Kodenavn: «Oslo City»

«Flyet gikk i dag». «Førsteklasses billett». Slik brukte B-gjengprofilen (37) reisebyrå midt i Oslo som narkosentral.

MEDTILTALT: Her blir reisebyrå-sjefen (37) pågrepet på jobb av mannskaper fra utrykningsenheten (UEH) ved Romerike politidistrikt i mars i fjor. Nå er mannen tiltalt for å ha stått for leveringen av minst to kilo amfetamin fra reisebyrået på Grønland i Oslo til sin norskpakistanske venn - den antatte hovedmannen -  og en norskitaliener (38). Foto: JACQUES HVISTENDAHL
MEDTILTALT: Her blir reisebyrå-sjefen (37) pågrepet på jobb av mannskaper fra utrykningsenheten (UEH) ved Romerike politidistrikt i mars i fjor. Nå er mannen tiltalt for å ha stått for leveringen av minst to kilo amfetamin fra reisebyrået på Grønland i Oslo til sin norskpakistanske venn - den antatte hovedmannen - og en norskitaliener (38). Foto: JACQUES HVISTENDAHLVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Nedre Romerike tingrett i går startet rettssaken mot seks menn som ifølge påtalemyndigheten har stått bak omsetning av store mengder narkotika, i hovedsak amfetamin på Østlandet i 2011 og 2012.

Den utpekte hovedmannen, en tidligere ustraffet norskpakistaner (37) kjent for bånd til B-gjengen og høy sigarføring på Oslos nattklubber, ble telefonavlyttet gjennom halvannet år før bevæpnet politi stormet leiligheten hans og pågrep ham i mars i fjor.

Totalt har etter det Dagbladet forstår rundt 35 personer blitt avlyttet i løpet av etterforskningen. Flere av dem er mottakere av mindre partier narkotika og noen av dem er dømt i separate saker flere steder i landet.

Samtidig bekreftet aktor Richard Beck Pedersen i går at politiet både har spanet på og videofilmet flere av de tiltaltes narkomøter.

- Det sentrale beviset er telefonavlytting, som støttes av beslag, opplysninger fra spaning og forklaringene fra tiltalte og kjøpere av narkotika, sa Beck Pedersen i retten.

RANSAKET: Også reisebyråsjefens bolig på Romerike ble ransaket av politiet med våpen- og narkohund etter pågripelsen. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
RANSAKET: Også reisebyråsjefens bolig på Romerike ble ransaket av politiet med våpen- og narkohund etter pågripelsen. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

I tillegg til avsløringen av et amfetamindepot i skogen ved Gjelleråsen, klarte etterforskerne etterhvert å knytte en sentral del av narkotrafikken til et reisebyrå på Grønland i Oslo, som ble drevet av 37-åringens jevnaldrede venn.

Han ble pågrepet i et nøye planlagt tilslag i mars i fjor.

- Flyet gikk Reisebyrået hadde dekknavnet «Oslo City» i mennenes telefonsamtaler. I løpet av bare 14 dager i desember 2011 - inkludert julaften - ble kontorlokalene på gateplan brukt som en mellomstasjon for fire leveranser som ble fulgt tett av politiet, ifølge dem med en halv kilo amfetamin i hver runde.

Mens kurerer ankom for å hente amfetaminpakkene på ettermiddagstid 10., 12., 15. og 24. desember, hadde sivilkledde politifolk fra «Lukket spaning» ved Seksjon for organisert kriminalitet full oversikt over reisebyrået fra sine skjulesteder - samtidig som telekommunikasjonen mellom de hovedmistenkte ble fulgt i sanntid.

Politiet mener de tiltalte brukte kodespråk som spilte på reisebyrået.

«Flyet gikk i dag. Billetten ble absolutt anullert», skrev 37-åringen til en av de medtiltalte lille julaften i fjor, og diskuterte «returbillett», i en sms-utveksling som seinere viste seg å handle om en misfornøyd amfetaminkjøper.

PÅSTÅTT HOVEDMANN: Dagbladet avslørte i mars i fjor at det var den nå 37 år gamle norskpakistaneren med kobling til B-gjengen som var hovedobjeketet i politietterforskningen der stortingsrepresentant Henning Warloe var narkotatt.
PÅSTÅTT HOVEDMANN: Dagbladet avslørte i mars i fjor at det var den nå 37 år gamle norskpakistaneren med kobling til B-gjengen som var hovedobjeketet i politietterforskningen der stortingsrepresentant Henning Warloe var narkotatt. Vis mer

«Blomsterpotten er førsteklasses billett», het det i en annen av meldingene.

