Kobler brannene til klimaendringene

Miljøvernminister Erik Solheim og australske brannmenn håper katastrofen vil være en vekker i klimaforhandlingene.

BRANNMENN KREVER NY KLIMAPOLITIKK: Mener det tørre og varme klimaet er resultat av global oppvarming. Det samme mener Erik Solheim. Bildet er fra brannen i Bunyip Sate-skogen tidligere denne uka. Foto: AP/ SCANPIX.
BRANNMENN KREVER NY KLIMAPOLITIKK: Mener det tørre og varme klimaet er resultat av global oppvarming. Det samme mener Erik Solheim. Bildet er fra brannen i Bunyip Sate-skogen tidligere denne uka. Foto: AP/ SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Miljøvernminister Erik Solheim mener det er en klar sammenheng mellom dødsbrannene i Australia og klimaendringene.

- Det som skjer i Australia nå har en veldig sterk sammenheng med klimaendringene. Australia er det av alle i-land som er mest sårbart for klimaendringer. Dette er nøyaktig hva som var forventet av FNs klimapanel, sier Erik Solheim.

- De siste årene har vært de tørreste i Australias historie siden 1800-tallet. Kombinasjonen av tørke og varmere vær er livsfarlig med tanke på brann, sier Erik Solheim.

I tillegg til temperaturer på opp i 45 grader, har det vært lav luftfuktighet og sterk vind enkelte steder. I det flate landskapet får flammene lett tak. Så langt er 181 mennesker funnet døde i delstaten Victoria, og man frykter at dødstallene kan overstige 200. Mange tusen er blitt hjemløse.

Svake klimamål Australia er ikke akkurat best i klassen når det gjelder klimapolitikk. Kullnasjonen har satt seg som mål en fem prosents nedgang i klimagassutslippene innen 2020. Til sammenligning er EUs mål 20 prosents nedgang. Norske miljøorganisasjoner ønsker at rike land skal forplikte seg til 40 prosents utslippskutt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer