Kodak ergo sum

«Enhver har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet». Dødsstraffen må vel da være straffen ved negasjonen av eget liv?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Professor i filosofi, UiO Jens Saugstad sier: «Artikkel 3: «Enhver har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet». Hvis argumentet mot dødsstraffen er at den bryter med Artikkel 3, blir den logiske konsekvensen at også frihetsstraffen må avskaffes.

Nå er det vel generell enighet om at frihet ikke er en straff, men dette er vel et typisk tilfelle av en sånn hvisomattedersomgreie.

«Enhver har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet». Dødsstraffen må vel da være straffen ved negasjonen av eget liv?

Den logiske konsekvensen vil da å avskaffe negasjonen av frihet og personlig sikkerhet, altså ufrihet og personlig utrygghet. Jeg ser ikke hvordan dette bryter med Artikkel 3, men nå er det noen år siden jeg tok Ex.phil.

Et annet aspekt er jo helt klart at selv om mennesket til enhver tid mener å være sivilisasjonens spydspiss, må vi kunne innse at vi faktisk risikerer å avrette uskyldige mennesker. I såfall bryter vi med samtlige tre punkt i Artikkel 3.

Hvilken straff som derimot er tyngst å bære for en som har tatt liv, livsvarig fengsel eller dødsstraff, kan jo også diskuteres. Og jeg sier ikke vi skal ta lett på det, men skulle et justismord avdekkes kan iallefall staten vise vilje til å kompensere for helt eller delvis ødelagte liv. Men det var vel ikke det vi skulle diskuterte her.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer