- Norske politiske myndigheter har bestemt hvordan kraftsystemet fungerer. Det gir gjensidige fordeler både for Norge og landene vi er tilknyttet. Hvis råderetten beskrives som at vi kan kutte utvekslingen, mener jeg det ikke vil være i vår interesse. Vi kunne ha gjort det, men det ville hatt store negative effekter på pris, forsyningssikkerhet og politisk og sikkerhetspolitisk samarbeid.
Det sier statsminister Støre på spørsmål fra Dagbladet om Norge har selvråderett over kraften. Så legger han til:
- Norge har ikke valgt å gjøre det, vi har benyttet råderetten vår til å ha det samarbeidet, sier Støre.
Støre sier videre at Norges energisystem, som nå er tett knyttet til Sverige, Danmark, Tyskland og England gjennom utenlandskabler, ikke bare har tjent Norge godt. Men også tjener Norge godt.

Prøver å få kontroll
- Kraften flyter begge veier. Det tjener Norge godt over tid. Jeg mener vi både har avtaleforpliktelser, men også tunge norske interesser som gjør at vi skal ivareta det. Du spurte om vi har kontroll over kraften; ja, det har vi. Vi har valgt det systemet vi har, og det er godt av flere grunner. Både for måten vi disponerer kraften vår, det gir oss forsyningssikkerhet, og at vi har et politisk fellesskap med landene vi er knyttet til, sier Støre.
Støres løfte i 2018
Våren 2018 raste debatten om Norge skulle tilknytte seg EUs tredje energimarkedspakke Acer. Motstanden var stor internt i Arbeiderpartiet og i LO mens Ap-ledelsen med Støre i spissen var for.
Støre rykket da ut og beroliget LO, AUF og grasrota i eget parti og lovet velgerne at de kunne stole på Arbeiderpartiet.
- Arbeiderpartiet ville ikke på vilkår inngått en avtale som svekket nasjonalt eierskap, suverenitet og styringsrett over våre naturressurser. Dette har ligget i vår historie siden vannkraften ble underlagt konsesjonslover, sa Støre til NTB i mars 2018.
Arbeiderpartiet stemte deretter for Acer sammen med blant annet Fremskrittspartiet og de daværende regjeringspartiene. Frp har nå snudd i energipolitikken etter at de forlot regjeringskontorene. Selv om det måtte to voteringer i stortingsgruppen våren 2021.

Frp: - Absurd
Frp reagerer kraftig på at Støre insinuerer at Norge har brukt den nasjonale selvråderetten til å si fra seg selvråderetten.
- Jeg er nok ikke den eneste som ofte sliter med å forstå hva statsministeren faktisk mener i ulike saker, men dette tar virkelig kaka. Det er absurd av Støre å påstå at Norge med dagens regjering har selvråderett over kraften når han samtidig erkjenner at man har frasagt seg den politiske kontrollen, sier Marius Arion Nilsen (Frp) i energikomiteen, og trekker pusten:
- Tar vi statsministeren på ordet er det i så fall kode rød for den nasjonale selvråderetten over kraften.
Nilsen mener Norge har gode kort på hånda overfor EU for å få en frikopling av den norske strømprisen fra europeiske gasspriser.
- Regjeringen har ikke engang turt å ymte frampå om forhandlinger. Dessverre ser vi at både Arbeiderpartiet og Senterpartiet virker mer opptatt av å trenere, utrede og bortforklare at innbyggere og næringsliv har fått tidenes høyeste strømregninger på deres vakt, sier Nilsen.

Splid om strøm
Rødt: - Pisser på krafthistorien
Sofie Marhaug fra Rødt sitter i samme komité. Også hun stusser på Støres definisjon av å ha selvråderett over kraften.
- At Støre vil bruke politisk makt til å si fra seg kontrollen over kraften, er bare trist. Ikke minst for et parti som Arbeiderpartiet, med den stolte politiske krafthistorien de nå pisser på, sier Marhaug, som understreker at hun er for gjensidig kraftutveksling.

- Men den enorme eksportkapasiteten fra Sør-Norge handler ikke om det. Kombinert med at norske politikere har underlagt norsk energipolitikk EUs markedsliberalisme, ødelegger denne politikken konkurransefortrinnet med billig, fornybar kraft, sier Marhaug.
Nå betaler folk og industri en høy pris for politikken, påpeker Rødt-toppen.
- Både denne og forrige regjeringen bygger videre på den feilslåtte og fullstendig urealistiske ideen om å gjøre Norge til Europas «grønne batteri». Slik spiller norske politikere hasard med den verdifulle vannkraften. Det er en katastrofe for folk flest, mens toppene i kraftbransjen kan le hele veien til banken, sier Marhaug.