Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kobler Madrid-massakren til 11.9.

Ifølge FBI ga en av tre mistenkte som planla 11.9. fra Spania sommeren 2001, også ordren om togbombene 11. mars i Madrid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Dette er den mest direkte forbindelsen hittil etablert mellom de to terrormassakrene, skrev den spanske avisa ABC i går. Det er FBI som har gitt disse opplysningene til de spanske etterforskerne. Bombene på fire forstadstog inn mot Atocha-stasjonen i Madrid 11. mars i år drepte 191 og såret 1900 mennesker. Al-Qaida på tok seg ansvaret, som i USA 11. september 2001.

Den ukjente Mustafa

Navnet på den angitte muslimske fundamentalisten som ga ordren for Madrid, er ennå ikke offentliggjort, men han skal være nestkommanderende til en viss Mustafa Setmarian Nasar, en flyktning med både syrisk og spansk nasjonalitet.

Ifølge FBI og ABC deltok den ikke navngitte mistenkte på et viktig møte i juli 2001 i Tarragona i Spania med den seinere selvmordsbomberen fra 11.9. Mohammed Atta og koordinator Ramzi Binalshibh. Videre kom personen tilbake til Madrid i desember 2003 for å aktivisere terrorcella som plasserte togbombene.

Ifølge antiterrordommer Baltasar Garzon ble de aller siste detaljene om 11.9. bestemt i Tarragona. Setmarian (45) er en nøkkelperson i begge massakrene.

Colin Powell offentliggjorde i forrige uke at USA tilbyr en belønning på 5 millioner dollar for opplysninger om ham. Han anses samtidig som en av hovedpersonene knyttet til Madrid.

Ettersøkt terrorist

Etter det Dagbladet erfarer, bodde Setmarian i London før han ble leder for en av al-Qaidas terrortreningsleirer i Afghanistan. Han kjente godt Mohammed Atta, og på et tidspunkt var han sammen med Abu Musab al-Sarkawi, i dag velkjent halshogger i Irak og verdens nest mest ettersøkte terrorist.

Setmarian skal ikke ha hatt noe med den konkrete utførelsen av Madrid-massakren å gjøre, men skal ha aktivisert gruppa som gjorde det. Hovedmistenkte Jamal Zougam tilhørte Setmarians gruppe.

Avisa El Paos oppsporet nylig Setmarians bror i Madrid, som bedyret at Mustafa var en snill mann og at han aldri hadde gjort noe galt.

I virkeligheten blir han mer og mer betraktet som å ha vært en av de hovedansvarlige for al-Qaida i Europa.

ETTERSØKT: Mustafa Setmarian Nasar ettersøkes nå som en av verdens største terrorister, og skal ha stått sentralt bak Madrid-bomba. Han opererer med både spansk og syrisk nasjonalitet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media