Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det nye coronaviruset Covid-19

- Kode 99!

Slik er det på innsida av coronapandemiens episenter.

NB! STERKE INNTRYKK: Den amerikanske tv-kanalen CNN har fått eksklusiv tilgang til ett av tre sykehus i New York som utelukkende jobber med corona-pasienter. Video: CNN. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- De er så syke at du mister dem i løpet av et hjerteslag.

Det sier åndedrettsterapeut Julie Eason til tv-kanalen CNN, som har fått eksklusiv tilgang til innsida av akuttmottaket på et sykehus i New York City. SUNY Downstate Medical Center er ett av tre i delstaten som bare behandler Covid-19-pasienter.

Legene og sykepleierne som jobber der er under et enormt press.

New York er langt verre rammet av coronapandemien enn andre delstater i USA. 130.700 innbyggere har så langt fått påvist viruset, hvorav over halvparten bor i New York City.

Video fra det dramatiske besøket kan du se øverst i artikkelen. Vi advarer mot sterke inntrykk.

- I dag er det ganske voldsomt. Vi har hatt mange mennesker som har dødd i løpet av veldig kort tid. Vi er forberedt, men når det skjer så mange ganger på ett skift er det vanskelig å tolerere, sier Dr. Cynthia Benson, lege ved akuttmottaket.

Inne på legevakta blir de siste ofrene for coronaviruset pakket inn. Fire personer dør i løpet av CNNs tre timer lange besøk fredag 3. april.

OVERFYLTE SYKEHUS: Coronapandemien har gitt overfylte sykehus i New York. Nå må lik plasseres i kjølecontainere utenfor sykehusene. Video: Vegar Kvaale. 6. mars 2020 Vis mer

«Code 99»

Legene har gjort sitt ytterste for å redde livene deres. I løpet av det tre timer lange besøket ruvet «Code 99» på høyttalerne seks ganger. Seks pasienter fikk alvorlige hjerte- eller lungeproblemer. Fire av dem døde.

- «Code 99» er vanligvis et sjeldent tilfelle, uttaler overlege Robert Foronjy etter at alarmen nok en gang spilles på høyttaleranlegget.

Det betyr som oftest at man kaller inn noen som kan sette en pasient i en respirator.

- Det er dette vi er lært opp til. Det er dette vi gikk til, bare ikke i et slikt volum, sier Dr. Benson.

Dr. Cynthia Benson mener man som lege er forberedt på jobben, men at det er vanskelig å tolerere at det skjer så mange dødsfall på ett skift. Foto: CNN
Dr. Cynthia Benson mener man som lege er forberedt på jobben, men at det er vanskelig å tolerere at det skjer så mange dødsfall på ett skift. Foto: CNN Vis mer

- Jeg tror det er vanskelig å forberede seg emosjonelt på et slikt omfang av sykdom, lidelse, morbiditet og dødelighet på så kort tid. Jeg tror ikke noen av oss er forberedt på det.

Korridorene er fylt opp med pasienter med coronasmitte. Noen sliter med å puste ordentlig.

Cheryl Rolston, sjef for akuttmottaket, er bekymra for mangel på utstyr. Foto: CNN
Cheryl Rolston, sjef for akuttmottaket, er bekymra for mangel på utstyr. Foto: CNN Vis mer

Til tider er det nesten umulig å manøvrere seg gjennom mottaket. Kapasiteten er nærmest sprengt.

- Jeg frykter at vi ikke skal ha nok av noe til pasientene våre. Det er min største frykt, uttaler en bekymret sjef for akuttmottaket i New York, Cheryl Rolston.

Lungebetennelse i begge lungene

Symptomene på Covid-19 skiller seg noe fra vanlige influensasymptomer, fortalte fagdirektør Frode Forland til Dagbladet i februar.

Basert på dem som er testa globalt, starter sykdommen gjerne med en luftveisinfeksjon. Feber og sår hals har vært rapportert som vanlige symptomer. En del har også blitt diagnostisert med lungebetennelse, pustevansker, brystsmerter og hoste.

- Med Covid-19 er ikke lungebetennelsen bare i én lunge, men gjerne i begge, som gjør at pasienten ikke har noen friske lunger. Viruset sprer seg gjennom begge lungene og gir sterke inflammatoriske reaksjoner. Det skader lungene, sier Dr. Lorenzo Paladino til CNN.

MYE FARLIGERE: På tross av at det er noen likheter mellom coronaviruset covid-19 og influensa, er førstnevnte mye farligere. Her forklarer vi hvorfor. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Tyder på at kurven flater ut

Under sin daglige pressekonferanse 6. april kunne guvernør Andrew Cuomo opplyse at antall sykehusinnleggelser og intensivbehandlinger er på vei ned.

– Det er gode tegn, og igjen tyder det på at kurven flater ut, sa guvernøren, som tror New York kan være svært nær ved å nå toppen på utbruddet.

– Men hvis vi flater ut, så flater vi ut på et svært høyt nivå, og det er et enormt press på helsevesenet, la han til.

Han understreket at skoler og virksomhet som ikke er kritisk for samfunnet, må holde stengt fram til 29. april.

CORONAVIRUSET: Det er Priorities USA, en demokratisk Super PAC, som har publisert videokampanjen. I klippet hører vi hvordan USAs president har omtalt coronaviruset. Vis mer

Strengere bøter

Cuomo har innført strenge restriksjoner når det gjelder folks bevegelsesfrihet og sosial distanse. Mandag 6. april kunngjorde han også at boten for å bryte bestemmelsene blir hevet fra 500 til 1 000 dollar, i overkant av 10 000 kroner.

Han vil at politiet skal gå mer «aggressivt» til verks for å håndheve restriksjonene.

– Det handler ikke om livet ditt. Du har ikke rett til å sette andres liv i fare, sa han, ifølge CNN.

Nærmere 4 200 er så langt døde i New York, mens over 130 000 har fått påvist smitte av det nye coronaviruset Covid-19. Det betyr at nesten halvparten av USAs smittetilfeller er registrert i delstaten som omfatter New York City.

CORONAVIRUSET: Da Donald Trump møtte pressen for en daglig briefing om corona-situasjonen i USA, varsla han at vi nå går inn i en meget tøff tid. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!