Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

ACER

Koblet utenlandskabler til tyskernes okkupasjon - på 9. april

Den tyske okkupasjonen av Norge er igjen trukket inn i debatten om Acer. Denne gangen med en Twitter-melding på okkupasjonsdagen.

OKKUPASJONEN: Tyske styrker rykker inn i Oslo 9. april 1940. De tyske planene for krafteksport fra Norge trekkes nå inn i debatten om Acer. Foto: Scanpix.
OKKUPASJONEN: Tyske styrker rykker inn i Oslo 9. april 1940. De tyske planene for krafteksport fra Norge trekkes nå inn i debatten om Acer. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet skrev i forrige uke om et foredrag hvor nazistenes okkupasjon av Norge ble trukket inn i Acer-debatten. Foredraget ble holdt av en tidligere spesialrådgiver i Industri Energi, Hogne Hongset. Den 9. april, på okkupasjonsdagen, ble koblingen til okkupasjonen igjen tatt frem av Geir Vollsæter, rådgiver i Industri Energi.

En rådgiver i Industri Energi postet dette på Twitter på okkupasjonsdagen.
En rådgiver i Industri Energi postet dette på Twitter på okkupasjonsdagen. Vis mer

Den 9. april 1940 var dagen da tyskerne gikk til angrep og okkuperte Norge. Vollsæter postet følgende på Twitter 9. april i år:

«Tyskerne ville slå kloa i Norges aluminiumsproduksjon under andre verdenskrig, noen år før ville Tyskerne ha vannkrafta vår for samme formål med utenlandskabler, men Hydro sa nei. Nå 70 år etter så skjer det.»

I Twitter-meldingen lenker han også til en NRK-sak om tyskernes planer for å øke norsk aluminiumsproduksjon under krigen.

- Trist

Ketil Kjenseth (V), som sitter i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget, reagerer på retorikken.

Ketil Kjenseth (V) mener debatten om Acer kom helt ut av proporsjoner.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Ketil Kjenseth (V) mener debatten om Acer kom helt ut av proporsjoner. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Dette var en debatt som kom helt ut av proporsjoner. Det er trist når noen tyr til landssvik, nazismen og okkupasjonen av Norge for å billedliggjøre noe som handler om å bidra til renere energi i Europa, sier han, og fortsetter:

- Dette handler ikke om okkupasjon eller landssvik, det handler om å bidra til den europeiske klimadugnaden, som de aller fleste land i verden har avtalt at vi skal gjøre innen 2030.

Slettet meldingen

Etter flere reaksjoner fra andre Twitter-brukere, slettet Vollsæter den aktuelle Twitter-meldingen.

- Jeg slettet meldingen fordi jeg så at den kunne misforståes. Det var ikke intensjonen å lage en kobling mellom nazismen og kabelbygging, de har ingenting med hverandre å gjøre, sier Vollsæter til Dagbladet.

Han forklarer videre at meldingen ble skrevet på grunnlag av historisk interesse.

- Jeg er interessert i norsk kraft- og industrihistorie. Det er rimelige kraftpriser og nettleie som gjorde at vi fikk industriutvikling for hundre år siden, og det er det som avgjør om vi kan ha industri i fremtiden. Helt siden vi begynte med vannkraft, så har andre land og utenlandske industribedrifter vært interesserte i den, og ikke bare Tyskland, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!