Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kodekampen

Skrapelodd, argumentasjonsmanualer og boikott. Kristne og muslimske ledere forbereder seg på verdenspremieren av «Da Vinci-koden».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fem dager gjenstår før filmatiseringen av den omstridte Dan Brown-romanen har verdenspremiere på filmfestivalen i Cannes. Kristne ledere verden over gjør seg nå klare til å motargumentere Browns påstander, som at Maria Magdalena og Jesus var gift og hadde et barn sammen.

Noen av lederne er mer originale enn andre. Engelske The Christian Enquiry Centre har fått trykket opp 270.000 skrapelodd som skal deles ut ved kinofremvisningene av filmen. Publikum vil her bli stilt overfor ti påstander, som at «ekteskapet mellom Jesus og Maria Magdalena er et historisk faktum». Skraper man feltet for «riktig», vil man se et kryss. Skraper man «galt», vil det komme til syne en hake, tegnet på at man har svart korrekt.

- I «Da Vinci-koden» kommer flere av hovedkarakterene med kontroversielle påstander om hemmelige evangelier, forholdet mellom Jesus og Maria Magdalena, og om at kirken har gjennomført en forkledningsprosess de siste 2.000 årene, sier Jeff Bonsor, lederen av senteret, ifølge indiske The Telegraph.

- Vi vil fortelle sannheten og introdusere folk til den virkelige historien om Jesus, Maria Magdalena og hendelsene omkring historiens kanskje mest innflytelsesrike person, sier Bonsor.

Sammen for Jesus 

I India har kristne og muslimer gått sammen i et felles opprop for å presse myndighetene til å forby filmen.

- Kristus er en av Islams profeter, og å respektere alle profeter er obligatorisk for muslimer, sier Suhail Razvi ved det islamske opplysningssenteret Raza Academy, til den indiske avisen DNA India.

- Vi ønsker et forbud mot filmen fordi den sårer følelsene våre. Hvis ønsket vårt ikke blir hørt, vil vi gjøre alt vi kan innenfor lovens rammer for å stoppe filmen, sier Razvi.

PROTEST: Kristne indere protesterer mot at «Da Vinci-koden» skal vises på landets kinoer. Foto: Reuters
PROTEST: Kristne indere protesterer mot at «Da Vinci-koden» skal vises på landets kinoer. Foto: Reuters Vis mer

Også i Canada er flere muslimske ledere svært kritiske til filmen. 

- Denne typen film er ikke vanlig, men vi må likevel protestere. Hvis ikke vil vi få se flere av dem, sier en av lederne, Sayed Soharwardy, til canadiske Calgary Sun. Han mener filmen sverter hans religion ved å sette spørsmålstegn ved en av Islams viktigste profeter, Jesus Kristus.

- Jesus er ingen vanlig mann. Han er en del av min tro og fortjener å bli behandlet med ære og respekt, sier Soharwardy.

På Filippinene har de katolske biskopene gitt alle landets prester retningslinjer for hvordan de skal slå tilbake mot påstandene som legges frem i filmen, melder Reuters.

Til nå er det bare på Færøyene at den kontroversielle filmen ikke vil bli vist. Øyas hovedimportør av filmer, Jákup Eli Jacobsen, mener filmen er blasfemisk og nekter å importere den, ifølge danske Politiken.

Kodekampen
SNART PREMIEREKLAR: Audrey Tautou og Tom Hanks spiller hovedrollene i filmen som er spådd å bli en enorm kassasuksess.
DAN BROWN: Ikke alle liker amerikanerens bestselger.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling