterne hevder ifølge Nettavisen at Olsen undersøker om hvorvidt terrorgrupper, muligens med forbindelser til Midtøsten og al-Qaida, kan ha klart å påføre Per Paust kreft. Deretter skal terroristene ha sørget for at trippeldrapet i kårboligen ble utført.

Motivet skal ha vært en angivelig tilknytning mellom CIA og Per Paust, eller sensivitive opplysninger Paust skal ha fanget opp mens han var i Midtøsten for Utenriksdepartementet. Olsen skal i høst ha fått en representant fra britiske etterretning til Norge, uten at det brakte ham nærmere al-Qaida.

- Ikke hovedspor

Olsen vil overfor Nettavisen ikke avkrefte påstandene om at han har etterforsket et mulig terrorspor i Orderud-saken, men avviser at noe slikt skal være et hovedspor for hans jobbing.

Flere teorier

– Vår hovedteori, eller det vi satser mest på nå, er å følge barnålsporet. Det er viktig, og kan belyse Orderud-saken på en ny måte, sier privatetterforskeren til Nettavisen.

Harald Olsen har vært en sentral støttespiller for Per og Veronica Orderud. Paret og deres støttespillere har betalt den omstreidte privatetterforskeren flere hudnre tusen kroner for sitt arbeid med saken. Han har så langt til gode å grave fram opplysninger som har påvirket retten.

Al-Qaida-teorien er ikke Olsens eneste teori om hvem som egentlig sto bak trippeldrapet. Han har tidligere jobbet ut i fra en teori om at personer med tilknytning til eksjugoslavisk mafia står bak. Før lagmannsrettens behandling jobbet han med en teori om at motivet fro drapet var et ønske om å bruke Orderud gård som narkotikalager.

I dag jobber Olsen med å undersøke tekniske spor som politiet ikke har gjennomført taktisk etterforsking på.

(Dagbladet.no)