Kode-dramaet på innsiden av branninfernoet

Fader Jean-Marc Fournier løp inn i et brennende Notre-Dame for å redde katedralens skatter.

NOTRE-DAME: Rett før klokka 19.00 mandag kom meldinga om at det hadde brutt ut brann i katedralen Notre-Dame i Paris. Video: C_linMiller / Twitter Vis mer

Mens tett røyk omkranset verdenskjente Notre-Dame, løp presten til Paris' brannvesen, fader Jean-Marc Fournier, inn i den brennende kirka.

Han ble senere hyllet for å ha reddet den hellige tornekrona, angivelig den Jesus bar langfredag da han ble korsfestet, og det velsignede sakramentet, som er vin og en bit brød som er blitt velsignet og stilt ut i kirka siden slutten av 1800-tallet.

Nå avslører Fournier det ukjente dramaet på innsiden av den brennende kirka.

- Vi fikk ikke tak i kodene ... Vi klarte ikke å få tak i personene som hadde dem, sier han til CNN.

LØP INN: Jean-Marc Fournier løp inn i den brennende katedralen. Foto: Thibault Camut / AP
LØP INN: Jean-Marc Fournier løp inn i den brennende katedralen. Foto: Thibault Camut / AP Vis mer

Var innelåst

Tornekrona og det hellige sakramentet var nemlig innelåst i en safe. En safe ingen i brannvesenet hadde koden for å åpne.

Etter hvert som flammene var i ferd med å sluke hovedspiret, dukket en kirkearbeider opp med koden til safen, slik at Fournier fikk reddet ut de uerstattelige gjenstandene.

Det ble deretter laget en menneskelig kjede av brannmenn, nødhjelpere og antikvitetseksperter for å få gjenstandene ut av kirka og til sikkerhet.

Siden Notre-Dame var under restaurering var flere personer med kjennskap til katedralens skatter på stedet da det brant.

- Det var 20 av oss som pakket sammen gjenstander, beskyttet dem og noterte hva som manglet, sier Didier Durand i firmaet Pierrenoel til CNN.

REDDET: Presten klarte å få med seg tornekrona ut, etter at de fikk tak i koden til safen. Foto: Philippe Wojazer / Reuters
REDDET: Presten klarte å få med seg tornekrona ut, etter at de fikk tak i koden til safen. Foto: Philippe Wojazer / Reuters Vis mer

Et hellig klesplagg angivelig båret av kong Ludvig IX på 1200-tallet, samt flere malerier og skulpturer, er blant det som ble reddet ut. Det berømte Notre-Dame-orgelet, som er plassert under et av rosevinduene, skal også ha overlevd flammene.

Frykter ras

Til tross for at de viktigste gjenstandene ble reddet ut, pågår det arbeid med å sikre katedralen mot ytterligere ødeleggelser.

Blant annet frykter mannskapene at gavlene over rosevinduene nå skal rase sammen fordi de ikke lenger har støtte.

Katedralens mektige steinhvelving, som er dekket av blyplater som nå har smeltet, er også truet. Likeså den svære konstruksjonen rundt det sammenraste hovedspiret.

DRONEBILDER: Disse bildene viser ødeleggelsene etter brannen i Notre-Dame i Paris. Video: CNN Vis mer

Torsdag siterte flere medier en anonym polititjenestemann på at en elektrisk kortslutning trolig forårsaket brannen.

Politiet undersøker også en timelapse-video, som ble installert bare timer før Notre-Dame sto i flammer. Videobildene viser at røyken startet på sørsiden av katedralen.