- Vennen min driver reisebyrå, det selges jo billetter der. Men i sammenhengen her... kan det være snakk om det, vedgikk 37-åringen da han i retten i  går ble spurt om «billett» egentlig var narkotika, kanskje ett hekto amfetamin.

Stortingsrepresentant Henning Warloe var blant personene som i fjor ble avslørt som narkokjøpere og dømt helt i periferien av amfetaminligaen. Hans nære venn (31), som hadde tilhold i stortingsleiligheten i Oslo da politiet slo til, var en av kurererne som ble spanet på mens han fraktet amfetaminpakker fra reisebyrået.

Mange mottakere Politiet mener 37-åringen som er utpekt som hovedmann har trukket i trådene når minst sju kilo amfetamin eller metamfetamin, to kilo kokain og to kilo hasj har byttet hender eller blitt forsøkt solgt. Noe av det har han selv stått for som narkoselger helt tilbake til 2006. I tillegg må han svare for et beslag av 38 cannabisplanter som ble funnet under en politiaksjon mot en leilighet på Skårer i august 2011.

- Han har vært et hovedobjekt. Amfetamin/metamfetamin har kommet fra to ulike kilder. En litauisk gruppering som omfatter tre av de tiltalte er den ene kilden, mens den andre kilden er det som har funnet sted på reisebyrået på Tøyen, sa aktor.

37-åringen selv hevder han ikke deltok i diskusjoner om selve betalingen av partiene, og nekter for selv å noensinne ha hatt narkosalg som inntektskilde.

I RETTEN: Saken mot de seks tiltalte i amfetaminligaen startet i Nedre Romerike tingrett går. Her diskuterer 37-åringens forsvarer, advokat Morten Furuholmen (i midten) og advokat Vidar Lind Iversen med aktor Richard Beck Pedersen (t.h.). Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
I RETTEN: Saken mot de seks tiltalte i amfetaminligaen startet i Nedre Romerike tingrett går. Her diskuterer 37-åringens forsvarer, advokat Morten Furuholmen (i midten) og advokat Vidar Lind Iversen med aktor Richard Beck Pedersen (t.h.). Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

- Jeg har formidlet beskjeder og vært tolk for [N.N] (medsiktet norskitaliener, red. anm.) som ikke snakket engelsk, sa han i retten, og slo fast:

- Jeg er veldig hjelpsom med absolutt alt og prøver å hjelpe de fleste.

- Ganske mye Etter å ha blitt kjent med innholdet i telefonavlyttingen, har alle de tiltalte med unntak av én litauer erkjent «delvis» straffskyld på flere tiltalepunkter, men striden står nå om rollefordelingen, hvor store partiene var og om alle visste hvilke stoffer det var snakk om.

Påtalemyndigheten mener både 37-åringen, norskitalieneren og de tre litauerne skal dømmes etter det alvorligste leddet i narkoparagrafen, som har en minstestraff på tre års fengsel.

- Betydde det noe for deg om det var én eller to kilo?, spurte dommeren i går, etter at 37-åringen hadde prøvd å justere ned enda en av tiltalepostene.

- Ja, selvfølgelig. To kilo er ganske mye.

SPILLET OVER: Dette er beslaget på rundt to kilo amfetamin som ble gjort da politiet slo til mot bilen til en av de nå tiltalte litauerne på Helsfyr i Oslo 14. januar i fjor. Dette partiet knyttes til hovedmannen og hans norskitalienske venn, men ikke til reisebyrået. Foto: POLITIET
SPILLET OVER: Dette er beslaget på rundt to kilo amfetamin som ble gjort da politiet slo til mot bilen til en av de nå tiltalte litauerne på Helsfyr i Oslo 14. januar i fjor. Dette partiet knyttes til hovedmannen og hans norskitalienske venn, men ikke til reisebyrået. Foto: POLITIET Vis mer

- Og én kilo er lite da, eller?

- Det er i hvert fall mindre enn to kilo, svarte 37-åringen, til latter fra den medtiltalte vennen (38).

PÅGREPET: I kjølvannet av at hovedmennene var tatt, ble flere mistenkte selgere i «det ytterste leddet» i 37-åringens nettverk pågrepet, blant annet i denne politiaksjonen mot en bygård på Grünerløkka 23. mars i fjor. Den pågrepne (i midten) er ikke tiltalt i hovedkomplekset. Foto: HÅKON EIKESDAL
PÅGREPET: I kjølvannet av at hovedmennene var tatt, ble flere mistenkte selgere i «det ytterste leddet» i 37-åringens nettverk pågrepet, blant annet i denne politiaksjonen mot en bygård på Grünerløkka 23. mars i fjor. Den pågrepne (i midten) er ikke tiltalt i hovedkomplekset. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer