ACER

Koblet utenlandskabler til tyskernes okkupasjon - på 9. april

Den tyske okkupasjonen av Norge er igjen trukket inn i debatten om Acer. Denne gangen med en Twitter-melding på okkupasjonsdagen.

OKKUPASJONEN: Tyske styrker rykker inn i Oslo 9. april 1940. De tyske planene for krafteksport fra Norge trekkes nå inn i debatten om Acer. Foto: Scanpix.
OKKUPASJONEN: Tyske styrker rykker inn i Oslo 9. april 1940. De tyske planene for krafteksport fra Norge trekkes nå inn i debatten om Acer. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladet skrev i forrige uke om et foredrag hvor nazistenes okkupasjon av Norge ble trukket inn i Acer-debatten. Foredraget ble holdt av en tidligere spesialrådgiver i Industri Energi, Hogne Hongset. Den 9. april, på okkupasjonsdagen, ble koblingen til okkupasjonen igjen tatt frem av Geir Vollsæter, rådgiver i Industri Energi.

Den 9. april 1940 var dagen da tyskerne gikk til angrep og okkuperte Norge. Vollsæter postet følgende på Twitter 9. april i år:

«Tyskerne ville slå kloa i Norges aluminiumsproduksjon under andre verdenskrig, noen år før ville Tyskerne ha vannkrafta vår for samme formål med utenlandskabler, men Hydro sa nei. Nå 70 år etter så skjer det.»

I Twitter-meldingen lenker han også til en NRK-sak om tyskernes planer for å øke norsk aluminiumsproduksjon under krigen.

- Trist

Ketil Kjenseth (V), som sitter i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget, reagerer på retorikken.

- Dette var en debatt som kom helt ut av proporsjoner. Det er trist når noen tyr til landssvik, nazismen og okkupasjonen av Norge for å billedliggjøre noe som handler om å bidra til renere energi i Europa, sier han, og fortsetter:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer