«Kode rød» i Kabul

Det er blitt farligere å være soldat i Afghanistan. Norske soldater i Kabul skal fra nå av bevege seg minst mulig utendørs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Beredskapen er satt opp et trinn, og er nå på rød, altså på den høyeste beredskapen, sier pressetalsmann Thom Knustad for Fellesoperativt hovedkontor i Stavanger til Dagbladet.no.

- Farligere nå

Bakgrunnen er fire eksplosjoner i Kabul i dag tidlig 08.00 norsk tid. Ingen nordmenn ble skadd, og foreløpig vet man ikke hvem som sto bak. Norske soldater er brakt til et sikkert område.

Det er NATOs hovedkontor i Kabul som har bestemt at beredskapen skal opp. Tidligere lå beredeskapen som gul. Den har også tidligere vært oppe på rød, men det er lenge siden nå. - Det har vært relativt rolig i Kabul den siste tida, sier Knustad.

Hvor farlig er det å være norsk soldat i Kabul nå?

- Vi vurderer risikoen som større nå. Situasjonen antas å være mer truende. Det er alltid et risikofullt oppdrag, vi tar alle forholdsregler, og dette er en av dem, sier Knustad.

All trafikk på minumum

Dermed er det lagt restriksjoner på hvordan de rundt 300 norske soldatene i Afghanistans hovedstad Kabul kan bevege seg. Forskjellene er blant annet hjelmpåbud:

- All traffikk utendørs skal minimaliseres, man kjører og går bare i gatene om det er strengt nødvendig.

Soldatene som alltid har på seg skuddsikker vest og går med våpen ute, må nå i tillegg bruke hjelm utendørs.

- Flere opplysninger kan jeg ikke gi da det kan gå ut over sikkerheten til soldatene. Dette gjør vi rett og slett for å høyne sikkerheten, sier Knustad.

Skal patruljere Kabul

Norske soldater fortsetter med oppgavene sine, men kan ikke bevege seg så fritt som før.

De 300 er delt inn i tre enheter, der det er vakt- og sikkerhetskompaniet som har til oppgave å patruljere to definerte områder i Kabul som berøres mest av «kode rød.»

I tillegg finnes det en kirurgisk enhet med leger og sykepleiere som tar seg av soldater og sivile. CINIC-enheten som jobber for sivilt-militært samarbeid, og har satt igang ulike prosjekter for å hjelpe lokalbefolkningen.

Beredskapen er delt opp i tre nivåer, disse vises med grønn, gul eller rød farge.

300 NORSKE SOLDATER:</B> Her leter to norske soldater etter miner ved Bagram-basen, 5 mil nord for Kabul.