Kobler giftdrapet til internasjonal terror

En tidligere KGB-agent hevder forgiftningen av Litvinenko er koblet til internasjonal terror. Søndag tipset han politiet om hvem han tror står bak – og nå retter etterforskerne søkelyset mot Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere KGB-agenten Jurij Sjvets, nå bosatt i USA, er den første personen som er blitt tatt inn til avhør i giftsaken. Søndag fikk britisk politi fra Scotland Yard hjelp fra amerikanske FBI til å gjennomføre avhøret med Sjvets i Washington.

Sjvets hevder selv at han sitter med nøkkelopplysninger i saken.

Internasjonal terror

– Sannheten er at drapet vi har vært vitne til er en handling knyttet til internasjonal terror. Jeg sitter med opplysninger om hvem som tok livet av min venn Sasha (Litvinenko), og årsaken til at det ble gjort, sier Sjvets i et eksklusivt intervju med nyhetsbyrået AP.

Sjvets forteller at han snakket med Litvninenko samme dag som hadde døde av det radioaktive giftstoffet polonium-210.

Ifølge den britiske innenriksministeren John Reid, er etterforskningen av giftsaken allerede på god vei til å bevege seg utenfor britiske landegrenser.

Til Russland

Etterforskerne forbereder seg nå på å reise til Moskva i løpet av kort tid. Ifølge BBC kan ni representanter fra politiets spesialenhet for terrorisme allerede være på plass i Russland mandag.

MYRDET AV TERRORISTER? En KGB-agent og venn av Alexander Litvinenko mener internasjonale terrorister står bak giftdrapet. Foto: AP/ Scanpix
MYRDET AV TERRORISTER? En KGB-agent og venn av Alexander Litvinenko mener internasjonale terrorister står bak giftdrapet. Foto: AP/ Scanpix Vis mer

Dette bekreftes av Jurij Sjvets. Han forteller at flere personer vil bli avhørt i Russland, deriblant den tidligere russiske spionen Andrei Lugovoi, som møtte Litvinenko samme dag som han ble forgiftet.

– Dette er førstehåndsinformasjon, ikke sladder, forsikrer Sjvets ovenfor AP.

Den britiske innenriksministeren John Reid bekrefter at etterforskningen er på vei til å ekspandere, og at den nå beveger seg utenfor de britiske landegrensene.

Senere denne uka vil resultatene fra obduksjonen av avdøde Alexandr Litvinenkos kropp foreligge.

(ANB)