17. APRIL 2010: Slik så det ut da Eyjafjallajoekull herjet i 2010. Nå er koden endret på Island igjen - etter at Bardarbunga-vulkanen nå skal ha begynt å bryte ut. SIst ble luftfarten satt ut av spill, og titusener ble «askefast». Foto: EPA/S. OLAFS/NTB Scanpix
17. APRIL 2010: Slik så det ut da Eyjafjallajoekull herjet i 2010. Nå er koden endret på Island igjen - etter at Bardarbunga-vulkanen nå skal ha begynt å bryte ut. SIst ble luftfarten satt ut av spill, og titusener ble «askefast». Foto: EPA/S. OLAFS/NTB Scanpix Vis mer

«Kode rød» på Island etter vulkanutbrudd

- Verre blir det ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Koden - som gjelder luftfarten - indikerer at utbruddet på Bárðarbunga er i gang. 

Ifølge Islands meteorologiske institutt, har et lite lavautbrudd begynt under isen.

- Ikke lov til å fly - Luftfartkoden er endret fra oransj til rød, skriver de på sin hjemmeside.

- Det betyr at flytrafikken blir omdirigert - det er ikke lov til å fly over området over selve vulkanen. Koden betyr «verre blir det ikke», sier vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Vulkanen ligger under isdekket til Vatnajökull-isbreen på Island, som dekker mer enn åtte prosent av Island.- Vi er varslet om at det er rød alarm på vulkanen, sier kommunikasjonssjef Kristian Løksa i Avinor til Dagbladet i 17-tida.

- Så langt har det ingenting å si - Noe mer enn det vet vi ikke akkurat nå. Vårt ansvar nå, er å håndtere fly som har meldt at de skal inn i området - for de vil vi holde unna et eventuelt vulkanutbrudd, sier han.

Meteorologisk institutt sier at utbruddet må bli langt kraftigere, skal det ha noe for nordmenn å si.

- Det meste skjer under isen akkurat nå - så derfor er det lite utslipp til atmosfæren. Foreløpig. Så langt har det ingenting å si for Norge, det må bli mye kraftigere før det får betydning, sier vakthavende Johnsen.

- Hvis det først bryter ut, så er det åpent opp til atmosfæren. Men antakelig er det svært, svært lite sannsynlig. Det er bare en fis i havet i forhold til utbruddet i 2010  - selv om det er klart at det fort kan utvikle seg, sier han.

I 2010 ble store deler av Nord-Europa «askefast» etter et utbrudd på Eyjafjallajökulls.

Denne gang er man bedre forberedt på et utbrudd, sier kommunikasjonssjefen.

- Det er for tidlig å si hva slags konsekvenser kodeendringen vil gi for de som skal ut å fly. Men det er helt klart at både Avinor, norske myndigheter og europeisk luftfart er bedre forberedt nå enn det vi var i 2010, sier Løksa.

- Kraftigste jordskjelvet Dagbladet har tidligere skrevet at et utbrudd kan komme innen kort tid. Samtidig har det vært delte meninger blandt islandske geologer.

Natt til fredag ble det registrert et jordskjelv med styrke 4,7 på Bardarbungu.

UTBRUDD UNDER ISEN: Vulkanen som nå har brutt ut under isen, ligger under isdekket til Vatnajökull-isbreen på Island. Den dekker mer enn åtte prosent av Island. Først når utbruddet eventuelt kommer seg gjennom isen, kan det få konsekvenser for andre land. Skjermdump: Google Maps
UTBRUDD UNDER ISEN: Vulkanen som nå har brutt ut under isen, ligger under isdekket til Vatnajökull-isbreen på Island. Den dekker mer enn åtte prosent av Island. Først når utbruddet eventuelt kommer seg gjennom isen, kan det få konsekvenser for andre land. Skjermdump: Google Maps Vis mer

Det var det kraftigste jordskjelvet som er blitt registrert i området etter at risikoen for et vulkanutbrudd ble hevet mandag denne uka.

Bárðarbunga-vulkanen er en av Islands største vulkaner, etter blant annet Katla og Öræfajökull, og har ifølge Selbekk en fordypning som er rundt ti kilometer bred.

Hele Norge dekket på få dager Dersom dette skulle skje et vulkanutbrudd på Island, er det Meteorologisk Institutt som vil sørge for å varsle om hvordan asken vil bevege seg.

På torsdag gikk de ut med en grafikk som viser hvordan Norge og Europa vil rammes av askeskyer, dersom utbruddet hadde blitt et faktum samme dag.

LES OGSÅ: Slik vil askeskyen ramme Norge, ved et vulkanutbrudd i dag.

Bárðarbunga er en aktiv stratovulkan som ligger under isdekket til Vatnajökull-isbreen på Island. Det høyeste punktet ligger 2 009 meter over havet, og er det nest høyeste fjellet i Island, bare rundt 101 meter lavere enn Hvannadalshnjúkur.

Vulkanen har en 70 km² stor, isfylt kaldera, opptil 10 kilometer bred og omkring 700 meter dyp. Bunnen ligger omkring 1 100 moh.

Tilhørende sprekksoner strekker seg 100 kilometer mot sørvest til vulkanen Torfajökull og 50 kilometer mot nordøst til vulkanen Askja.

Kilde: Wikipedia

Askeskyen som steg til værs da Eyjafjallajökull hadde utbrudd i 2010, og som blåste innover fastlandet, kostet europeiske flyselskaper 6,3 milliarder kroner.

Dagbladet følger saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer