<strong>PÅ FLUKT:</strong> En jente i Punjabi-provinsen med en liten søster på armen gråter etter å ha blitt robbet for risen hun hadde fått. Hun er en av flere millioner som er på flukt som følge av flomkatastrofen i Pakistan. Foto: REUTERS/Adrees Latif/ SCANPIX.
PÅ FLUKT: En jente i Punjabi-provinsen med en liten søster på armen gråter etter å ha blitt robbet for risen hun hadde fått. Hun er en av flere millioner som er på flukt som følge av flomkatastrofen i Pakistan. Foto: REUTERS/Adrees Latif/ SCANPIX. Vis mer

Kobler katastrofene til klimaendringer

Hillary Clinton og Dmitrij Medvedev mener skogbrannene i Russland og flommen i Pakistan er resultater av klimaendringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): USAs utenriksminister Hillary Clinton tror katastrofeflommen i Pakistan og skogbrannene i Russland er forårsaket av klimaendringer.

- Jeg tror det er en kobling. Du kan ikke peke på en spesifikk katastrofe og si «den var forårsaket av klimaendringer». Men vi endrer klimaet i verden, vi har sett det med de russiske skogbrannene, til og med russiske myndigheter som har vært noe skeptiske til klimaendringer, sier Clinton.

- Mer ekstremvær
Hun mener at både skogbrannene og flomkatastrofen er eksempler på at det blir mer ekstremvær i verden.

- Når man får endringer i klimaet som påvirker været, slik vi nå ser, mener jeg at det er spådommene om flere naturkatastrofer som utspiller seg, sier hun i et intervju med pakistansk tv.

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev mener det samme om hetebølgen og skogbrannene som har herjet Russland denne sommeren.

<strong>MISTA HUSET:</strong> Andrej Saveljev (46) står ved restene av huset sitt, som ble brent ned under skogbrannene i landsbyen Juznij, øst for Moskva. Foto: AP/Sergej Ponomarev).
MISTA HUSET: Andrej Saveljev (46) står ved restene av huset sitt, som ble brent ned under skogbrannene i landsbyen Juznij, øst for Moskva. Foto: AP/Sergej Ponomarev). Vis mer

- Alle snakker om klimaendringer. Uheldigvis, det som skjer nå i våre sentrale regioner er bevis på denne globale klimaendringen, for vi har aldri før i historien sett slike værforhold. Dette betyr at vi må endre måten vi jobber på, endre metodene vi har brukt tidligere, sa Medvedev i en tale i sikkerhetsrådet i Kremlin tidligere denne måneden.

Usikkert
Klimaforsker Helge Drange ved Bjerknessenteret i Bergen, sier at det er umulig å fastslå om klimaendringer er årsaken til ekstremværet.

- Det kan være tilfelle, men det er umulig å si. Enkeltstående tilfeller oppstått før, det oppstår i dag og vil oppstå igjen, sier han.

Ifølge Drange har intensiteten i store nedbørsmengder i India blitt fordoblet de siste 50 åra, og dette vil trolig også gjelde de aktuelle områdene i Pakistan. Forskerne regner med å se hyppigere flommer i framtida. Når det gjelder tørke og skogbranner, forventes middelhavsområdene og sentralasia å bli både varmere og tørrere sommerstid.

- Vi har sett flere eksempler på hetebølger, for eksempel i Frankrike sommeren 2003 og skogbrannene i Tyrkia de siste par årene. Disse hendelsene kommer ikke veldig overraskende på klimaforskere, selv om ingen kunne varsle at det skulle komme akkurat nå, sier Drange.

EKSTREMVÆRET

• Flomkatastrofen i Pakistan er den største i landets historie.

• I en måned har regn og oversvømmelser preget landet. 20 millioner mennesker er berørt. Minst 1 500 har mistet livet, og fem millioner har mistet sine hjem.

• Ytterligere 600 000 mennesker i Sindh-provinsen er i faresonen dersom demninger og voller langs elva Indus revner. Myndighetene forsøker nå å få folk til å evakuere.

• Hetebølgen i Russland er også den verste i manns minne.

• Flere tusen skal ha omkommet, rundt 50 av disse som direkte følge av skogbrannene.

• På det verste sto over 200 kvadratkilometer skog i brann.

En firedel av landets avlinger er ødelagt. Russland er verdens tredje største korneksportør, men myndighetene har nå nedlagt eksportforbud.

• Russland må i stedet importere korn, noe som har drevet kornprisene til værs.

Kilde: NTB.

I Pakistan har omfattende skogshogst bidratt til at vannet har kunnet flomme friere.

- Mer sårbare
- Menneskeheteten har gjort seg mer og mer sårbar for værhendelser nesten hvor enn man er. Vi bor mer og mer i byer, bygger igjen elver og hogger skog. Det hjelper ikke at klimaet i tillegg er i endring, sier klimaforskeren.

<strong>TROR KLIMAENDRINGENE HAR SLÅTT INN:</strong> USAs utenriksminister Hillary Clinton på podiet i FN-bygningen 19. august, der flomkatastrofen i Pakistan var tema. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP/ SCANPIX.
TROR KLIMAENDRINGENE HAR SLÅTT INN: USAs utenriksminister Hillary Clinton på podiet i FN-bygningen 19. august, der flomkatastrofen i Pakistan var tema. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP/ SCANPIX. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer