HAR TRENT: Joshua French og Tjostolv Moland har i ettermiddag fått seg en treningsøkt - og en kald øl. Arkivfoto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HAR TRENT: Joshua French og Tjostolv Moland har i ettermiddag fått seg en treningsøkt - og en kald øl. Arkivfoto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Kobler av med en øl, etter to dagers fangeopprør

French og Moland kan endelig slappe av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to siste dagene har det vært et storstilt fangeopprør i fengselet i Kisangani, hvor de drapsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland sitter.

Kongolesisk opprørspoliti stormet i dag fengselet og situasjonen roet seg.

- Vi har en mann der nede som vi lønner, og han fikk i ettermiddag komme inn med mat, drikke og annet Joshua og Tjostolv trengte. De har nå trent en halvtimes tid, dusjet og fått seg en kald øl, sier mor Kari Hilde French.

Nye hengelåser Hun forteller at mange fanger i ettermiddag ble låst inne på cellene sine, med nye hengelåser. Politiet har gått fra celle til celle, og hentet ut fanger til avhør.

Ifølge hennes opplysninger skal ti personer være tatt, mistenkt for å stå bak opprøret.

- Jeg er redd for at de ti fangene gjennomgår tortur, men kanskje FN og Røde Kors passer litt på? Joshua sa at hvis det ikke hadde vært for tilstedeværelsen til Røde Kors og Leger uten grenser, så spørs det hva utfallet hadde blitt, sier Kari Hilde French.

Nå omrinder rundt 50 opprørsutrustede politifolk fengselet.

Bråk under dialogmøte Dagens fengselsopprør startet under et dialogmøte mellom politi og innsatte inne i fengselet i formiddag.

- Nå har fangene tatt kontroll over fengselet og det er fullt kaos her, sa Joshua French til Dagbladet via telefon i formiddag.

Utenriksdepartementet har tatt kontakt med kongolesiske myndigheter om fangeopprøret, og bedt om at de to nordmennene overføres til hovedstaden Kinshasa. Kongo har ikke svart. Pressevakt Hilde Steinfeld i UD er usikker på om det er realistisk å tro at det blir overføring snart.

- Det vet jeg ikke, det er opp til kongolesiske myndigheter. Vi har gjort dem oppmerksom på det ansvaret de har for sikkerheten til de to fengslede nordmennene, og at de må overføres til hovedstaden, sa Steinfeld til Dagbladet tidligere i dag.