Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kobler brannene til klimaendringene

Miljøvernminister Erik Solheim og australske brannmenn håper katastrofen vil være en vekker i klimaforhandlingene.

 BRANNMENN KREVER NY KLIMAPOLITIKK: Mener det tørre og varme klimaet er resultat av global oppvarming. Det samme mener Erik Solheim. Bildet er fra brannen i Bunyip Sate-skogen tidligere denne uka. Foto: AP/ SCANPIX.
BRANNMENN KREVER NY KLIMAPOLITIKK: Mener det tørre og varme klimaet er resultat av global oppvarming. Det samme mener Erik Solheim. Bildet er fra brannen i Bunyip Sate-skogen tidligere denne uka. Foto: AP/ SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Miljøvernminister Erik Solheim mener det er en klar sammenheng mellom dødsbrannene i Australia og klimaendringene.

- Det som skjer i Australia nå har en veldig sterk sammenheng med klimaendringene. Australia er det av alle i-land som er mest sårbart for klimaendringer. Dette er nøyaktig hva som var forventet av FNs klimapanel, sier Erik Solheim.

- De siste årene har vært de tørreste i Australias historie siden 1800-tallet. Kombinasjonen av tørke og varmere vær er livsfarlig med tanke på brann, sier Erik Solheim.

I tillegg til temperaturer på opp i 45 grader, har det vært lav luftfuktighet og sterk vind enkelte steder. I det flate landskapet får flammene lett tak. Så langt er 181 mennesker funnet døde i delstaten Victoria, og man frykter at dødstallene kan overstige 200. Mange tusen er blitt hjemløse.


Svake klimamål
Australia er ikke akkurat best i klassen når det gjelder klimapolitikk. Kullnasjonen har satt seg som mål en fem prosents nedgang i klimagassutslippene innen 2020. Til sammenligning er EUs mål 20 prosents nedgang. Norske miljøorganisasjoner ønsker at rike land skal forplikte seg til 40 prosents utslippskutt.

Erik Solheim tror dødsbrannene vil være en vekker i klimaforhandlingene.

- Det ble en ny giv etter at Australia fikk arbeiderpartiregjering i fjor, men de må fortsatt skjerpe sin posisjon. Brannkatastrofen vil vekke både Australia og resten av verden. Det er et sterkt varsel om hvor viktig det er å gjøre noe. Klimaendringene er en veldig alvorlig og dødelig trussel som skjer her og nå, det er ikke bare en framtidsvisjon eller en problemstilling for barn og barnebarn, sier Solheim.


Brannmenn krever klimahandling
Nå krever også Australias brannmenn en sterkere klimapolitikk.

I et åpent brev til statsminister Kevin Rudd ber brannmennenes fagforening, United Firefighters Union of Australia, den australske regjeringen om å ta et tøffere standpunkt mot klimaendringer, for å unngå flest mulig dødelige skogbranner.

- Uten en massiv omveltning i politikken (...) vil vi be brannmenn om å utsette seg selv for uakseptabel risiko, skriver fagforeningen, ifølge Reuters.

- Vi vet at jobben vår er farlig i sin natur. Men vi er alvorlig bekymret for at dagens politikk vil føre til gjentakelser av de siste dagers tragiske hendelser, fortsetter de.

I brevet til Rudd viser brannmennene til et av de mildere klimascenariene satt opp av australske forskere, der katastrofale branner vil kunne oppstå hvert fjerde til sjuende år innen 2020 i delstaten Victoria, og der antall dager med svært farlige branner vil fordobles.

- Gitt myndighetens dystre utslippskutt på fem prosent, viser forskning at vi langt på vei kan garantere at brannkatastrofen vil kunne gjenta seg nesten årlig, skriver brannmennene.


- Lett å identifisere seg med
Ifølge Erik Solheim samarbeider Australia og Norge godt i klimasaken, blant annet om karbonfangst- og lagring. Solheim tror nordmenn lett identifiserer seg med de mange skjebnene i Australia.

- Dette er mennesker som ikke bor i stråhytter, men i eneboliger. Mange nordmenn har studert og reist i Australia og har et forhold til landet, sier miljøvernministeren.

Brannene er den verste naturkatastrofen i Australia på 110 år, og statsminister Rudd har beskrevet skogbrannene som «massedrap». Myndighetene er sikre på at brannene er påsatt, og i dag ble en person pågrepet og siktet. Vedkommede, en 39-åring, risikerer en fengselsstraff på 25 år. Ytterligere en mann er etterlyst i saken.

HÅPER PÅ EN VEKKER: Miljøvernminister Erik Solheim. Foto: AP
HÅPER PÅ EN VEKKER: Miljøvernminister Erik Solheim. Foto: AP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media