PÅ LØPETUR:  Secret Service er med Barack Obama overalt. Også på jobbetur.
PÅ LØPETUR: Secret Service er med Barack Obama overalt. Også på jobbetur.Vis mer

Kodenavn med dobbel betydning

Obama døpt av Secret Service.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Til vanlig er han kjent som Barack Hussein Obama. Nå har den nyvalgte presidenten blitt omdøpt - av Secret Service.

Barack Obama har fått navnet Renegade. Direkte oversatt betyr ordet «desertør
» eller «overløper», men det har også den mer positive betydningen «rebell». 

Den påtroppende presidenten skal selv ha hatt et ord med i laget i navnevalget.

Det er ikke kjent hvorfor Obama har fått eller valgt kodenavnet sitt, men trolig er det knyttet til den siste betydningen av ordet.

Rosenknopp og stråleglans
Tradisjonen tro har alle i Obama-familien fått navn som starter på bokstaven «R».

Michelle Obama vil omtales som Renaissance, «renessanse» eller «fornyelse» på norsk. De to søte presidentbarna Sasha (7) og Malia (10) kalles henholdsvis Rosebud, «rosenknopp», og Radiance som kan oversettes med «stråleglans».

Også president Bush og kona Laura er utstyrt med kodenavn fra Secret Service. Herr Bush har fått navnet Trailblazer,  «banebryter», og kona Tempo.

Navnene vil fortsatt være i bruk. Ekteparet vil være under beskyttelse av Secret Service en god stund framover.

Kodenavnet til Obamas motkandidat John McCain er Phoenix, som også er navnet på stedet han bor. Hans pynteglade kone Cindy er Parasol.

TRAILBLAZER:  Banebryteren får beholdet Secret Service - og kodenavnet sitt.
TRAILBLAZER: Banebryteren får beholdet Secret Service - og kodenavnet sitt. Vis mer

Ikke hemmelig
Secret Service trenger kodenavn som er enkle å uttale og oppfatte når de viskes gjennom mikrofoner via jakkeermet. De hemmelige kodene er imidlertid alt annet enn hemmelig i «løsmunnede Wahsington», skriver Ap.

Det bekymrer imidlertid ikke sikkerhetsorganisasjonen.

Navnene har ikke lenger noe med sikkerhet å gjøre, men er knyttet til tradisjon og skal gjøre radiokommunikasjonen lettere når de følger presidentfamilienes bevegelser.

- Det er ikke noe hemmelig ved dem.  De har ingen viktig sikkerhetsbetydning lenger på grunn av de nye mulighetene innen kryptert kommunikasjon, forklarer talsmann for Secret Service Eric Zahren til nyhetsbyrået.

Valgene av kodenavn er mer eller mindre bevisste.

Da han var visepresident spøkte Al Gore med at han var så kjedelig at kodenavnet hans rett og slett var «Al Gore».

Hans eldste datter Karenna, som var 19 da faren tiltro som Bill Clintons sekundant i 1993, rev seg imidlertid i håret over sin egen fantasi.

- Helt siden jeg selv ble bedt om å velge et navn på S og med to stavelser har jeg grått i baksetet når jeg har blitt identifisert som «Smurfette». (jente-smurf), skrev hun i 1997, fire åre eldre og litt klokere.
 

ROSENKNOPP OG STRÅLEGLANS:   Malia og Sasha Obama har også blitt godt kjent med Secret Service, og har selvsagt fått sine egne kodenavn.
ROSENKNOPP OG STRÅLEGLANS: Malia og Sasha Obama har også blitt godt kjent med Secret Service, og har selvsagt fått sine egne kodenavn. Vis mer